SRBIJI BITNO STRATEŠKO PARTNERSTVO SA SAD! Marinković: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najzaslužniji što su odnosi Srbije i Amerike podignuti na viši nivo
Foto: Marina Lopičić

beogradska nato nedelja

SRBIJI BITNO STRATEŠKO PARTNERSTVO SA SAD! Marinković: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najzaslužniji što su odnosi Srbije i Amerike podignuti na viši nivo

Politika -

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najzaslužniji što su odnosi Srbije i Amerike podignuti na viši nivo, navodeći da bi bilo dobro da u narednom periodu ostvarimo strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Marinković je na konferenciji "Prolazimo kroz zidove" koju organizuje Centar za evroatlanske studije u okviru Beogradske NATO nedelje rekao da je unapređenje odnosa dve zemlje izuzetno važno i da je od ključnog značaja što gotovo na nedeljnom nivou imamo posete različitih delegacija iz SAD.

Rezultat boljih odnosa je i 20.000 zaposlenih u američkim kompanijama, rekao je Marinković i dodao da Srbija može biti ponosna što će američka kompanija Behtel graditi Moravski koridor, čija je vrednost oko 800 miliona evra.

Ocenuio je to kao veoma važan signal, ne samo za američke, već i za investitore iz celog sveta.

Marinković se osvrnuo na ekonomske pokazatelje koji su rezultat reformi koje je Srbija sprovela, navodeći da je privredni rast u trećem kvartalu bio 4,7 odsto, te da se očekuje da će ukupno ove godine biti više od 3,5 milijardi stranih investicija.

- Želimo rast od preko pet odsto, a za to nam je potrebna i pomoć i podrška Sjedinjenih Američkih država koje žele stabilnost u celom regionu. Priželjkujemo da u narednom periodu ostavrimo strateško partnerstvo sa SAD, rekao je Marinković.

On je primetio da su, kako kaže, SAD promenile svoju doktrinu i viđenje globalne politike koja se sa multilateralnog nivoa prenela na bilateralni, navodeći da je tu šansa Srbije.

Prema njegovim rečima, od kako je Vučić postao premijer i pokrenuo dobre odnose sa SAD, Srbija ima mnogo više prijatelja u Predstvaničkom domu, Senatu, Stejt Departmentu, a srpski Kokus je, napominje, takođe jako aktivan.

Marinković je ukazao na istraživanje CEAS i CeSID koje pokazuje da "novi vetrovi duvaju" kada je reč o javnom mnjenju Srbije, s obzirom da, kako kaže, 24 odsto građana Srbije vide da je politika SAD u pozitivnom smislu promenjena prema našoj zemlji.

- Mislim da je to prilika za stvaranje što jačih i intenzivnijih bilateralnih odnosa, rekao je Marinković.

Potpredsednik Skupštine Srbije podsetio je da postoji Poslanička grupa prijateljstva sa Amerikom, čiji je predsednik poslanik SNS Dragan Šormaz, koja takođe radi na poboljšanju odnosa bez obzira da li je reč o republikancima ili demokratama.

- Naša pozicija je takva da nam je u Americi svako važan. Želimo da razgovaramo sa svima i da se borimo za našu zemlju i naše interese. Smatram da smo uspeli nešto da promenimo, jer ljudi u američkoj administraciji danas žele da saslušaju Srbiju i zato je ovo prilika za novu eru i nove mogućnosti, poručio je Marinković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track