DAČIĆ DOBIO PODRŠKU VRHA STRANKE DA IDE U PREDIZBORNI SAVEZ SA SNS Analitičar: SPS je sponzoruša, hoće fotelje i novac!
Foto: Zorana Jevtić

Presedan kod socijalista

DAČIĆ DOBIO PODRŠKU VRHA STRANKE DA IDE U PREDIZBORNI SAVEZ SA SNS Analitičar: SPS je sponzoruša, hoće fotelje i novac!

Politika -

Lider socijalista je obezbedio jednoglasnu odluku Predsedništva i ovlašćenje da o krene u razgovare sa SNS o zajedničkoj listi za predstojeće izbore

Lider SPS Ivica Dačić odlučio je da za predstojeće parlamentarne izbore pravi zajedničku listu sa SNS, što će, ukoliko se to i ostvari, biti prvi put u istoriji da ova stranka ulazi u predizborni savez u kojem je manjinski partner.

Dačić je za to obezbedio jednoglasnu odluku Predsedništva partije i ovlašćenje da o tome razgovara sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem. Na sednici Predsedništva, kako saznajemo, nije bilo otpora ovoj ideji.

- Dačić se na sednici žalio što ga uporno napadaju da ne brani dovoljno SNS i Vučića. Rekao je da mu je dosta da sluša o sumnjama u lojalnost socijalista, pa je rešio da stavi tačku na to i ponudi zajedničku listu sa SNS. Niko se nije bunio - otkriva naš izvor iz SPS.

Čak ni potpredsednik socijalista Novica Tončev nije bio protiv, iako je ranije upozoravao da SPS postaje frakcija SNS. Tončev je posebno bio kivan na odluku rukovodstva SPS da 2017. napravi sličan presedan i na predsedničkim izborima ne kandiduje svog kandidata. U situaciji kada je SPS spreman da ne predvodi svoju izbornu listu u trci za poslaničke mandate, Tončev ima drugačiji rezon.

- Dačić je javno kandidovao tu ideju za razmišljanje, verovatno poučen ogromnim političkom iskustvom i sada je na organima SNS da preseku. Nije mi problem da zamislim naprednjake i socijaliste na zajedničkoj listi i to će se u nekom trenutku sigurno dogoditi, jer će državotvorne okolnosti biti takve da politika naše vlade treba da donese istorijsku pobedu na svim frontovima - objašnjava Tončev za Kurir.rs.

A o prednostima zajedničke liste, on kaže:

- Dok se ta lista ne desi, SPS mora da prođe test realnosti na terenu, da izmeri koliko su naši funkcioneri politički "teški" i ozbiljni igrači u svakom selu i opštini. Inače, zajednička lista donosi i velike benefite. Pa vidite samo koliko su bezbrižne i ušuškane ove male stranke koje se šlepaju uz SNS? Troškovi su im nula, ne treba im ni infrastruktura, niti rade nešto na terenu, niti su odgovorni za bilo šta. Dok njihovi lideri žive "srpski san", dežurni krivci, na prvoj liniji fronta, samo su Vučić i Dačić.

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić kaže za naš portal da neće da skače pred rudu.

- Tek se ulazi u pregovore i rano je još govoriti o zajedničkoj listi SPS sa SNS. Neka idu u pregovore, a kad se sve završi reći ću tačno šta mislim o svemu tome - izjavio je on.

Govoreći o aranžmanima koje je SPS u bliskoj prošlosti pravio, politikolog Boban Stojanović nazvao je SPS "sponzorušom koja se prima na fotelje ili na novac".

- SPS se u ideološkom smislu potpuno izgubio. Oni i sada neće tražiti nikakav programski ustupak. Oni se ne udaju zbog programa, već isključivo zbog pozicija i mesta u vladi. Mladoženja će sigurno biti taj koji će formirati narednu vladu i zato mlada želi isključivo kod njega. Mlađi bi rekli da je SPS u stvari sponzoruša koja se prima na fotelje ili na novac - objasnio je on.

I. K./ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track