Najnovije vesti

VUČIĆ ODLUČIO! EVO KAKO ĆE SRBIJA ODGOVORITI NA MILOV ZAKON: Branićemo se, moramo svima u svetu pokazati o čemu je reč
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

posle sastanka sa patrijarhom irinejem

VUČIĆ ODLUČIO! EVO KAKO ĆE SRBIJA ODGOVORITI NA MILOV ZAKON: Branićemo se, moramo svima u svetu pokazati o čemu je reč

Politika

Za nas je važno da se sačuva mir u Crnoj Gori i da dođe do smirivanja tenzija i uveren sam da niko tamo ne misli da bi bilo dobro da neko dođe da zauzima manastir Ostrog, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da je ključno jedinstvo Srba, gde god da žive.

"Nadam se da to nije ničija ideja", istakao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li vidi izlaz iz krize u Crnoj Gori pošto je očigledno da su obe strane odlučne da istraju.

Vučić ističe da su ograničene stvari koje Srbija može da uradi povodom toga i da treba delovati pre svega rečima, znanjem, pravničkom i drugom strukom.

Predsednik je rekao da treba da ukažemo svima u svetu o čemu se radi, Venecijanskoj komisiji, svim drugim komisijama, telima, forumima i organizacijama.

"Sa druge strane, da pošaljemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između nas Srba, bez obzira na granice koje privhatamo i koje postoje, nema razlika", poručio je Vučić.

Kaže da nema nikakve razlike između Srbina koji živi u Beogradu, Banjaluci, Podgorici, Budvi ili nekom drugom gradu, i da svi Srbi osećaju ono što osećaju i Srbi u nekoj drugoj državi.

Kako je rekao, važno je što je ključna poruka patrijarha danas jedinstvo srpskog naroda.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je uvek spreman za sastanak na državnom nivou sa predstavnicima Crne Gore i najavio skup lidera regiona u Karlovcima ili Subotici krajem januara, na kojem bi trebalo da bude i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Vučić je novinarima, posle sastanka sa patriharhom Irinejem, na pitanje da li je vreme za sastanak državnog vrha dve zemlje, rekao da je na to uvek spreman.

"Mislim da postoji skup koji je zakazan u Karlovcima ili Subotici, krajem januara ili početkom februara, gde će biti mnogi lideri iz regiona. Mislim da je moguć dolazak i predsednika Đukanovića", rekao je Vučić.

On je rekao da je sa Đukanovićem razgovarao i u Tirani ovog meseca i da nema problem da razgovara, navodeći da njih dvojica neke stvari vide na nešto drugačiji način.

"Ali, naše je da poštujemo državu Crnu Goru, da razumemo potrebe i zahteve srpskog naroda. Da se ne stidimo toga što pripadamo srpskom narodu, ne pada mi na pamet, nikoga nismo uvredili, učinili nažao. Ako u svemu lošem što se zbivalo našem narodu ima nešto dobro, to je što se pokazalo jedinstvo srpskog naroda", rekao je Vučić.

To jedinstvo, rekao je, ne bi bilo moguće da nije "ovakvog srpskog patrijarha" i da, kako kaže, Srbi nisu sazreli kao narod i shvatili da ne treba da se okupljaju zato što smo protiv nekog drugog, nego zato što smo za sebe.

"Ne treba na negativističkom pristupu da gradimo svoje jedinstvo, već na tome kako ćemo decu da učimo srpski, da imamo iste bukvare, da čuvamo istu našu srpsku pravoslavnu crkvu, kao što to dozvoljavamo svima drugima, da baštine svoja verska osećanja ovde u Srbiji", rekao je Vučić.

To je snaga srpskog naroda koja je racionalna, odgovorna i ozbiljna, a nije rušilačka, dodao je predsednik.

Novinar sarajevske Federalne televizije pitao je patrijarha i predsednika da li su razgovarali o suđenju protiv SPC za šest slučajeva pedofilije, koje bi trebalo da počne u Londonu.

"Naravno da nismo o tome razgovarali", rekao je Vučić i upitao novinara iz kog medija dolazi, navodeći da je važno da građani Srbije čuju tu informaciju.

Upitan kako gleda na izjavu Vuka Jeremića da Srbija nije zauzela adekvatan stav po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, Vučić je, uz napomenu da ne želi da se bavi stranačkim stvarima, rekao da bi bilo dovoljno da građani pogledaju šta je tadašnja vlast radila 2006. godine i da poslušaju "jedan Jeremićev razgovor" kako bi razumeli kakav je njegov odnos prema Crnoj Gori i narodu u Crnoj Gori.

Na Jeremićev razgovor sa saradnikom crnogorskog predsednika Roćenom podsetili su ovih dana i drugi funkcioneri SNS.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...