Dačić: Nisam obećao ništa nerealno

Dačić: Nisam obećao ništa nerealno

Politika -
Dačić je rekao da on i Vučić imaju jasan dogovor o međusobnoj saradnji i da ni jedan od njih ne treba da vodi "neku odvojenu politiku". "Mislim da ćemo nas dvojica najbolje sarađivati u ovoj vladi", rekao je Dačić

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić izjavio je u petak da će na novoj funkciji uraditi više nego što se od njega očekuje i da smatra da će u novoj Vladi Srbije najbolje sarađivati sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem.

"Ne mislim da sam bilo šta obećavao što nije realno. Uradiću više nego što se od mene očekuje", rekao je Dačić u intervjuu za B92.

Dačić je rekao da on i Vučić imaju jasan dogovor o međusobnoj saradnji i da ni jedan od njih ne treba da vodi "neku odvojenu politiku". "Mislim da ćemo nas dvojica najbolje sarađivati u ovoj vladi", rekao je Dačić.

Upitan koji je to "čarobni štapić" uz koji će moći da reši ono što je naveo u svom sinoćnom ekspozeu, Dačić je rekao da "ne misli da je bilo šta obećao što nije realno" i da je izašao na izbore zato što neko treba da preuzme odgovornost.

"Srbija treba da bude zasnovana na drugačijem temeljima nego do sada: pored evropskog puta da štiti nacionalne interese, da ne polaže uzaludne žrtve i postavi sama pitanje ko nam je saveznik na tom putu i za kakvo se društvo zalažemo", rekao je Dačić.

Ponovio je i da je potrebno više zalaganja za pravedniju raspodelu društvenog bogatstva. Premijer je kazao da će u Srbiju iduće nedelje doći predstavnici Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i da o novcu može da se razgovara i sa Rusijom i Kinom, ali da je suština u tome da se uštedi na rashodnoj strani.

"Nemoguće je razmišljati o zamrzavanju plata i penzija, jer je to udar na gradajane, a građani ne mogu da plate cenu ekonomske krize", poručio je Dačić. Upitan šta će uraditi ako MMF zatraži zamrzavanje plata i penzija, Dačić je rekao da je "milijarda evra mala cena za tako velike uslove".

"Ne može se lečiti pacijent tako što će da umre odmah na početku terapije. Niko ne pita da li su to te pilule od kojih se bolest leči. Ako narodu treba da bude tako onda to treba i svim drugima. Vlast mora da prati sudbinu svog naroda", ocenio je Dačić.

Dačić je rekao da nije zadovoljan što su "u Srbiji najveće kamate, što naša nacionalna vlauta klizi, što imamo najmanje plate i subvencije" i ukazao da vlast o tome mora da razgovara.

Upitan o mogućem smenjivanju guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, novi premijer je rekao da "još nije razgovarano na tu temu" ali da je Šoškić došao u "poltičko vreme", da "nije on (Šoškić) izabran na konkursu", kazao je Dačić i dodao da nije zadovoljan situacijom u kojoj se Srbija nalazi. Predsednik nove Vlade Srbije je rekao da moraju da se nastave pregovori sa Prištinom i da se o tome razgovara otvoreno "na nivou političkih činilaca".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track