VUČIĆ SJAJNO RADI SVOJ POSAO I SJAJAN JE LIDER: Makron ishvalio srpskog predsednika i zatražio da EU više ulaže u Srbiju
Foto: EPA / Philipp Guelland, TANJUG/ Sava Radovanović

pljušte komplimenti

VUČIĆ SJAJNO RADI SVOJ POSAO I SJAJAN JE LIDER: Makron ishvalio srpskog predsednika i zatražio da EU više ulaže u Srbiju

Politika -

MINHEN - Srbija već pet godina vodi pregovore o članstvu u EU, ali investicije koje su vidljive u zemlji nisu evropske, već kineske i ruske, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i pohvalio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sjajno radi svoj posao.

Makron je to naveo na panelu, koji je vodio nemački diplomata Volfgang Išinger, govoreći o tome da li će Francuska ukinuti veto na početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nakon što je EU promenila metodologiju procesa proširenja.

Makron je istakao da ne voli termin "veto", kao i da je potrebno govoriti o poširenju, ali na jasan i reverzibilan način, tako da EU može brže da napreduje sa zemljama koje ostvaruju brži napredak i investira u kandidate koji su uspešni na putu ka EU, ali i da odustane kada takav razvoj događaja ne funkcioniše.

Makron je poručio da pregovori o članstvu ne treba da budu jedina politika EU prema Balkanu i da to nije obavezno najbolji način za jačanje evropskog uticaja u regionu. On je rekao da podržava strateški cilj da se zemlje Zapadnog Balkana čvrsto zadrže u Evropi, ali je upitao da li je aktuelna metodologija dobar način da se ostvari taj cilj.

"Veoma poštujem predsednika (Srbije Aleksandar) Vučića, on sjajno radi svoj posao, on je sjajan lider, ali ono što se tamo dešava određuju Rusija i Kina, a ne Evropa", rekao je Makron.

Podsetio je da Srbija već pet godina otvara pregovaračka poglavlja i upozorio da će za dve godine "ljudi reći kako je vreme da Srbija uđe u EU, jer već počinje da gubi strpljenje, i to s pravom".

Francuski predsednik je ocenio da EU, ako želi da uključi Balkan, mora da investira mnogo više nego do sada u infrastrukturu, kulturu, znanje jezika, ako želi da uključi Balkan u Evropu i naglasio da Francuska već menja politiku u tom pravcu.

"To treba da radimo umesto da samo počinjemo pregovore", rekao je Makron dodajući da se istovremeno govori zemljama koje teže članstvu u EU da ne mogu da se pridruže u sledećih 10 ili 15 godina što je, kako je ocenio, licemerno.

"To je frustrirajuće za te zemlje. Govorimo im da ne možete da se pridružite u narednih 10 ili 15 godina. Ne, moramo da im kažemo, 'Možete da se pridružite, ako ispunite uslove'", poručio je Makron.

On je dodao da je problem što Evropa, kada su u pitanju njeni susedi, govori samo o proširenju.

"To ne funkcioniše sa toliko zemalja. Nismo dovoljno brzi, nismo dovoljno agilni", rekao je Makron dodajući da je Evropi potrebna zajednička spoljna politika, da ona ne deluje dovoljno brzo i da nije dosledna u svojim stavovima.

U tom kontekstu, on je upitao da li neko smatra da će biti lakše sa više članica.

Ukazao je i da postoje zemlje članice koje smatraju da treba biti brži kada je reč o priključenju novih država članica, ali da iste te države odbijaju da izdvoje više od svog BDP.

"To ne funkcioniše tako. Želimo da učinimo komad hleba većim, ali dodajete manje putera na to. Implicitna strategija koju imamo u Evropi je da je Evropa veliko tržište koje se širi, a da nije politička sila. Politička sila ima određene prednosti, konvergencije, mora da bude ozbiljna u ophođenju prema susedima, ne samo da širi klub što je pre moguće", poručio je Makron.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA / Philipp Guelland, TANJUG/ Sava Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track