MAKRON ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI: Gospodine predsedniče, primite izraze mog veoma dubokog uvažavanja
Foto: Kancelarija predsednika, Predsedništvo

srdačne čestitke

MAKRON ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI: Gospodine predsedniče, primite izraze mog veoma dubokog uvažavanja

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnost, ističući da je Francuska uz Srbiju da joj pomogne na putu reformi ka Evropskoj uniji, u okviru obnovljene procedure pristupanja, za koju predsednik Makron misli da je u interesu Srbije i njenih građana.

"Budite uvereni u moju punu podršku evropskom izboru Srbije. Takođe izražavam želju da se Vaš dijalog sa Prištinom uskoro nastavi i dovede do sveobuhvatnog i konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Kao što znate, spreman sam da podržim Vaše napore u koordinaciji sa posredovanjem koje vodi Evropska unija", naveo je Makron.

Zajedno smo, kaže Makron u čestitki Vučiću, uspeli da ponovo našim odnosima damo dinamiku koju zaslužuju, s obzirom na dugu tradiciju prijateljstva koje je oblikovalo istoriju naša dva naroda.

"Želim da Vam se iznova zahvalim na veoma srdačnom dočeku koji mi je bio upriličen prilikom moje posete Beogradu 15. i 16. jula prošle godine. Mogao sam da vidim koliko je Francuska prisutna u srcima građana Srbije i izražavam zadovoljstvo što su nakon ove posete usledile posete članova Vlade Francuske, koje su omogućile da se dinamizira naša saradnja, posebno u oblasti odbrane", navodi Makron U prošloj godini, podseća predsednik Francuske, održane su brojne svečanosti jer smo proslavljali 180. godišnjicu diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije, kako u Beogradu, tako i u Parizu.

"Ta godina je takođe bila bogata realizacijama, pošto smo usvojili, sa francuske strane, međuministarsku strategiju za Zapadni Balkan koju smo počeli da sprovodimo kroz aktivnosti na Balkanu Francuske agencije za razvoj, koja je otvorila svoju kancelariju u Beogradu u septembru prošle godine. Naša sredstva za delovanje u oblasti saradnje time će biti višestruka", kaže francuski predsednik.

Želim da ove mere, ističe Makron, budu tek prvi korak i da se naši odnosi grade kroz strateške projekte koji će im pružati trajnu osnovu, kao što je učešće francuskih preduzeća u izgradnji metroa u Beogradu.

"Još jednom Vam upućujući svoje srdačne čestitke, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog veoma dubokog uvažavanja, navodi se u čestitki predsednika Makrona predsedniku Vučiću povodom Dana državnosti Srbije.

Fabrici čestitao Dan državnosti Srbije

Šef Delegacije EU u Beogradu čestitao je danas svim građanima Srbije Dan državnosti. "Ovaj praznik predstavlja hrabrost, ponos i identitet koji su zemlja i ljudi pokazala tokom istorije. Srećan praznik Srbiji!", napisao je Fabrici na svom Tviter nalogu.

Srbija danas obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track