VUČIĆ: Opozicija hoće da nas gurne u diktaturu! Izbori im dobri tek kad misle da će pobediti
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Jasno PREDSEDNIK STAVIO TAČKU NA ZAHTEVE DELA OPOZICIJE DA SE GLASANJE ODLOŽI

VUČIĆ: Opozicija hoće da nas gurne u diktaturu! Izbori im dobri tek kad misle da će pobediti

Politika -

Bez odlaganja... Šef države rekao da postoje jasni ustavni i zakonski rokovi, koji se moraju poštovati. Kaže i da će država kazniti sve koji su prekršili policijski čas, bez obzira na to koga podržavaju, te da za to postoji novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Izbori se ne mogu odlagati zato što bi neki želeli da oni budu zakazani kad oni procene da mogu da pobede, poručio je juče predsednik Aleksandar Vučić povodom zahteva dela opozicije da se pomeri datum izlaska na birališta.

- Postoje jasni ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora i oni se moraju poštovati - naglasio je Vučić.

Slali evropske posrednike

Predsednik Srbije je podsetio da su izbori bili planirani za kraj marta i da su jednom već pomereni do krajnjeg datuma koji Ustav podrazumeva. Kako je napomenuo, sada bi dalje odlaganje značilo da se mandat Skupštine produžava mimo Ustava i zakona, odnosno da se zemlja uvodi u diktaturu. Vučić je podsetio da su pojedine stranke opozicije tražile odlaganje izbora još u decembru i januaru, kada su, kako je rekao, kod njega tim povodom dolazili razni evropski posrednici, iako su izbori bili planirani za početak marta.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- Rekli smo da ne razumemo šta to znači, da nismo zemlja u kojoj je moguće uvesti diktaturu... Ali izašli smo u susret. Rekao sam da možemo da ih održimo do krajnjeg datuma, i zato su bili zakazani za 26. april - izjavio je Vučić posle obilaska 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.

foto: Nemanja Nikolić

Koriste krizu

Kada se dogodila epidemija kovida-19, Vučić kaže da je ista opozicija govorila kako im sve odgovara, jer je narod nezadovoljan, u kućama sve vreme...

- To mogu da iskoriste i pobede bez problema. Šta da radimo, da čekamo dok ne budu mislili da sigurno mogu da pobede - upitao je Vučić.

Predsednik je rekao da je siguran da će nadležni državni organi preduzeti sve mere i da će kazniti sve one koji su prekršili policijski čas, bez obzira na to koga politički podržavaju.

- Siguran sam da će nadležni državni organi preduzeti sve mere, a postoji novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, i da će sve prekršioce, bez obzira na to koga podržavaju politički ili ne, kazniti - rekao je Vučić i dodao:

Politička zloupotreba

- Neki, međutim, vide samo one koji im se ne sviđaju, a zaboravljaju da je pre nekoliko večeri došlo do napada i prebijanja radnika na Dorćolu takođe u vreme policijskog časa.

Predsednik je ponovio da država nijednu meru u borbi protiv koronavirusa nije uvela iz hira ili zato što želi da uradi nešto protiv, već da sačuva zdravlje ljudi.

Vučić je kazao i da niko ne razume svrhu organizovanja političkih skupova, „osim što smo uspeli da uništimo podršku zdravstvenim radnicima, jer je neko želeo da to zloupotrebi u političke svrhe“.

- Tako je uništeno i sat vremena za šetnju penzionerima. Neko je smislio da bi mu to politički odgovaralo, a da će strašni režim da krene da hapsi i da će te slike moći da prodaju svugde u svetu... Radite šta mislite, ali u vreme epidemije to nema baš i smisla - poručio je Vučić.

Ekonomija u plusu… Pozitivni privredni rast

SRBIJA ĆE OVE GODINE BITI NAJBOLJA U EVROPI

Uprkos pandemiji, Srbija ekonomski dobro stoji i Vučić je uveren u procenu da će i ovu godinu naša zemlja završiti sa pozitivnim privrednom rastom od plus jedan, umesto predviđenog minusa.

- Naša procena je da ćemo prvi kvartal završiti sa plus 5,1, a drugi sa plus 1,1 do 1,3, dok će treći, zbog visoke baze od prošle godine, biti u minusu od 0,3 do 0,2 odsto. Za četvrti kvartal predviđamo minus od 0,9 odsto. To znači da ćemo godinu završiti sa plus jedan, a ne sa minus tri. Time ćemo biti ubedljivo najbolji u Evropi. A sledeće godine, na znatno nižu bazu od ove godine, odosmo u nebesa, sa rastom od osam odsto - izjavio je Vučić.

On je rekao da je namera da se dodatno ojača saradnja u regionu, te da postoje neke stvari koje planiramo da radimo u regionu, gde Srbija želi da osnaži prisustvo svojih kompanija.

Srbija vojno 10 puta snažnija

SVE ĆE DA PUCA U OKTOBRU NA PEŠTERU

foto: Tanjug/Buducnostsrbijeav

Predsednik je najavio da ćemo u oktobru imati dosad najveću vežbu ratnog vazduhoplovstva na Pešteru, gde će biti predstavljeno sve što imamo od naših protivvazdušnih sistema.

- Sve će da puca u oktobru - rekao je Vučić i dodao:

- Pokazaćemo ogromnu snagu i ono što niste do sada mogli da vidite. Pripemamo se za oktobar. Srbija je respektabilna vojna sila u skladu sa brojem ljudi i teritorijom, ali i neuporedivo snažnija nego ranije.

Vučić je naglasio da Srbija ulaže u nabavku oružja, „zbog čega je deset puta snažnija i bolje opremljena nego što je to bila u prethodnom periodu“, pre svega zahvaljujući nabavci ruskog oružja, kao i da je srećan što to može da kaže „na godišnjicu obaranja F-117 (tokom NATO bombardovanja 1999. godine)“.

Specijalno za predsednika

DOBIO NA POKLON DEO NEVIDLJIVOG F-117

foto: Instagram Budućnost Srbije

Vučić je obišao 3. raketni divizion 250. raketne brigade na dan kada su 1999. godine pripadnici ovog dela vojske oborili nevidljivi F-117. Tim povodom predsedniku je uručen i specijalan poklon - maketa i deo ove letelice.

- Ovo je herojska brigada, koja je na današnji dan pre 21 godinu oborila F-117. Mi smatramo da je to slavna, herojska prošlost. Danas se nalazimo u Jakovu, gde možete da vidite najsavremenije protivavionsko oruđe, sistem „Pancir S“, koji je prvi put u našem vlasništvu - rekao je Vučić.

Kurir.rs/Ivana Kljajić/Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track