PREDSEDNIK OBILAZI RADOVE

VUČIĆ NA BRZOJ PRUZI BG-BUDIMPEŠTA: Super ovo izgleda! Do NS za 30, do Pazove za 13 minuta! Gradićemo i do Niša

Politika -

Bolje nego avionom! U martu 2025. do Budimpešte za 2 sata i 40 minuta, pa do Beča još sat i 40, dodao je predsednik tokom obilaska

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta (deonica Beograd-Stara Pazova).

1 / 15 Foto: Kurir TV

Obilazak radova počeo je u 10 sati, a predsednik je obišavši radove rekao:

"Super ovo izgleda! Do Novog Sada za 30, do Pazove za 13 minuta!", a onda je dodao i da bi bilo dobro da se ovakva pruga produži do Niša, do juga...

- Kakve su ovo šine, nema onih pragova - upitao je predsednik posle čega su mu predstavnici kineske kompanije rekli da su to šine za 200 km na sat, pa će pragovi biti postavljeni u zavisnosti od brzine na svakom pojedinačnom mestu na pruzi jer ne može svuda biti brzina 200 km na sat, negde je i manje.

- Bolje nego avionom! U martu 2025. do Budimpešte za 2 sata i 40 minuta, pa do Beča još sat i 40, dodao je predsednik tokom obilaska - dodao je Vučić.

1 / 25 Foto: Tanjug Printscreen

Zanimljive činjenice o pruzi

Brza pruga Beograd-Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, gradi se po evropskim standardima i biće naša najsavremenija pruga.

Vučić je prugu obišao sa ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, ambasadorkom Kine Čen Bo i izvođačima radova. Deonica Beograd Centar - Stara Pazova je duga 34,5 kilometara.

1 / 17 Foto: Tanjug Printscreen

Gradićemo i brzu prugu do Niša, podižemo jug!

Predsednik Vučić je izjavio da će se graditi i brza pruga od Beograda do Niša, kako bi se dodatno podigao jug Srbije. Vučić je, tokom razgovora sa predstavnicima kineskog izvođača radova na izgradnji dela brze pruge Beograd-Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, rekao da je zadovoljan dinamikom radova. Bilo bi veoma važno, ističe, da se pored još jedne deonice na pravcu ka Budimpešti, od Novog Sada do Subotice, izgradi i brza pruga od Beograda do Niša, koja bi bila za brzinu do 200 kilometara na sat, a zatim i od Niša do Preševa, za brzinu od 160 kilometara na sat.

Predsednik je dodao da se već razgovara na tu temu sa kineskim kompanijama i ruskim železnicama koje grade deo brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada. "Onda bismo imali celu liniju brze pruge od Subotice do Novog Sada, Beograda i Niša", dodao je Vučić. Vučić je kazao da je primetio po prijavama za podelu građanima po 100 evra da u samo šest okruga, uglavnom na severu zemlje, živi 50 odsto stanovništva i da je zato važno da se podiže jug Srbije.

To je prva deonica pruge brze Beograd - Budimpešta, koja će delom imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji. Na dva koloseka vozovi ce ići brzinom od 200 kilometara u putničkom saobraćaju, a na druga dva brzinom od 120 kilometara u teretnom saobraćaju.

Radove na toj deonici izvode kineske kompanije "China Railways International" i "China Communications Construction Company" , a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara, što je obezbeđeno iz kredita Eksim banke Kine. Radovi su počeli krajem novembra 2017. godine.

Ukupna vrednost izgradnje pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju je oko dve milijarde dolara, a pruga sa naše strane biće duga oko 184 kilometara. Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren između Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine "Pojas i put". Na deonici Beograd Centar - Stara Pazova u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji levog koloseka.

Dva postojeća koloseka izmedu Beograd Centra i Batajnice biće rekonstruisana, dok će između Batajnice i Stare Pazove biti napravljena dva nova koloseka. U okviru pruge biće izgrađena tri nadvožnjaka: Kamendin, Nova Pazova i Stara Pazova i podvožnjak Zemun polje, a biće uređene i železničke stanice Novi Beograd, Batajnica, Stara Pazova i Nova Pazova.

Predviđena je izgradnja i nove stanične zgrade u Zemunu, a stajalište Tošin bunar biće izmešteno na drugu lokaciju. Takođe, biće napravljena nova stajališta Altina i Kamendin. Brza pruga se neće nigde ukrštati sa putnom infrastrukturom. Inače, kineske firme biće angažovane i na deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom, dok deonicu Stara Pazova - Novi Sad gradi kompanija ruskih železnica "RŽD Internešenel".

Pruga Beograd - Stara Pazova u saobraćaju do kraja marta

Pruga od Beograda do Stare Pazove biće puštena u saobraćaj do kraja marta naredne godine, najavljuje predsednik Aleksandar Vučić. Takođe, kaže da će radovi koje izvode Rusi od Stare Pazova do Novog Sada biti gotovi u avgustu 2021. godine i da će ta pruga biti puštena u saobraćaj u septembru 2021. i da će se tada ići vozom za pola sata od Beograda do Novog Sada. "Onda ćemo žuriti da završimo poslednju deonicu kroz Srbiju od Novog Sada do Subotice, što bi moglo da bude završeno 2024. godine. Mađari će svoju deonicu završiti do kraja 2024. godine ili do početka 2025. godine", kazao je Vučić. Istakao je da će do marta 2025. godine moći da se putuje vozom od Beograda do Budimpešte za dva sata i 40 minuta, a zatim odatle do Beča za još sat i 40 minuta.

"Veoma ponosan što smo ubedljivo najbolji u Evropi"

Vučić je rekao danas da je veoma ponosan što je Srbija ubedlivo najbolja po rastu BDP u Evropi. Vučić, na podatke za prvi kvartal ove godine, prema kojima je rast BDP-a Hrvatske iznosio svega 0,4 odsto, a Srbije 5,2, upitan šta cini razliku, kao i da iz Fiskalnog saveta stižu procene da je pad privrednih aktvnosti u aprilu oko 21 odsto, kazao da je Srbija ubedljivo ispred Litvanije, Rumunije, Poljske, Kipra, Mađarske, te da prvi iza nas ima rast od 2,7 odsto.

Ukazao je da je pad privrednih aktivnosti u aprilu iznosio 16,6 odsto. - Neke zemlje su imale pad od 30 i 35 odsto, jer ništa nije radilo, objasnio je on. Vučić je naglasio da je u prvom kvartalu rast BDP-a u Srbiji iznosio 5,2 odsto, te da je bio nešto bolji od njegovih predviđanja.

- Kada uzmete u obzir poslednji kvartal kada je rast iznosio 6,2 odsto, Srbija je u poslednja dva kvartala ubedljivo prva u celoj Evropi. Time sam zadovoljan i to pokazuje da Srbija kada radi, bori se, I veruje u sebe moze da to ostvari, kazao je on. Vučić je rekao da su građani stvarali tu dodatnu vrednost. Kroz BDP se, kaže, vidi vrednost koju stvarate na nivou godine, sve što neko radi.

Srbija posle pandemije korona virusa neće izaći ekonomski neoštećena, ali će, uveren je, oštećenja biti najmanja u Evropi i da će i dalje imati najveći rast u regionu. "Mi ćemo imati najveći rast, siguran sam da će Srbija imati snage da napreduje najvećom brzinom", naveo je Vučić u Staroj Pazovi odgovarajući na novinarska pitanja o tome kako će Srbija prevazići posledice krize.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track