u okviru projekta Beograd na vodi

VUČIĆ NA SAVSKOM TRGU: Uz 300 stabala i noćno osvetljenje izgledaće fantastično! O novoj vladi i sakoima od 400e

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi radove na Savskom trgu u okviru projekta Beograd na vodi.

1 / 9 Foto: Printscreen Instagram/ buducnostsrbijeav

Deo radova na trgu je već gotovo: spoljašnost zgrade bivše Glavne železnicke stanice je u novom ruhu, tramvaji saobraćaju na pravcu Nemanjina - Karađorđeva, a obrisi modernog trga, za koji kažu da će biti novi centar prestonice.

Predsednik je u obilasku naglasio da će ovaj deo Beograda biti ozelenjen sa 300 stabala i da će uz noćno osvetljenje ovaj deo grada izgledati veličanstveno.

Prvi ću primiti vakcinu kad srpski stručnjaci kažu dobra je

Vučić je izjavio danas da će prvi primiti vakcinu za koju mu srpski stručnjaci budu rekli da je dobra i da može da pomogne u prevenciji bolesti kovid 19.

Na pitanje da li Srbija razmatra da koristi rusku vakcinu, koja je sada već registrovana, Vučić je kazao da sa radošću sluša vesti o tome da su neki napravili vakcinu, ali napominje da je to pitanje za srpske stručne timove.

"Ja znam sa kim naši ljudi razgovaraju, sa kim imaju potpisane Memorandume o saradnji, sa kim prate razvoj vakcine kroz prvu, drugu i takozvanu treću fazu. Zato sam i pominjao novembar u vezi nabavke, ali sam srećan ako su Rusi pre toga proizveli vakcinu. Samo, to moraju naši stručni timovi da nam kažu da je bezbedna i sigurna", rekao je Vučić novinarima.

foto: Printscreen Instagram/ buducnostsrbijeav

On je istakao da je važno da se što pre pojavi vakcina, koja je, kaže, važna i za spas ekonomije. "Što pre budemo imali vakcinu, to će biti spas za našu ekonomiju. Postoje političari koji kažu 'mi nećemo da primamo rusku ili kinesku vakcinu', a onda njihovi do juče koalicioni partneri sa kojima su upadali u RTS, Skupštinu i Predsedništvo kažu 'mi nećemo evropsku', pa ne mogu da se dogovore koju bi vakcinu da prime, a koju ne", primetio je Vučić.

Vučić je naveo da će biti prvi koji će primiti vakcinu za koju mu srpski stručnjaci budu rekli da je dobra.

- Nisam znao da je ovo najveći trg u Beogradu, čeka nas velepni trg, verujem da ćemo sve ovo uspeti da završimo za dva-tri meseca, pa da sve ovo zasija pred Novu godinu... A oni kojima se ne sviđa spoemnik Stefanu Nemanji mislim da smo dužni osnivaču srpske države - rekao je Vučić dodajući da je prosto neverovatno koliko smo nemarni bili i da dosad nismo imali spomenik posvećen njemu. On je dodao da mu je drago što je ovde danas došao da vidi kako se ruglo pretvara u lepotu.

O novoj vladi

- Sledeće nedelje, u drugom delu nedelje, očekujem sednicu Predsedništva pa onda i Glavnog odbora pa ćemo videti... Vlada kakvu ja želim jeste borbena, moderna, proevropska i sa više žena u njoj nego danas... I mlađu i energičniju, ljude koji hoće da trče po Srbiji, da se bore a ne da dobiju rotaciju, sekretaricu i šofera - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje Kurir televizije.

O sakoima od 400 evra

Na pitanje novinara da ga opozicija proziva kako nosi skupe sakoe i džempere od 400 evra, Vučić se nasmejao pa rekao da nosi iz fundusa što mu daju ili da mu se šiju sakoi jer je "ovako gabaritan", ali da ni prineti ne koštaju toliko.

- Znam ja zbog čega je to, zbog Zakona o poreklu imovine, ali ja sam im zahvalan što su pokrenuli tu temu... Tako su lagali da mi džemper košta 400 evra, a on košta 55 evra... Ja bih želeo da budem prvi a ako ne prvi onda u prvih 10 kojima će ispitati imovinu... Želim da kažem građanima, moja imovina se nije uvećela od 2012, ni za jedan jedini dinar, ni moja, ni moje porodice... Trudim se da se ponašam normalno i uobičajeno i jedan sam od retkih koji rotaciju uključuje samo kad dočekuje stranog držvnika... Moja plata nije minimlac ali nije ni mala a ja se trudim da svoj posao obavljam marljivo, vredno... Ja nemam čega da se stidim a može da se ispita i da se vidi šta imaju moji otac, majka, brat, tetka - rekao je Vučić dodavši da je jedini pošten pristup kad njega provere, kako se zahteva po zakonu, da onda provere i sve ostale.

Centralni deo trga, kako je najavljivano, zauzimaće 23 metara visok spomenik posvecen Stefanu Nemanji, najviše takvo obeležje u prestonici, pešacima će pripasti centralni deo trga, dok će saobraćaj, automobilski i tramvajski biti izmešten na obode trga.

Lokomotiva legendarnog Plavog voza pomerena je znatno bliže ulazu u zgradu bivše Glavne železničke stanice, odnosno budući Muzej Nikole Tesle.

Sa predsednikom, radove su obišli i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičic, gradski urbanista Marko Stojičić i generalni seketar predsednika Nikola Selaković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track