Najnovije vesti

LAJČAK POSLE POSETE KIM: Priština da sprovede formiranje ZSO, to je deo pregovora
Foto: Beta/Miloš Obradović

obavio 25 sastanaka

LAJČAK POSLE POSETE KIM: Priština da sprovede formiranje ZSO, to je deo pregovora

Politika

Izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je danas jasan zahtev političarima u Prištini da sprovedu deo Sporazuma i formiraju ZSO.

On je na konferenciji za novinare, nakon završene posete Prištini rekao da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine i 2015. godine predviđeno formiranje ZSO, ali da to do danas nije učinjeno.

"To mora da bude oisnovano u skladu sa Ustavnim sudom. Razgovor o Statutu bi trebalo da bude naredni korak. Deo sveobuhvtnog sporazuma je da sporazum počinje da se primenjuje nakon potpisivanja. Detalji o ZSO moraju da se dogovore", rekao je Lajčak.

"Na svim sastancima mi je rečeno da je dijalog važan za Prištinu. Potvrdili su mi da će ispuniti sve obaveze, ukljucujući i ZSO", rekao je Lajčak, prenosi Koha.

On je dodao da stvari moraju da budu jasne oko toga šta je potpisano.

"Razgovaramo o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Pokušaću da dođem do normalizacije. Nisam u poziciji da želim sporazum više od Beograda i Prištine. Ukoliko nema volje za sporazumom, neće ga ni biti. Nema normalizacije bez ZSO. Priština je potpisala Sporazum, Skupština ga je ratifikovala. ZSO je deo pregovora", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, ključni princip implementacije jeste da se poštuje sve što je potpisano kao i da je princip svih pregovora kompromis.

"Ukoliko želim nešto, moram nešto i da dam. Pravimo kompromise da dobijemo nešto", rekao je Lajčak.

On je dodao i da se u pregovorima razugovara o otvorenim pitanjima, a da sporazum dolazi kao rezultat kompromisa.

Lajčak je kazao da je tokom boravka u Prištini obavio 25 sastanaka sa političkim liderima i da je napravio približnu sliku političke situacije na KIM.

"Sporazumom težimo stabilizaciji regiona", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...