konstitutivna sednica u domu narodne skupštine srbije

SEDNICA SKUPŠTINE: Dačić izabran za novog predsednika parlamenta sa 225 glasova "za"(KURIR TV)

Politika -

Predao dužnost Brnabićevoj u toku dana. Poslanici koji su jutros došli među prvima jesu šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i njegov zamenik Vladimir Orlić kao i lider SPAS Aleksandar Šapić. Poslanici se dezinfikovali pa im izmerena i temperatura

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas konstitutivnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor predsednika parlamenta, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara i izbor radnih tela.

Za predsednika Skupštine predložen je Ivica Dačić, a mediji su preneli da će generalni sekretar skupštine biti Veljko Odalović, koji je do sada obavljao funkciju generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.

1 / 18 Foto: Ana Paunković

Dačić novi predsednik Skupštine Srbije

Dačić je danas nešto posle 16 časova izabran za novog predsednika parlamenta. Naime, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izabran je danas za predsednika novog saziva Narodne skupštine sa 225 glasova, dok je protiv glasao jedan poslanik. O izboru predsednika Skupštine poslanici su se izjašnjavali javnom prozivkom, a glasanju je prisustvovalo 226 poslanika.

Za izbor Dačića glasali su poslanici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, SPAS-a, Stranke pravde i pomirenja, Savez vojvođanskih Mađara.

Protiv izbora Dačića izjasnio se samostalni poslanik Vladan Glišić, dok poslanici liste ''Ujedinjena dolina - SDA'', koji su ranije danas najavili da neće podržati lidera socijalista, nisu prisustvovali glasanju.

Posle proglašenja rezultata biće obavljena primopredaja dužnosti između Dačića i dosadašnje predsednice Skupštine Majke Gojković, nakon čega će se novi predsednik parlamenta obratiti medijima.

Dačić je jutros uoči polaska u Skupštinu rekao gostujući na jednoj televiziji da mu je čast što će biti na čelu Skupštine jer je za njega Skupština bila i ostala svetinja.

Dačić: Zahvaljujem se Vučiću što me postavio na ovo mesto

Za mene je velika čast da budem na čelu najvišeg tela, nosioca ustavne i zakonodavne vlasti.. Zahvaljujem se Vučiću što me je postavio na ovo mesto - rekao je Dačić na samom ulasku u Skupštinu. I. Ž.

foto: Ana Paunković

Spekuliše se i da bi potpredsednici Skupštine Srbije trebalo da budu Vladimir Orlić (SNS) i Sandra Božić (SNS).

Poslanicima su na sednici 3. avgusta potvrđeni mandati, a izborom skupštinskog rukovodstva se zaokružuje proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor nove Vlade Srbije koju će pored SNS činiti SPS, SPAS, ali i stranke manjina.

1 / 21 Foto: Ana Paunković

Za razliku od prošle sednice koja je održana 3. avgusta poslanici i novinari ne dobijaju maske na ulazu u zgradu već nose svoje, a i u sali poslanici nisu pregrađeni pleksiglasom kao tada, već se pregrade nalaze samo ispred poslanika.

Parlamentarcima se na ulazu i ovog puta meri temperatura, a obezbeđeno je i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Među poslanicima koji su među prvima došli su šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i njegov zamenik Vladimir Orlić kao i lider SPAS-a Aleksandar Šapić... Oko 9.50 u zgradu parlament došao je i Ivica Dačić koji je pozdravio novinare i rekao im: "Videćemo se".

"Štitiću integritet parlamenta"

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da mu je čast da bude na čelu najvišeg predstavničkog tela i dodao da će njegova uloga biti da predstavlja parlament i samim tim da štiti njegov integritet.

- Vi znate za mene, da sam ja uvek dobro raspoložen, danas naročito zato što je zaista za mene velika čast, da budem na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Srbiji, rekao je Dačić novinarima uoči početka sednice.

foto: Ana Paunković

- Moja uloga će biti da predstavljam parlament i samim tim da štitim njegov integritet da se zalažem da zajedno sa predsednikom i Vladom Srbije dam odlučujući dopirnos jedinstvu i stabilnosti u Srbiji i da radimo na dobrobit građana Srbije, rekao je Dačić.

Kaže da će danas biti konstituisan parlament, a da već sutra kreću radnje koje će dovesti do nove sednice skupština na kojoj će biti zakon o ministarstvima, a potom i sednica o izboru vlade.

"Sednica još nije počela zbog vas, moram da idem, našalio se Dačić sa novinarima uoči početka.

foto: Ana Paunković

Dačić, koji će biti predsednik Skupštine, danas je obavio primopredaju dužnosti ministra spoljnih poslova sa premijerkom Anom Brnabić. U holu parlamenta je veliki broj pripadnika medija koji prate nastavak konstitutivne sednice.

Na dnevnom redu današnje sednice pored izbora predsednika parlementa je i imenovanje potpredsednika, generalnog sekretara i radnih tela. Mediji navode da će potpredsednici skupštine Vladimir Orlić, Moamer Zukorlić i Sandra Božić, a generalni sekretar Veljko Odalović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja