u zgradi Generalnog sekretarijata

VUČIĆ NA NOVOGODIŠNJOJ KONFERENCIJI: Prioriteti u 2021. da sačuvamo mir i stabilnost, briga o zdravlju i bolji standard

Politika -

Tri primarna cilja za narednu godinu - da sačuvamo mir i stabilnost, briga o zdravlju građana i poboljšanje životnog standarda građana Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori danas na Novogodišnjoj konferenciji za medije.

Vučić na konferenciji za novinare sumira rezultate u ovoj godini i predstavlja planove za 2021.

Kao tri primarna cilja za narednu godinu predsednik je naveo prioritet da sačuvamo mir i stabilnost, briga o zdravlju građana i poboljšanje životnog standarda građana Srbije.

1 / 11 Foto: Zorana Jevtić

S predsednikom su i ministar Zlatibor Lončar, kao i ministarka Darija Kisić Tepvačević.

- Ono što je prioritetni interes Srbije u predstojećoj godini je da, uprkos teškim i složenim, i međunarodnim i regionalnim prilikama, sačuvamo u potpunosti mir i stabilnost u regionu i našoj zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa - poručio je predsednik.

Predsednik je istakao da, imajući u vidu značajno promenjene spoljnopolitičke okolnosti, kao i donekle promenjene regionale odnose, ostvarenje tog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom predsednika i vlade moguće ostvariti najbolj rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Printscreen

On je naglasio da je drugi najvažniji cilj briga o zdravlju građana, o tome kako da pobedimo koronu, ali i kako da unapredimo naš zdravstveni sistem.

Treći važan cilj je dalje poboljšanje životnog standarda građana Srbije kroz povećanje plata, penzija i drugih primanja, kao i kroz povećanje ulaganja u čistiji vazduh, do boljlih puteva, pruga, izgradnje sekundarne mreže gasovoda, ulaganja u energetsku efikasnost, u snažniju vojsku i policiju.

- Naši planovi su veliki i ambiciozni, bez obzira na težinu globalne političke i zdravstvene krize. Ono na čemu ćemo morati da radimo je dalji razvoj preduzetničkog duha. Sledeću godinu očekujemo da završimo sa rastom od 6 odsto, a javni dug ćemo da držimo ispod 60 odsto. To je važno jer ne želimo našoj deci da ostavimo dugove, ali i da idemo napred. Cilj je i da deficit bude 3 odsto - poručio je predsednik.

On je istakao da će u 2021. godini Srbija sa Međunarodnim monetarnim fondom ugovoriti novi aranžaman, što će pomoći rastu privredne aktivnosti.

- Očekujemo da početkom 2022. godine Srbija dobije investicioni rejting što znači da će biti u rangu sa najboljim zemljama - kazao je Vučić i dodao da će morati da se radi i na daljem razvoju preduzetništva u Srbiji, uz pomoć MMF-a, EBRD-a i Svetske banke.

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

Predsednik je najavio i povećanje plata za narednu godinu.

- Cilj je da plate dostignu nivo između 560 i 570 evra. Govorim o prosečnoj plati, a ona bi u Beogradu iznosila nekih 700 evra. Predviđeno je povećanje plata od 1. januara za zdravstvene radnike od 5 odsto, za ostale 3,5 odsto, a za sve druge od 1. aprila 5 odsto, pri čemu ćemo za vojnike, razvodnike, desetare i podoficire podići za dodatnih 10 odsto, zbog toga što želimo da privučemo ljude u vojsku - naglasio je predsednik.

Kada je reč o penzijama, Vučić kaže da je cilj da budu oko 270 evra, i da se nastavi sa povećanjem davanja za najstarije.

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

Predsednik ističe da je važno i nastaviti sa privlačenjem stranih investicija, a kao jednu od najvećih tokom epidemije korona virusa je dolazak "Tojo tajersa".

Nastavak imunizacije građana

Predsednik je na Novogodišnjoj konferenciji najavio nastavak imunizacije građana, te istakao da će u januaru biti vakcinisani lekari i drugi medicinski radnici.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

- Od 4. do 27 januara vakcine će u Srbiju stizati na sedam dana, stići će ukupno do 77.000 Fajzerovih vakcina. Plan je da odmah posle vakcinacije u staračkim domovima pređemo na one koji rade u kovid sistemu, koji nisu preležali koronu odnosno nemaju antitela. Očekujem pre kraja godine i prve količine vakcine iz Rusije, ali to ništa ne znači dok ne dobiju dozvolu Agencije za lekove Srbije. Očekujemo i dodatne količine vakcina iz drugih zemalja, pregovaramo i sa zapadnim proizvođačima, kao i kineskim i nadamo se da će i oni regustrovati svoju vakcinu Sinovak -naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

- Proprocionalno broju stanovnika imamo najmanji broj žrtava korone u regionu, jer imamo i najveći broj hospitalizovanih. Nisu nam nedostajali respiratori, nabavili smo hlorokin, kupovali nove skenere, rendgene, EKG aparate - kazao je predsednik.

- Srbija u 2020. godini je zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi - rekao je predsednik tokom obraćanja i istakao da je Srbija šampion Evrope.

Predsednik je u obraćanju novinarima rekao da će Srbija nastaviti proces evropskih integracija, ali i sačuvati prijateljstva i sa Kinom i sa SAD i svim drugim zemljama.

- Nastavićemo politiku stabilnosti, odgovornosti i uspeha, pobedničku politiku - rekao je Vučić i dodao da je uveren da Srbija za to ima snagu.

Komentarišući kritike iz Prištine zbog slanja vakcina, predsednik je rekao da Srbiju niko neće sprečavati da brine o životima svog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

- To što kontrolišu administravne prelaze ne znači da mogu da zaustave život. Nismo slali topove i tenkove, nego lekove i vakcine. Spremni smo da šaljemo i Albancima. Ali nemojte da kažete da smo nekog ugrozili - rekao je Vučić i upitao albanske političare koju je tačku Briselskog sporazuma Srbija na taj način prekršila.

On je najavio da će Srbija nastaviti da pomaže svoj narod u regionu i da saradjuje sa Republikom Srpskom u skladu sa Zakonom o specijalnim i paralelnim vezama.

- I dalje ćemo pomagati RS, a Miloradu Dodiku želim dobro zdravlje. Nastavićemo da sarađujemo i sa Sarajevom i Podgoricom, a sa Skopljem i Tiranom se podrazumeva - rekao je on.

Zadovoljan radom Vlade Srbije

Kada je reč o radu Vlade, predsednik je izjavio da je zadovoljan radom kabineta premijerke Ane Brnabić.

Predsednik Vučić rekao je da je vlada u teškim uslovima ostvarila dobre rezultate, iako uvek može bolje. Vučić je, upitan kako ocenjuje rad vlade u ova dva meseca, kazao da nikada nije želeo da kritikuje vladu kao što neki kritikuju ni zbog čega.

- Sa nekim ministrima, njihovim radom i angažmanom sam zadovoljniji. Negde mi se čini da postoji nedostatak energije. Vidim da ja imam manjak energije u odnosu na neke i zbog toga sam srećan - objasnio je on.

Kazao je da je radom nekih ministara zadovljniji, nekim nije, ali ističe da su radili u teškim uslovima ova dva meseca.

- Mnogo toga su pripremili za skupštinu, mnogo toga uspeli da provedu i urade - dodao je on.

Vučić je rekao da je zahvalan i premijerki Ani Brnabić sa kojom deli rad oko međunarodnih pitanja. Ukazao je da svakog dana razgovara sa njom i ministrima, što je i jedan od razloga uspeha.

Predsednik je i nabrojao tri rezultata kojima je najzadovoljniji u 2020. godini, ali i tri najgore stvari u 2020.

- Srećan zbog izgradnje zdravstvenih kapaciteta, od kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu do obnove KBC "Dragiša Mišović", Zemunske bolnice. Tu je i put Preljina-Požega, zatim pruga Beograd-Novi Sad. Ponosan sam i kada vidim kako napreduje Beograd na vodi - kazao je predsednik Srbije u obraćanju novinarima.

- Tri najgore stvari u 2020. koje bih izdvojio su: korona, korona i korona. Loše stvari su korona, što smo izgubili mnogo divinih dobrih ljudi, zatim korona, što nam je ekonomski rezultat značajno lošiji kakav je mogao da bude, i korona zato što smo uništili normalan život kako našim starima, tako i mladima. Našim starima koje smo vezali za kuću, a mladima što nisu imali slobodan život kakav smo imali svi drugi u mladosti, zbog mera koje sve vreme donosimo - rekao je Vučić.

O dijalogu vlasti i opozicije

Kada je reč o dijalogu vlasti i opozicije Vučić kaže da su njega politički protivnici "oslobodili" obaveze da učestvuje u dijalogu sa opozicijom, jer su oni ti koji ne žele da razgovaraju sa njim.

- Dijalog imate u društvu svaki dan. Dijalog je kada za mene svakoga dana kažu da sam izdajnik, psihopata, ludak, a ja to odgovorim time što razgovaram sa Si Đinpingom da će ćemo da rešimo Železaru i Bor, pa ih rešimo, pa dovedemo japanske fabrike u Zrenjanin ili Inđiju. To je dijalog. Svako razgovara na svom nivou - odgovorio je Vučić na pitanje da li će biti dijaloga vlasti i opozicije, kada i hoće li učestvovati.

Saradnja s Kinom izuzetna

Predsednik Vučić izjavio je da je saradnja Srbije sa Kinom izuzetna i da veruje da će takva biti i u budućnosti.

- Zahvalan sam predsedniku Si Djinpingu na ogromnoj pomoći Srbiji i verujem u odličnu saradnju sa Kinom i u budućnosti - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kineske televizije.

Nove doze Fajzera u januaru, prve vakcine iz Rusije stignu do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u Srbiju 4, 11, 19. i 25. januara stići još po oko 20.000 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek protiv korona virusa. Vučić je na novogodišnjoj konferenciji rekao da Srbija pregovara i sa drugim proizvođačima vakcina sa zapada. Očekuje da prve vakcine iz Rusije stignu do kraja godine u Srbiju i dodaje da će od Agencije za lekove zavisiti kad će te vakcine početi da se daju građanima.

O smrti kapetana Svetislava Vranića

Veliki je gubitak za Srbiju smrt kapetana Svetislava Vranića, koji je avionom Er Srbije dovozio medicinsku pomoć iz Kine na početku epidemije korona virusa, od čijih posledica je nedavno preminuo, rekao je Vučić i ponovo uputio saučešće porodici i istakao da je Vranić bio čovek fantastične energije, za kojeg su svi imali samo reči hvale.

Konferencija se održava u Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track