PRETI MU DOŽIVOTNA ROBIJA: Tužilaštvo u Hagu protiv puštanja iz pritvora Kadrija Veseljija
Foto: AP/Peter Dejong

ČEKA SE ODLUKA SUDIJE

PRETI MU DOŽIVOTNA ROBIJA: Tužilaštvo u Hagu protiv puštanja iz pritvora Kadrija Veseljija

Politika -

Specijalno tužilaštvo usprotivilo se zahtevu za privremeno puštanje iz pritvora optuženog Kadrija Veseljija, jer je optužen za ratne zločine za koje mu preti kazna doživotnog zatvora, a postoji i rizik od bekstva, prenosi Gazeta Ekspres.

Glavni tužilac Džek Smit navodi da zahtev Veseljijevog advokata Bena Emersona treba odbiti, jer mu za počinjena dela preti kazna doživotnog zatvora, kao i da tužilaštvo zato smatra da Veselji treba da ostane u pritvoru, prenosi Kosovo onlajn.

"Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti uključujući ubistva i mučenje. Za zločine iz optužnice postoji mogućnost izricanja doživotnog zatvora. Postoji stalni rizik od njegovog bekstva, koji će se i povećati kada Veselji i njegovi zastupnici saznaju sve dokaze koje imamo protiv njega", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo u Hagu smatra da francuski sudija Nikolas Giljo mora da sagleda sve činjenice, pre nego što donese odluku o puštanju ili nastavku pritvora Kadrija Veseljija.

"Sudija za prethodni postupak mora shvatiti da postoji osnovana sumnja da Veselji može počiniti krivično delo iz nadležnosti specijalizovanih veća i da postoje rizici od narušavanja reda, kao i da će Veselji ometati vođenje krivičnog postupka. To podrazumeva i uticaj na svedoke, žrtave ili saučesnike. Morate uzeti u obzir ozbiljnost krivicnih dela i način , kao i okolnosti u kojima su počinjena. Istovremeno i Veseljijeve lične karakteristike, ponašanje, okruženje i uslovi u kojima živi , sve ove okolnosti ukazuju na rizik od ponavljanja krivičnog dela ili izvršinja novih krivičnih dela", navode iz tužilaštva u Hagu.

Glavni tužilac Smit i njegov tim pridaju posebnu važnost, kako se navodi, Veseljijevoj prošlosti i uticaju na obaveštajne službe, kao razlog za produžetak njegovog pritvora, jer važi za jednog od najiskusnijih obaveštajnih oficira na Kosovu, bivši je šef obaveštajnih službi OVK i Kosovske obaveštajne službe.

Kako se navodi, činjenica da Veselji može putovati u preko 180 zemalja sveta za tužilaštvo je dovoljan razlog da treba preduprediti mogućnost njegovog bekstva produžavanjem pritvora. Specijalno tužilaštvo dodaje da na Kosovu vlada klima zastrašivanja i da Veselji ima efikasna sredstva da ućutka svakog svedoka, prenosi portal.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track