MINISTAR VULIN NA GODIŠNJICU BOMBARDOVANJA: Srbija nikada neće zaboraviti i prestati da traži pravdu
Foto: MUP Srbije

da se nikad ne zaboravi

MINISTAR VULIN NA GODIŠNJICU BOMBARDOVANJA: Srbija nikada neće zaboraviti i prestati da traži pravdu

Politika -

Podsetimo, vršeći svoju vojničku dužnost, 41 pripadnik ratnog vazduhoplovstva, od vojnika do generala, položio je svoj život za slobodu otadžbine, dostojanstvo svog naroda i čast profesije

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je danas u Ulici kneza Miloša u Beogradu venac na spomen-ploču pripadnicima MUP koji su poginuli tokom NATO agresije 1999. godine i poručio da Srbija nikada neće zaboraviti taj zločin i prestati da traži pravdu.

„NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju je poslednji veliki, nekažnjeni zločin u 20. veku“, istakao je ministar Vulin podsetivši da je 20. vek, u kojem je srpski narod krvario za ideale bratstva i slobode i doneo slobodu mnogim drugim narodima, završen tako što su Srbiju nekadašnji saveznici iz dva svetska rata, zajedno sa zajedničkim neprijateljima iz ta dva rata, sramno bombardovali, raskomadali našu teritoriju i pobili našu decu.

„Nijedan vojnik, nijedan policajac nije zaslužio da umre. Svaka smrt čoveka koji je branio svoju zemlju je zločin. Zato tako licemerno zvuči kada nam stignu poluizvinjenja u kojima se kaže da žale zbog toga što su ubijali našu decu“, rekao je ministar Vulin i istakao da su i policajci i vojnici koji su stradali tokom agresije bili naša deca i da nisu zaslužili da svoju decu ostave kao siročad.

„Nikada nećemo zaboraviti. Nikada nećemo prestati da tražimo pravdu. Nikada nećemo prestati da tražimo imena onih koji su ubili Milicu Rakić i nikada nećemo prestati da tražimo da se ovo nikada i nikome ne ponovi“, poručio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, upravo zbog toga su srpska država i predsednik Republike Aleksandar Vučić zauzeli čvrst i jasan stav koji nikada nećemo menjati, a to su vojna neutralnost i stav da nikada naša vojska i policija nikome drugom neće činiti ono što su činili nama.

„Nikada nijedan sprski vojnik, srpski policajac neće činiti ono što su činili NATO vojnici u zločinima prema Saveznoj Republici Jugoslaviji. Da se ovo nikada ne bi ponovilo, moramo da budemo jaki. Koliko nam bude jaka vojska, policija, država, toliko ćemo biti slobodni i toliko će neka nova agresija biti daleko od nas“, poručio je ministar Vulin.

Aleksandar Vulin, polaganje venaca, NATO agresija
foto: MUP Srbije

General-potpukovnik policije u penziji Obrad Stevanović je istakao da je ponosan što je zajedno sa drugim predstavnicima posebnih jedinica policije i svih drugih policijskih jedinica deo obeležavanja sećanja na početak NATO agresije u kojoj su žrtve bili vojnici, policajci, a ponajviše civili.

„Najveći deo ovog perioda od dve decenije pretežno smo slušali o tome kako su branioci naše otadžbine kvalifikovani najčešće kao ratni zločinci. Jasno je i veoma sam ponosan na to što država priznaje žrtve policijskih snaga koje su uz rame sa vojskom i građanima branili svoju zemlju od 19 najmoćnijih zemalja članica NATO“, rekao je Stevanović.

General je podsetio da je NATO pre 22 godine suprotno međunarodnom pravu i poveljama Ujedinjenih nacija izvršio agresiju na jednu suverenu državu, koja pre toga nije napala bilo koju drugu državu.

Komanda RV i PVO obeležila godišnjicu NATO bombardovanja

Povodom godišnjice početka NATO agresije na SR Jugoslaviju 24. marta 1999, pripadnici Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije položili su danas venac na spomen-obeležje poginulim pripadnicima tog roda vojske na platou ispred zgrade Komande RV i PVO u Zemunu. Vence na spomen-obeležje položili su komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić.

General Žarković kazao je da svake godine na tom mestu evociraju uspomenu i odaju počast, ne samo nastradalim pripadnicima RViPVO već svim žrtvama NATO agresije. "Vršeći svoju vojničku dužnost, 41 pripadnik ratnog vazduhoplovstva, od vojnika do generala, položio je svoj život za slobodu otadžbine, dostojanstvo svog naroda i čast profesije", kazao je Žarković.

Dodao je da njihova neizmerna hrabrost, junaštvo, profesionalizam i patriotizam, sve one vrline koje su oduvek krasile srpskog vojnika, zauvek će ostati u njihovim sećanjima.

Dan sećanja obeležen je i u Batajnici gde je Udruženje boraca i ratnih vojnih invalida ratova od 1990. Opštine Zemun - Mesni odbor Batajnica organizovalo polaganje venaca na spomen ploču ''Herojima našeg neba'' - pukovniku pilotu Milenku Pavloviću i majoru pilotu Zoranu Radosavljeviću, kao i na spomenik u centru Batajnice, saopšteno je iz Opštine Zemun.

U ime Gradske opštine Zemun vence su položili članovi Veća Boško Radovanović i Đorđe Dukić, dok su vence u Batajnici položili i predstavnici Mesne zajednice Batajnica, Vojske Srbije, SUBNOR-a i članovi porodica.

Major pilot Zoran Radosavljević se dobrovoljno javio na borbeni zadatak, a poginuo je 26. marta 1999. godine u MiG-29 u borbi s višestruko nadmoćnijim agresorom.

Pukovnik pilot Milenko Pavlović poginuo je 4. maja 1999. godine u bici protiv šesnaest NATO aviona. Centralne ulice u Batajnici danas nose njihova imena.

U kasarni ''Radovan Medić'' položeni su venci na spomen-bistu zastavniku Radovanu Mediću, prvoj žrtvi NATO bombardovanja, koji je poginuo 24. marta 1999. godine.

Venci i sećanje na agresiju NATO

Polaganjem venaca na spomen ploču poginulim policajcima u zgradi Policijske uprave i na spomen bistu potpukovnika Vojske Jugoslavije, pripadniku 63. padobranske brigade, Gorana Ostojića koji je poginuo o blizini kasarne "Košare" na srpsko- albanskoj granici, u školi koja nosi njegovo ime, danas je u Jagodini obeležena 22. godišnjica početka NATO agresije na tadšnu SR Jugoslavij 1999. godine. Vence i cveće su polozile porodice, delegacije grada, SUBNOR-a, policije, kojih je manje bilo nego prošlih godina zbog pandemije virusa korone.

Sećanje na početak i 78 dana bombradovanja Srbije i Pomoravskog okruga, evocirao je direktor Istortijskog arhiva u Jagodini Dejan Tanić.

U agresiji NATO-a najveće razaranje u Pomoravskom okrugu, doživeli su opštine Ćuprije i Paraćin.

Područje Pomoravskog okruga, za 78 dana agresije, bombardovano je 44 puta sa 161 projektilom, sedam lica je povređeno i naneta je velika šteta privrednim i društvenim objektima, mostovima, putnoj i komunalnoj infrastrukturi...

Prema podacima Civilne zaštite za Pomoravski okrug, područje Chuprije, koja je simbol stradanja u NATO agresiji, bombardovano je 12 puta sa 60 projektila, a sam centar grada dva puta, Jagodina 14 puta sa 34 projektila, Paraćin sedam puta sa 43 projektila, Despotovac dva puta sa osam projektila, Rekovac sedam puta sa sedam projektila i Svilajnac dva puta sa dva projektila.

Aleksandar Vulin, polaganje venaca, NATO agresija
foto: MUP Srbije

U Gračanici obeleženo 22 godine od NATO bombardovanja

Služenjem parastosa i polaganjem venaca, danas je u Gračanici obeleženo 22 godine od NATO bombardovanja Srbije 1999. Ispred restauriranog krsta podignutog u spomen žrtvama bombardovanja i svih stradalih na Kosovu i Metohiji, u dvorištu Doma kulture sveštenici Srpske pravoslavne crkve održali su opelo za sve stradale tokom bombardovanja. Nakon toga, kao i prethodnih godina, oglasio se zvuk sirene, koji je okupljene podsetio na 78 dana bombardovanja, prenosi Kosovo onlajn. Parastosi za žrtve stradanja u bombardovanju održani su, kako u manastiru Gračanica, tako i u mnogim crkvama i manastirima širom Kosova i Metohije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track