AMBASADORKA KINE U POSETI SKUPŠTINI SRBIJE: Čen Bo se zahvalila našoj zemlji na strateškom partnerstvu
Foto: Tanjug

prijateljstvo

AMBASADORKA KINE U POSETI SKUPŠTINI SRBIJE: Čen Bo se zahvalila našoj zemlji na strateškom partnerstvu

Politika -

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva (PGP) sa Kinom Žarko Obradović i članovi grupe održali su danas prvi sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Čen Bo.

Na početku sastanka, Obradović je poželeo dobrodošlicu ambasadorki Kine i dodao da je u ovom sazivu Poslanička grupa prijateljstva još brojnija od prošlog, sa 126 člana, saopštilo je Odeljenje za odnose s javnošću Narodne skupštine Srbije.

On je zahvalio Narodnoj Republici Kini na velikoj pomoći koju je pružila Srbiji u toku pandemije, i to ne samo u vidu medicinske opreme, već i tri miliona doza vakcina protiv KOVID-a 19.

Obradović je istakao da ovakva saradnja ne bi bila postignuta da iza nje ne postoji veliko poštovanje i jedinstvo dva predsednika Aleksandra Vučića i Si Djinpinga.

Ambasadorka Čen Bo se u svom obraćanju narodnim poslanicima iskreno zahvalila na doslednoj posvećenosti sveobuhvatnog strateškog partnerstva i dodala da svaki rezultat odnosa Kine i Srbije, delom pripada i narodnim poslanicima.

Navela je da su odnosi Kine i Srbije izdržali test protiv pandemije i uspešno nastavljaju dalji razvoj.

"Dve zemlje se bore protiv epidemije, rame uz rame, delimo dobro i zlo, a naše čelično prijateljstvo neprekidno raste. Naša saradnja u borbi protiv pandemije postala je međunarodni primer", istakla je ambasadorka.

Navela je da je prvi kontingent kineskih vakcina protiv korona virusa u Srbiju stigao samo nakon 16 dana, od registracije Sinofarm vakcine u Kini.

Kako je navela borba Srbije i Kine protiv pandemije odvija se na dva fronta, prvi je borba protiv virusa, a drugi borba za ekonomski oporavak.

"Ni na jednom velikom projektu u kojem učestvuju kineska preduzeća nije došlo do prekida rada, od početka pandemije. Projekat izgradnje pruge na relaciji Beograd-Budimpešta i projekat izgradnje deonice autoputa Miloš Veliki ostvarili su značajan napredak", navela je Čen Bo.

Ona je dodala da su kineske kompanije iz Smedereva i Bora postale prvi i treći najveći izvoznik Srbije, za prošlu godinu i da su obe u potpunosti posvećene rešavanju ekoloških problema.

Ambasadorka je napomenula da su u pripremi i projekti za izgradnju metroa u Srbiji, zatim infrastrukturnog projekta za odlaganje čvrstog otpada i projekta za prečišćavanje voda, koja ukazuju na vitalnost prijateljstva i ekonomskog rasta dve zemlje.

"Kina je prva zemlja u svetu koja je stavila pod kontrolu borbu protiv pandemije i koja se ekonomski oporavila", rekla je ona i dodala da je tokom 2020. godine Kina zabeležila ekonomski rast od 2,3 odsto i iskorenila siromaštvo 10 godina ranije nego što je bilo predviđeno agendom Ujedinjenih nacija 2030.

Ambasadorka je govorila i o spoljnoj politici Kine i saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i istakla da te dve države, iako imaju različite društvene sisteme, mogu naći način da zajedno koegzistiraju i zajedno napreduju, što je u interesu globalne politike.

Obradović je podsetio da je Narodna skupština potpisala Memorandum o saradnji sa Svekineskim međunarodnim kongresom koji dodatno učvrstio parlamentarne veze, a da je skupštinska Komisija za saradnju Kine i Srbije, koja se sastaje na godišnjem nivou, do sada održala dva sastanka, te da će naredni sastanak biti održan u junu ove godine, putem video konfrencije.

Obradović je dodao i to da je Poslanička grupa prijateljstva do sada tri puta posetila Kinu.

Samom sastanku prisustvovao je veliki broj članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom, koji su ukazali na neraskidive veze dveju zemalja i velikom prijateljstvu koje ih prate, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track