PREDSEDNIK U KRUŠEVCU POSLE SVEČANE SEDNICE VLADE: Osnovne vrednosti Srbije moraju da budu nezavisnost, sloboda i mir
Foto: Tanjug Printscreen

obeležavanje vidovdana

PREDSEDNIK U KRUŠEVCU POSLE SVEČANE SEDNICE VLADE: Osnovne vrednosti Srbije moraju da budu nezavisnost, sloboda i mir

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Kruševcu povodom Vidovdana i 650 godina od osnivanja srednjevekovne srpske prestonice.

Predsednik je nakon svečane sednice Vlade Srbije povodom susreta s Vukom Jeremićem ispred Predsedništva, rekao je da je pogrešio što ga je nazvao devojčicom i da se zbog toga izvinjava narodu Srbije.

Aleksandar Vučić, Kruševac
foto: Tanjug Printscreen

11.55 - Otvorena kancelarija Fondacije za srpski narod i državu

Na svečanosti povodom otvaranja kancelarije u Kruševcu prisustvovao je predsednik Vučić.

11.30 - Obilazak Dijagnostičkog centra

Predsednik Srbije nakon konferencije obišao je rekonstruisani dijagnostički centar u Kruševcu.

1 / 9 Foto: Tanjug Printscreen

Vučić je tokom obilaska razgovarao sa zaposlenima kojima je poželeo srećan radi i mnogo uspeha.

Aleksandar Vučić, Kruševac
foto: Tanjug Printscreen

On se i fotografisao s medicinskim osobljem Dijagnostičkog centra.

11.11 - O izjavi Jeremića da će da hapsi premijerku i ministra Vulina

Vučić je izjavio da neće dozvoliti vraćanje Srbije u prošlost, da je drugi unerede, unakaze i pretvore u mesto za sopstvenu pljačku i bogaćenje a da narod nema ništa od toga. On je to rekao komentarišući izjavu Vuka Jeremića da će da hapsi premijerku Anu Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i pozive Mladena Đorđevića na pobunu i istakao da će dati sve od sebe da se sačuva mir. Rekao je da opozicija neće na izbore jer zna da ih narod neće i primerio da je narod shvatio da su "oni bezgrešni, a da sam ja grešan".

- Narod hoće da glasa za grešne, hoće da mu priznaju da su pogrešili, hoće one koji rade za njega, a ne za one kojima ne smete da kažete ništa. Koji kažu iznenadio nas je što je sišao( u Predsedništvu sa funkcionerima NS). Svaki put ću da vas iznenadim ili da vam se nešto dogodi daću sve da sačuvam mir, nikada neću da viknem juriš - rekao je Vučić i dodao da je to razlika između njega i onih koji se "gade boraca sa Košara".

On je dodao da oni nikada neće van izbora doći na vlast, jer će "normalna Srbija umeti da ih pobeđuje".

"O sudbini Srbije odlučivaće se uvek na izborima".

Kada je reč o pozivima na vladavinu prava a i hapšenju Vulina i Brnabić, Vučić primećuje da nisu Ana i Vulin krali sekunde pa da mogu da formiraju medije već oni. Kako je rekao oni su dok su bili na vlasti postavljali sudije i tužioce koji su i sada na tim funkcijama.

- Optužuju me i kada ćutim i za Šarićevu presudu. Kada kažem ko je bio tužilac -kažu Vučić napada nezavisno pravosuđe. Šta hoćete od mene? Kriv sam i kada je sunce. Da li ste videli saopštenje iz budućnosti da je vlast kriva zbog sunca i velikih vrućina. To su odštamopale neke novine. Danas ću to da objavim kao primer - rekao je Vučić.

Kako je rekao svi ti napadi njemu mnogo lepo govore o Ani i Vulinu i da neće dozvoliti da se progone najbolji.

- Kako ne progone najgore u toj vladi, one koji ništa ne rade, koji sede i razgovaraju sa njima da bi sačuvali svoje fotelje ili slobode a znaju da su im prsti u medu. A ja ću da štitim one koji se bore i nikada neću pristati na trule kompromise da bih sačuvao sebe i svoju porodicu i nikada zemlju neću da napustim jer je volim više od svega - zaključio je Vučić.

Neću da dozvolim da mi neki zbog svojih hirova preti najboljim ljudima. Govoreći o incidentu sa Jeremićem prošle nedelje on je kazao da je on sišao da se vidi sa njim i njegoviom opratnjom i rekao mu tucite mene, ali da oni to nisu smneli ni mogli. Kako je ponovio, Srbija se ne plaši batinaša.

- Kriv sam i spreman sam i za sud naroda i svoje partije. Neću ni pola godine da budem predsednik koji će da živi u svili i kadifi i jednom mesečno se pojavljujem da lupetam nešto uopšteno. Ja sam čovek iz naroda hoću da budem sa svojim narodom i zato mi nije problem i ako me neko opsuje, pogodi paradajzom, jajima. neću da se sklanjam pred onima koji Srbiju hoće da vrate u prošlost - rekao je Vučić.

11.08 - O spomeniku spomenik Knezu Lazaru u Kruševcu

Vučić je rekao da za spomenike u Kruševcu nije dat nijedan dinar iz budžeta. On je odgovorio tako na pitanje zašto je planiran drugi spomenik Knezu Lazaru, koliko košta i zašto je potreban drugi spomenik.

- Jedino što sam čuo je da se spomenik diže iz donacija ljudi. Nijedan dinar iz budžeta nije dat. Ne znam što smeta više spomenika - zapitao je Vučić.

Podsetio je da ni spomenik Stefanu Nemanji nismo imali, da nemamo ulicu ni spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću.

- Takvi smo mi, i sada ćemo da dignemo hajku na naše spomenike. Nije iz budžeta otišao novac - zaključio je on.

11.06 - O peticiji da se Srpkinja povratnica što pre iseli iz Đakovice

Peticija 11 nevladinih organizacija opštine Đakovica da se Srpkinja, koja se vratila u Đakovicu iseli što pre, govori o atmosferi na Kosmetu i o tome šta Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da očekuju. Na pitanje u vezi sa tom peticijom, te da li je uopšte moguć povratak Srba na KiM, Vučić je rekao da Albanci Đakovicu smatraju "zabranjenim gradom" zbog zločina koji su počinjeni, a da istovremeno nisu ni spomenuli porodicu Šutaković, niti se makar izvinili za troje dece i njihove roditelje koje su pobili, dok Srbima ne dozvoljavaju više ni na groblje da odu.

- To nije velika novost, a problem je što i tamošnje civilno društvo, kao i politika, svi zajedno sa njihovim stranim mentorima, dišu istim plućima, na isti način i to je suština našeg problema - rekao je Vučić.

Zato je, ističe, na nama da pokušamo da menjamo sliku u svetu i da se izborimo za poštovanje prava srpskog naroda.

Aleksandar Vučić, Kruševac
foto: Tanjug Printscreen

- Hoće li se još neko vratiti u Đakovicu? Neće, ali ovo govori o atmosferi i o tome šta Srbi mogu da očekuju na Kosovu i Metohiji. I baš zato danas, na Vidovdan, naša odlučnost i rešenost da se borimo, da čuvamo zdravu pamet, da se borimo racionalno, mora da prevlada u budućnosti, da bismo imali mnogo dece u Kruševcu, Kosovskoj Mitrovici, Šilovu, Ranilugu, svuda na KiM - rekao je Vučić.

Inače, 11 nevladinih organizacija opštine Đakovica podneće peticiju vladi u Prištini sa zahtevom da se, kako navode, preduzmu zakonske mere i da se Srpkinja, koja se vratila da živi u Đakovici, iseli što pre. Reč je o povratnici Dragici Gašić (59), koja je posle 22 godine odlučila da se vrati u rodni dom u Đakovicu.

10.48 - O susretu s Vukom Jeremićem i objavljenom snimku

- Razumem vaše pitanje. Pokušaću da ukažem šta se sve događalo. Uskoro će devet godina kako svakog dana slušam ne uvrede i klevete, ne to da sam izdajnik koji je izdao šta?! O KiM se govori zahaljujući meni i nemaju stolicu u UN. Govorili su mi da sam izdajnik jer nisam spavao i borio se za naš narod na KiM, devet godina trpite i slušate najgore laži na račun vaše porodice. Lagali su sve vreme. Slušao sam kada gradimo puteve i auto-puteve šta nam to, to radite da biste uzeli pare. Devet godina sam slušao laži, govorili su da sam tukao prvu ženu. Nikada nisam podigao ruku na žene i decu. To govorite sa medija onih koji su tukli svoje žene i njihove očeve, a posle su parama kupioli svoju slobodu. Mesecima slušam kako će da nas biju na ulicama i nikada to niste osudili i kako će da trpaju u zatvor i kako će naše porodice da odgovaraju, i Milovana Brkića kako će moj Vukan od četiri godine da odgovara. Kada su preterali s tim, i pretili preko društvenih mreža ćutali su svi. OInda sam se drzhnuo da kažem: "Nemojte te ljude da linčujete, linčujte mene!" Nisu mogli da me linčuju niti biolo šta drugo da urade. Sišao sam i rekao sam "ajde evo došao sam, sam sam, njih petorica su me okružili, linčujte me devojčice!" Pogrešio sam i izvinjavam se, ostalo mi sa ulice.

Aleksandar Vučić, Kruševac
foto: Tanjug Printscreen

Predsednik je rekao da je možda pogrešio i da je trebalo da ih pusti da se iživljavaju i dalje.

- Nisam tog dana branio sebe, već svaku kuću i svakog čoveka u Srbiji, svakog časnog domaćina, svaku ženu. Vi meni da govorite koji sanjam žensku decu, koji je u rukama držao svoju rođenu mrtvu bebu koja je trebalo da se zove Neva, da mi vi držite predavanja. A ja sam kriv jer nisam odstupio ni za jotu, jer sam vama od 500 kila rekao da ste secikese i lopuže jer ste pokrali gas narodu ovde u Trsteniku i uradili sve najgore za svoju državu. Pogrešio sam, priznajem ali to mi zameraju oni čiji je šef prebio bivšu ženu - ispričao je Vučić u Kruševcu.

Vučić je rekao da bi skočio da se bije sa svakim ko bi digao ruku na ženu, dok oni snimaju i slikaju kada vide takvo nešto.

- Da ponovo to urade, sad bar znam kakvi su, ljudi koji nose telefone pa snimaju.. Samo prezir da osetite prema takvim ljudima. Čime se hvale, što vrište vas petorica - rekao je predsednik.

10.46 - Izvinjenje Srbima u Kosovu Polju

Vučić se izvinio Srbima u Kosovom Polju, zbog izjave da na tom prostoru nema Srba i poručio da će ih do kraja leta posetiti, kao i one koji žive u Bresju i Rudaru. Odgovarajući na pitanje N1 zbog čega je rekao da u Kosovu Polju nema Srba, jer to nije tačno, Vučić je rekao da mu nije teško da se izvini svaki put kada pogreši - lično i kao šef države. Rekao je da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sinoć razgovarao sa njima.

"Reč je o 45 ljudi, izvinjavam se njima, ispraviću grešku svojim radom trudom i borbom za njih...", rekao je Vučić u Kruševcu.

Vučić je je u Skupštini Srbije gde je predstavio izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine rekao kako je Srbaza oko 120.000 manje i da više nemamo u Kosovu Polju nikoga.

10.43 - O nastavku pregovora sa Prištinom

Vučić je izjavio da nije pritisnut stavovima srpske opozicije koje je izrazio Boško Obradović, jer mora da postoji dijalog unutar naše javnosti, da se stvari postave na racionalnu ravan i nivo. On je to rekao odgovarajući na pitanje da li izjavu Boška Obradovića da je raspoložen da sedne sa svakim srpskim rodoljubom i razgovara o ujedinjenju u jedan nacionalni front na svim prihvatljivim temama - očuvanje KiM u sastavu Srbije, između ostalog vidi i kao pritisak srpske opozicije oko dijaloga sa Prištinom.

On je dodao da se zna šta su naši interesi - da se štite životi i da se majkama deca ne vraćaju u kovčezima.

- Ako ćemo da se za nešto borimo, a majkama decu vraćamo u kovčezima, to neće usrećiti nijednu majku. Moramo da vodimo politiku ozbiljnosti, odgovornosti, ponekad lukavosti, a promišljhenosti uvek. Ali da vodimo računa da čuvamo naše državne i nacionalne interese - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Kruševac
foto: Tanjug Printscreen

Na pitanje da prokomentariše izjave premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da konacni sporazum mora između Beograda i prištine mora biti pracen stolicom u UN-u, Vučić je kazao da nije ni vreme ni mesto da se on pominje.

- On izlazi sa svojim ekstremnim zahtevima, spominje stolicu u UN i priznanje, govori o tome kao o nečem normalnom oslanjajući se na SAD i najveći broj zemalja EU i onda nas dovode u poziciju da se osećamo kao ekstremisti, a mi samo štitimo međunarodno pravo,rezoluciju 1244 - rekao je Vučić.

Kako je zaključio, danas je Vidovdan i vreme je da gledamo u budućnost, da izbegavamo tragedije, da bisno mogli da vidimo naše mesto na pijedestalu najboljih u Evropi, a ne da budemo među najgoruima i da živimo od različitih mitova, ma koliko bili lepii ma koliko ih voleli.

10.35 - Obraćanje predsednika posle sednice Vlade Srbije

- Govoreći danas ovde na centralnom gradskom trgu, ponovio sam ministrima da postoji mnogo toga čime nmožemo da se ponosimo, što smo uradili. To treba da nastavimo da radimo još hrabrije i žešće. Osnovne vrednosti Srbije moraju da budu nezavisnost, sloboda i mir - poručio je predsednik.

Aleksandar Vučić, Kruševac
foto: Tanjug Printscreen

- Kad god nam kažu da oni bolje znaju šta je interes Srbije, tu ima nešto skriveno. Govorili smo danas o gotovo svim stvarima. U Rasinskom okrugu ne može sve da bude u Kruševcu. Dolazio sam ovde stotinama puta, danas nisam mogao da ga prepoznam. Zadovoljan sam što je tako. Moja molba je danas bila usmerena ka Brusu, Varvarinu, Ćićevcu... Razgovarali smo kako da ojačamo ono što imamo od državnih fabrika.

Očekujemo rast u drugom kvartalu od 13 odsto

Predsednik je rekao da je danas razgovarano i kako popraviti infrastrukturu na istoku Srbije.

- Danas očekujemo preliminarne podatke o stopi rasta za drugi kvartal pre svega industrijske proizvodnje, na osnovu te stope možemo zaključiti sve druge parmetre. Nadamo se u drugom kvartalu stopi rasta od 13 odsto, što bi vodilo ka rastu od 6,5 do 7 odsto do kraja godine. To bi vodilo ka značajnom povećanju plata i penzija, a bio bi i ogroman uspeh koji bi našu zemlju svrstao među prva tri mesta na tlu Evrope.

Govoreći o putu Požarevac-Veliko Gradište rekao je da je razgovarano da se grade sigurne plaže za kupače, i sve drugo kako bi se doveli turisti kojima bi predstavili najlepšu atrakciju a to je Dunav koji je najlepši kroz našu zemlju. Isto tako bilo je razgovora o daljem snaženju vojske, policije, pre svega u smislu opreme, oružja i volje za nastavkom borbe protivkriminala i korupcije. Takođe, dodao je, bilo je reči o Zelenoj agendi, i to ne zato što je postala popularna, već kako bi se pokazalo građanima šta realno može da se uradi u narednom periodu.

U svom obraćanju ukazao je i da se Kruševac mnogo promenio, da ne može da ga prepozna iako u njega dolazi često. Takođe je rekao da je razumeo poruku kruševačkih vlasti da je potrebno pronaći još nekog investitora. Ponovio je na kraju da se sve na Vidovdan vidi najbolje - ko je vera, ko nevera, i ko štiti interese naše zemlje.

10.26- Završena sednica

Premijerka Ana Brnabić čestitala svima praznik Vidovdan.

- Mi smo i za Kruševac i za rasinski okrug uradili mnogo i zaključili da treba da uradimo još više. Gradonačelnica je zamolila predsednika za još jednu fabriku u narednom periodu. Otvorili smo preko 3.000 radnih mesta u Kruševcu, od 2012. godine,tačno 3.262 radna mesta i uložili oko 300 miliona evra investicija koja su došla u Kruševac - kaže premijerka Ana Brnabić.

Aleksandar Vučić, Kruševac
foto: Tanjug Printscreen

Kako kaže, to bi rešilo problem nezaposlenosti. Dodala je da je završeno postrojenje za prečišćenje otpadnih voda, a da je potrebno završiti kanalizacionhu mrežu kao i postrojenje za prečišćenje otpadnih voda u Brusu i Blacu.

9.30 - Počela sednica Vlade Srbije

Obeležavanje Vidovdana u Kruševcu se nastavlja posebnom sednicom Vlade.

Sednici prisustvuje, pored premijerke i ministara, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

9.01 - Polaganje venaca na Spomenik kosovskim junacima

Predsednik je položio venac na Spomenik kosovskim junacima.

1 / 10 Foto: Tanjug Printscreen

- Poštovani Kruševljani, danas je Vidovdan, dan kada se sve vidi, kada prepoznate ko je vera a ko je nevera, koji predstavlja simbol veličine našeg naroda, dan koji je u našim porazima pokazivao koliko smo veliki iako brojčano mali. Posebno sam srećan što se nalazim ovde u Kruševcu na 650 godina od osnivanja Lazarevog grada i što mogu da kažem da Srbiju i tada kada su mislili da su pokorili - nisu, jer srpski duh je nepokolebljiv, nepokoran i nikada nije ustuknuo pred osvajačima. Vi ovde danas u Kruševcu na najbolji mogući načuin pokazujete kako je moguće opstajati, postojati i biti zagledan u budućnost, pokazati kako možemo da se sećamo naših kosovskih korena, teškog života ali i kako možemo taj život da menjamo. Mi danas Vidovdan slavimo na drugačiji način, kao pobednik, kao narod, država koji su se iz poraza uzdigli, naučili svoje lekcije, zapamtili greške, kao onih koji su san ostvarili ali uvek i pre svega kao slobodni i ponosni ljudi - rekao je predsednik

- Srbija koju su hteli da ubiju i zatru na Vidovdan 1389. godine, ne samo da nije umrla, već je mnogo puta posle toga rađana. Danas nije samo nebesko carstvo poginulih junaka, Srbija danas snaži i jača svakog dana. Srbija je, za razliku od mnogih drugih zemalja, slobodna i slobodarska zemlja, u njoj niko ne odlučuje nego njeni građani. Retke su zemlje koje mogu time da se pohvale. Danas možemo da kažemo i ne samo da nismo više gubitnici, već i da poraz i predaja za nas nisu više opcije. Ostvarili smo pravo na budućnost, da izgradimo i budemo pobednici. Pritom, sve naše bitke nisu više vezane za krv i bilo čiju smrt, upravo suprotno. To su pobede života, rada, napretka. Gde god se okrenete po Srbiji vidite vredne ljude koji pobeđuju, veruju u sebe i svoju zemlju. Pobeđuju radeći i gradeći nove puteve, fabrike, bolnice, pruge, škole, mostove. Vidite zemlju koja danas liči na sebe juče i koja će koliko još sutra biti još lepša i bolja nego što je danas. Vidite budućnost, život ovde, na našoj svetoj srpskoj zemlji. Veća pobeda od te koja nas je prevela iz gubitničkog mita i žalosti za neostvarenim u ostvarenu pobedničku stvarnost ne postoji. Promenili smo način razmišljanja, napustili smo žalopojke za svim onim što nismo uspeli, što su nam uzeli i krenuli da svoju državu, svoju budućnost stvaramo ne kao san, utopiju već kao realan život, realnost onu u kojoj sve možemo pa i to da budemo prvi u onome u čemu smo vekovima bili na začelju. Srbija danas nema razloga ni da se žali, ni da se stidi - kazao je predsednik prilikom obraćanja.

Aleksandar Vučić, Kruševac
foto: Tanjug Printscreen

Rekao je da su nas kosovski junaci naučili časti i junaštvu, ostavili zavet da ne bežimo ni pred jednom preprekom.

- Od njih smo nasledili osobinu da se ne predajemo nikada, njihov strašan kraj bio je za nas početak i svako ko razmišlja o Srbiji mora to da zna – da smo nastali u muci, rođeni u krvi, a naše tvrdoglavo insistiranje na nezavisnosti nije hir, već istorija viče iz nas i na to ove okamenjene kosti opominju i druge i nas - istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, uz slobodu je mir osnovni uslov jake Srbije.

- Oni nas opominju da se ne busamo u prsa, da uradimo sve da nastanu generacije koje će samo za mir i znati, koji neće ginuti, to nam je najsvetija obaveza. Oni su svoje živote dali da bismo mi slobodno živeli, taj dug moramo da ispunimo, da stvorimo generacije mira i života, rasta i rada i državu koja će svojom snagom biti garant njihove slobode - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić, Kruševac
foto: Tanjug Printscreen

Vučić je naveo da deci "ne smemo da ostavimo sukobe".

- Moramo da damo sve od sebe da stavimo tačku na smrt. To je najveći spomenik i Lazaru i Milošu i svim kosovskim junacima. Sloboda je sveta ali je svet i mir i najviše vrede zajedno - napomenuo je predsednik.

Vučić je građanima još jednom čestitao Vidovdan.

- I danas i naveka videćete ko je vera i ko nevera, ko će da štiti a ko nije čuvao Kosovo i Metohiju - poručio je predsednik narodu na KiM.

Polaganju venca prisustvovale su premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Trpavčević, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Grada Kruševca.

Spomenik kosovskim junacima je simbol Kruševca od Vidovdana 1904. godine, kada ga je otkrio kralj Petar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. Kamen temeljac je, povodom proslave 500 godina Kosovske bitke , postavio kralj Aleksandar Obrenović 1889.godine.

Pored toga, Fondacija za srpski narod i državu saopštila je da će danas na svečanosti povodom otvaranja njene kancelarije u Kruševcu kojoj će u 11.30 prisustvovati i predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas i prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaće odbrambene industrije u Spomen parku "Šumarice" u Kragujevcu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track