DŽIHADISTI I TERORISTI PRETE DA STIGNU NA ZAPADNI BALKAN: Iskorišćavaju pandemiju i neslogu u EU za terorističke akcije
Foto: Shutterstock/Yuriy Seleznev

PAŽNJA

DŽIHADISTI I TERORISTI PRETE DA STIGNU NA ZAPADNI BALKAN: Iskorišćavaju pandemiju i neslogu u EU za terorističke akcije

Politika -

Teroristi povratnici iz ratnih područja u narednom periodu svoje utočište mogli bi da nađu u državama našeg regiona, zbog čega su iz EU Zapadni Balkan označili kao potencijalnu pretnju kada je u pitanju teroristička situacija u Evropi, stoji u izvještaju Europol-a.

U ovom dokumetu koji je Europol (Agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona) objavio 22. juna, navodi se da "militanti koriste svaku priliku da nagrizu demokratske strukture, šire strah i polarizuju društvo". Pomoć u njihovoj "misiji" tokom prethodnih godina pružila je pandemija korona virusa tokom koje je, prema navodima evropskih stučnjaka za bezbednost, produbljena polarizacija političkog diskursa u EU, Primetan je i porast netrpeljivosti političkih protivnika, dok se povećava i broj pojedinaca koji vrše verbalno ili fizičko nasilje.

- Ekstremisti i teroristi pronašli su nove mogućnosti u povećanom vremenu provedenom online tokom pandemije Kovid-19. Uz veliku količinu dezinformacija koje se aktivno šire putem interneta, ekstremisti i teroristi su iskoristili socijalno nezadovoljstvo kako bi dosegnuli i propagirali svoje ideologije - navodi se u Izveštaju.

Teroristi, Džihadisti
foto: Shutterstock

Zapadni Balkan se, prema podacima ove agencije, smatra tranzitnom rutom za povratnike sa sirijskog i iračkog ratišta, a Europol je, pre godinu dana bio posebno zabrinut zbog povratka žena i dece koji su u prethodnom periodu bili indoktrinirani.

Izveštaj navodi da je jedna grupa, koja je uključivala bivše članove takozvane Islamske države koji su se vratili iz Sirije, razbijena u Severnoj Makedoniji. Takođe, zabeleženi su i pojedinačni slučajevi povratnika iz zone sukoba u Siriji i Iraku.

Srbija nije prijavila nijedan teroristički akt ili incident u 2020. godini niti je zabeležen bilo koji slučaj povratka s ratišta, s tim da se ističe kako Srbija smatra povratak državljana sa ratišta relevantnim sigurnosnim pitanjem s kojim se suočava, prenosi "Radio slobodna Evropa". Tri osobe povezane sa terorizmom uhapšene su na Kosovu i Metohiji.

Teroristi, Džihadisti
foto: EPA/Mohammed Saber

Slučajeve povratka ekstremnista i pokretanje istraga protiv istih od zemalja regiona prijavila je još Albanija, devet istraga protiv 14 osoba koji nisu formirali grupu, ali uključivali su povratnike, radikalizirane zatvorenike i pristalice džihadizma i Crna Gora, koja provela sedam istraga o krivičnim delima povezanim sa terorizmom, uključujući optužbe za terorizam, finansiranje i veze s militantima na stranom ratištu i stranim teroristima i organizacijama.

BiH nije izvestila o terorističkim incidentima u 2020, a tokom oktobra prošle godine pova zemlja primila jednog od svojih državljana, koji je deportovan iz Turske nakon ulaska u zemlju iz regije Idlib u Siriji.

Dva izvora zabrinutosti

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose kaže da još uvek nema informacija o prisustvu ekstremista povratnika iz ratnih zona na teritoriji Srbije, ali da je sasvim moguće da takve grupe budu poslate na ove prostore kako bi izazivale sukobe.

- Još od devedesetih godina BiH i Kosovo, kada je u pitanju islamski terorizam, bili su na mapi "puta do raja", tada su bili promovisani kao destinacije na kojima se zarađuje "put u raj". Sada to više nisu, a da li neka od tih islamskih terorističkih frakcija može da bude poslata i da ovde izaziva sukobe, može. Sada je takvo dobar komunikacije i naoružanja da 1500 ljudi može da drži pod kontrolom, na primer Crnu Goru - navodi Janjić.

Reorganizacija

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost kaže da Europol kontinuirano ukazuje na opasnost povratnika iz ratnih zona, koji na ovim prostorima vrše reorganiozaciju i imaju ogromna novčana sredstava na raspolaganju.

- Europol kontinuirano i za vreme pandemije ukazuje na opasnost povratnika sa ratišta. Poslednjih dve godine oni govore o pojačanoj propagandi terorističkih organizacija na Balkanu i ukazuju na stotine portala i medija, čak o slučajevima koji nisu izolovani, govori se o načinu na koji se, sa jedne strane, zbog pandemije sa radara uklanja teroristička pretnja i to vidljivo i o njoj se govori samo kurtoazno, a sa druge strane ove organizacije se, nakon rata u Siriji, nemetano reorganizuju, imaju enormne izvore finansiranja i pripremaju se za nove ratove - navodi Galijašević.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja