MINISTAR VULIN O STVARANJU TZV. VELIKE ALBANIJE: Sve što se dopusti Albancima, neće moći da se zabrani Srbima
Foto: MUP Srbije

reagovanje

MINISTAR VULIN O STVARANJU TZV. VELIKE ALBANIJE: Sve što se dopusti Albancima, neće moći da se zabrani Srbima

Politika -

BEOGRAD - Kurti nam je još jednom otkrio ono što znamo, Šiptari prave "veliku Albaniju" i ne zanima ih šta drugi o tome misle. Baš kao što prave i takozvanu vojsku Kosova na koju po Rezoluciji 1244 nemaju pravo.

Kada Kurti najavljuje referendum za ujedinjenje Kosova i Albanije, Evropska unija ćuti, NATO se ne oglašava, a Kvinta je neobaveštena. Kada Srbi kažu da će se kroz "srpski svet" politički i kulturno objedinjavati, onda se svi oglase i traže da se svaka ideja objedinjavanja Srba zabrani i kazni, a nosioci ideje okupljanja Srba izbace iz političkog života i stave pod sankcije.

Oni koji ćute o "velikoj Albaniji", neka ućute i kada Srbi zajedno donose odluke o najbitnijim nacionalnim pitanjima i neka već jednom nauče da sve što dopuste Šiptarima, neće moći da zabrane Srbima", odgovorio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin premijeru lažne države Kosovo Aljbinu Kurtiju, koji u intervjuu datom Al Džaziri otvoreno priželjkuje spajanje Prištine i Tirane uz konstataciju da takozvano Kosovo "nije proglasilo nezavisnost kako bi se distanciralo od Albanije, nego od Srbije".

Kurti o požaru i bombama

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas, povodom požara u Zubinom Potoku i navoda da su bačene bombe u Zvečanu, koje nisu eksplodirale, da Srbija "orhrabruje i podržava" pojedince ili grupe koje ugrožavaju vladavinu prava i javni red."Pojedinci ili grupe čije kriminalne aktivnosti ugrožavaju vladavinu prava i javni red, napadaju našu državu i remete mir. Njih ohrabruje i podržava Srbija, tačnije, tamošnji autokratski režim", kazao je Kurti, a preneo Kossev.

Dodao je i da zvanični Beograd koristi Srbe na Kosovu kako bi se izazvao "ozbiljan medjunarodni sukob". "Takvo podmetanje požara i zločinci koji to rade neće se tolerisati", naglasio je Kurti. Poručio je da je kosovska policija je profesionalna institucija koju svi moraju poštovati.

Mediji su preneli navode da je tokom noći došlo do požara u zgradi opštine Zubin Potok, a da su Centru za civilnu registraciju u Zvečanu pronadjene neeksplodirane ručne bombe. Vulin: Pitanje je da li EU im bilo kakav kredibilitet da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kazao je da je upitno da li Evropska unija ima bilo kakav kredibilitet da nastavi sa pokroviteljstvom dijaloga Beograda i Prištine, nakon što nije odlučnije reagovala na ;blokade graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Vulin je gostujući na TV Prva naveo da se postavlja pitanje ko je alternativa EU u procesu pregovora, da li o rešavanju krize uopšte treba pričati sa njima, a ponovio je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvaničnom Briselu dao rok od mesec dana, nakon čega će se govoriti o nastavaku dijaloga.

"Ovde se postavlja pitanje da li (premijer Kosova Aljbin) Kurti ne poštuje njih, ili oni ne poštuju sebe. Nas zanima da će se odredbe Briselskog sporazuma ispuniti, ili da nam kažu da od njega nema ništa" Kako je naveo, za mir su potrebne dve strane, a za sukobe samo jedna, i u vezi s tim, ukazao je da je to ;Kurti.

Komentarišući svoje prethodne navode, da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen iz procedure kako bi se izbegli sukobi na ulici, Vulin je naveo da su kritike prvo došle "od tačno odredjenih NVO, za koje se zna da su plaćenici zapada", kao i da su drugi akteri hteli da to iskoriste za nasilje. ; "Protesti na ulici obično znače krv i obično budu završeni nekim nasiljem. Mislim da je zakon odličan, ;da je potreban Srbiji. Predsednik je doneo odluku da zakon povučemo, a pokazali smo da ćemo mi učiniti sve da Srbija bude stabilna zemlja", rekao je ministar.

On je naveo i da velike tehnološke kompanije, poput Gugla, u svakom trenutku poseduju obilje informacija o korisnicima mobilnih telefona, da se "elitisti iz NVO" ne bune kada daju biometrijske podatke za putovanje u London, a da je Nacrt zakona trebao da skrati period nalaženja osumnjičenih za krivična dela.

"Najbolje da ništa ne regulišemo, pa da svako može da radi šta hoće. Način na koji policija obradjuje podatke je u skladu sa propisima, izmedju ostalog je to uredjeno i podzakonskim aktima. Sada policijski operativci ručno pretražuju snimke kamera, što traje danima, a ovako bi počinioca krivičnog dela mogli da ga pronadjemo za nekoliko minuta", rekao je Vulin.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track