03:38

UŽIVO PREDSEDNIK U RAŠKI, SASTANAK SA SRBIMA U TOKU: Saslušaćemo svakoga, ako treba ostaćemo celu noć! PUCALI SU NA NAS

sastanak sa srbima s kosmeta u kasarni u raški

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA UŽIVO U RAŠKI: Ako krenu nasiljem, zaštitite narod a mi ćemo biti uz vas! Samo imajte u vidu kolika je cena

Politika -

* Ako krenu sa upucavanjem našeg naroda, onda nećemo imati izbora, poručio predsednik

* Živ nisam bio dok Srećku nije izvađen metak

* Srbi kažu da ROSU danas pucali nasumice već u njih

*Srbija svojim trupama neće ulaziti na KiM i čekaće NATO 24 sata da reaguje u slučaju pogroma. Ako NATO ne reaguje, Srbija će reagovati, poručio šef države

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u kasarnu u Raškoj, gde je obišao jedinice Vojske Srbije i Žandarmerije.

16.15 - Obraća se predsednik Srbije. Vučić je na početku rekao da večeras o ovome o čemu pričamo, pričamo prepuni strasti pa poručio da je uvek tražio rešenje koje ne bi ugrozilo čitav srpski narod i čitavu Srbiju, kao i da je cela Srbija pomagala severu Kosmeta i celom KiM pa danas recimo zdravstvo ima veće plate na severu nego u Raški.

On je na početku zamolio ljude da se umire, ugase mobilne, da ga ne prekidaju ni aplauzima ni zvižducima i da će im reći šta misli i koja je njegova konačna odluka. Predstavnike Srpske liste je podsetio da nisu oni tu jer su njega podržali nego da smo zajedno u ovome zbog Kosova.

Ako krenu nasiljem, zaštitite narod a mi ćemo biti uz vas!

- Ako krenu nasiljem, zaštitite narod a mi ćemo biti uz vas!, poručio je predsednik rekavši da ako budu nastavili sa upucavanjem našeg naroda da onda nećemo imati izbora.

- Budite strpljivi, u Briselskom sporazumu naš je spas jer oni neće da ga ispune... Ne reagujte na nenasilje ali ako krenu nasiljem, zaštitite narod a mi ćemo biti uz vas... Samo imajte u vidu kolika je cena koju ćemo svi mi morati da platimo - zaključio je predsednik.

- Tri razloga postoje zašto ovo rade, prvi jer je to želja velikih sila i to ne samo nezavisno celovito Kosovo nego i slabljenje Srbije - rekao je Vučić i dodao da oni neće odustati - a to su pre svega SAD, Britanija i Nemačka. Dodao je i da je danas razgovarao sa skoro 100 ljudi iz sveta.

Podsetio je i da nije on taj koji je potpisao Briselski sporazum ali da je on taj koji nije dozvolio Prištinu u UN te naglasio da je za to da se sačuva mir.

Podsetio je i da je ovde došao lično jer je obećao da neće dozvoliti novi pogrom nad Srbima ali i dodao da je razumeo odluku Srba da se brane ali da nije za sukobe.

- Šta god da se desi, Srbija i Beograd biće uz vas - rekao je predsednik i dodao da ko god ga zna, zna šta to znači te dodao da je s Prištinom nemoguće razgovarati.

15.29 - Počeo sastanak Vučića s vojnim vrhom i Srbima sa Kosova i Metohije, povodom upada specijalaca lažne države Kosovo na sever pokrajine i pucnjave po našem narodu.

1 / 14 Foto: RTS Printscreen

Predsednik je na samom početku rekao da će saslušati svakog ko ima šta da kaže pa će, ako treba, ostati i celu noć.

Okupljeni Srbi smatraju, kako su i rekli, da sledećeg puta nema i da ROSU danas nisu pucali nasumice nego direktno u Srbe. Poručili su i da nam je sada svima potrebno jedinstvo i da budemo složni.

Aleksandar Vučić, Raška
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Jedan od Srba rekao je da smatra da za ovu situaciju, prema njegovom mišljenju, postoje samo dva rešenja - ili borba za prava Srba na demokratski način u kosovskim i institucijama u kojima nema ni srpskog jezika, ni prevoda ili građanska neposlušnost i izlazak iz svih institucija prištinske vlasti.

Srbi su poručili da su ovde danas s predsednikom u Raški jer mu bezrezervno veruju i da zajednički nađu ređenje šta i kako dalje jer ovakav teror i duge cevi na goloruki narod ne može više da se istrpi.

Jasmina koja je majka zamolila je predsednika, za kog je rekla da mu bezrezervno veruje, da deca dole ne mogu više ovako da odrastaju.

Aleksandar Vučić, Raška
foto: RTS Printscreen

Otac četvoro dece rekao je da se nad Srbima dešava teror koji ne može više da se istrpi i da su Albanci sve sporazume prekršili. Dodao je da Srbi trpe pritiske svakodnevno kao i njihova deca.

Aleksandar Vučić, Raška
foto: RTS Printscreen

Jedan od Srba rekao je da ima 35 godina i da mu je pola života prošlo u problemima i da je "Srbima dole dosta". Drugi je poručio da je danas ovde došlo tek njih desetak ali da ih dole, kako je rekao, ima još.

Aleksandar Vučić, Raška
foto: RTS printskrin

Prvi se obratio predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je rekao da će se Srbi braniti svim sredstvima i svime što imaju.

02:24

PREDSEDNIK SRBIJE U KASARNI U RAŠKI, POČEO SASTANAK: Obišao jedinice vojske i Žandarmerije, sastanak sa Srbima sa KiM u toku

Rakić: Idući put ćemo pružiti otpor i branićemo se od kosovske policije

Predsednik Srpske liste Goran Rakić prethodno je zatražio da kamere budu na tom sastanku kako bi cela Srbija mogla da vidi i gleda šta se danas dešava na severu KiM. Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da će Srbi sa Kosova, ukoliko ponovo dodje nasilne intervencije kosovske policije, pružiti otpor svim raspoloživim sredstvima. "Ukoliko se sledeći put nešto desi, imaćemo opšti otpor. Branićemo se svim i svačim raspoloživim", rekao je Rakić u kasarni u Raškoj, gde su se predstavnici Srba sa Kosova sastali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Rakić je rekao da su Srbi odlučni da se brane "do kraja" i dodao da će i on i Srpska lista biti "ispred naroda" ako dodje do novog nasilja. On je rekao da bi razumeo svaku intervenciju kosovske policije da je ona bila u skladu sa propisima ali da ne razume da neko puca na narod.

Vučić je rekao da Srbija svojim trupama neće ulaziti na Kosovu i Metohiju i da će čekati NATO 24 sata da reaguje u slučaju pogroma. Ako NATO ne reaguje, Srbija će reagovati.

Kurir.rs/SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track