PRIŠTINA UVODI VOJNU POLICIJU U APARAT SILE! Bezbednjaci: Mora se zaustaviti ubrzano kreiranje oružanih snaga Kosova!
Foto: Profimedia

OPASNO

PRIŠTINA UVODI VOJNU POLICIJU U APARAT SILE! Bezbednjaci: Mora se zaustaviti ubrzano kreiranje oružanih snaga Kosova!

Politika -

Zakon o vojnoj policiji u KBS još jedan je dokaz da prištinska vlast korak po korak postaje direktna bezbednosna pretnja ne samo lokalnom srpskom stanovništvu već i međunarodnim misijama na terenu, ocenjuju sagovornici Kurira

Priština je na pragu uvođenja vojne policije u Kosovske bezbednosne snage (KBS), čime je napravila još jedan korak ka formiranju kosovske vojske. Stručnjaci za Kurir upozoravaju da je ovo još dublja militarizacija Kosova - nelegalna i bezbednosno ekstremno rizična.

Ekstremno rizično

Nacrt zakona o vojnoj policiji u KBS već je ušao u skupštinsku proceduru, ali juče nije usvojen samo zato što su se na sednici predsedništva parlamenta vlast i opozicija umalo pobili u sali, pa je sednica prekinuta.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenjuje za naš list da je vojna policija direktna pretnja međunarodnim misijama na Kosovu.

Orhan Dragaš
foto: Privatna arhiva

- Ova tema je najmanje dvostruko problematična. Prvo, jer kosovske vlasti nastavljaju da donose zakone koji se tiču nekakvih oružanih snaga, iako nemaju nikakvo pravo da se bave vojskom, a drugo, zakonom uređuju jednu vojnu jedinicu, što je glupost sama po sebi. Ako sutra budu pravili artiljeriju, a nadam se da se neće usuditi, da li će onda da donose zakon o artiljeriji, pa zakon o pešadiji? Kakav god da bude ovaj zakon, on je bez dileme još jedan korak ka militarizaciji Kosova, koja je nelegalna i bezbednosno ekstremno rizična. Sve to se odvija pred očima onih koji bi trebalo da spreče takve avanture, a to su pre svega zapadne vlade, koje imaju najveći uticaj na Kosovu, kako diplomatski, tako i vojni - napominje naš sagovornik.

Sukob dve oružane formacije

Dragaš kaže i da se nada da će oni zaustaviti ovo ubrzano kreiranje nekih oružanih snaga i zato što je protivno svim međunarodnim odlukama u vezi s Kosovom, ali i zato što korak po korak postaje direktna bezbednosna pretnja ne samo lokalnom srpskom stanovništvu već i međunarodnim misijama na terenu.

Nacrt zakona o vojnoj policiji u KBS izazvao je velike polemike čim je u septembru prošle godine urađena finalna verzija. Na to podseća i Dragaš:

- Treba videti kako će izgledati taj zakon, jer prema njegovom konačnom nacrtu iz prošle godine, to će biti direktno sukobljavanje s međunarodnim misijama na Kosovu, pre svega sa Kforom. Ako ostanu odredbe da ta neka buduća vojna policija ima nadležnosti i nad pripadnicima Kfora, a to je pisalo u nacrtu, onda ćemo imati direktan sukob između dve oružane formacije, jedne legalne, a to je Kfor, i jedne ilegalne, a to je kosovska vojska u nastajanju. Drugo, i još opasnije, jeste da vojna policija ima ovlašćenja i prema civilima, a i to se predlagalo. To su onda otvorena vrata za direktno nasilje nad kosovskim Srbima, a da ne govorimo što se time ruši nadležnost civilne kosovske policije, koja je legalna.

Protestna pisma zbog "Hitlera s Kosmeta"

Zaustavite skandalozan projekat

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je pisma komesarki EU za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariji Gabrijel i izvršnom direktoru Programa UNDP Akimu Štajneru i pozvala ih da ne realizuju projekat rekonstrukcije kuće Džafera Ibrahima Deve (1904-1978) u južnoj Mitrovici. Deva je, inače, poznat kao "kosmetski Hitler".

Nacisti, Efraim Zurof
foto: Profimedia

- Imajući u vidu značaj i važnost suprotstavljanja i sprečavanja jačanja ekstremizma i revizionizma, koji podstiču jednostranost i nasilje, dozvolite da s vama podelim zabrinutost u vezi s pitanjem projekta rekonstrukcije kuće Džafera Ibrahima Deve i ideje da u njoj bude smešten regionalni centar za kulturu. Činjenice u vezi s ovim slučajem su opštepoznate: reč je o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije Skenderbeg, poznatoj po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine - navela je Gojkovićeva.

Direktor izraelskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je da je inicijativa da se oda počast Devi ruganje žrtvama nacista i njihovih lokalnih kolaboracionista. On je za Kosovo onlajn najavio da će napisati "snažno protestno pismo ambasadoru EU u Izraelu i Katerini fon Šnurbajn, ambasadorki EU zaduženoj za borbu protiv antisemitizma".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track