Ješić: Očekujem da Tadić ponudi ostavku

Vojvodina neće Borisa

Ješić: Očekujem da Tadić ponudi ostavku

Politika -
Komuniciram i sa Tadićem i sa Đilasom, ali svima je poznat stav Pokrajinskog odbora DS i da očekujemo od predsednika Tadića da ponudi ostavku

SMEDEREVSKA PALANKA - Potpredsednik Vlade Vojvodine i član DS Goran Ješić izjavio je danas da očekuje da na predstojećoj sednici Glavnog odbora te stranke predsednik demokrata Boris Tadić ponudi ostavku, nakon čega bi usledila programska i izborna skupština.

On je prilikom posete predsedniku opštine Smederevska Palanka Radoslavu Milojičiću, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da prvi put čuje da su on i Milojičić glavni aduti Dragana Đilasa u smenjivanju Tadića i istakao da je njegov stav prema odnosima u DS poznat.

"Komuniciram i sa Tadićem i sa Đilasom, ali svima je poznat stav Pokrajinskog odbora DS i da očekujemo od predsednika Tadića da ponudi ostavku, možda već na ovoj sednici. Moja ideja je da se nakon toga zakaže programska skupština, a zatim i izborna. Moramo da redefinišemo svoje politicke stavove, jer je program napraljen 1990. u jednopartijskom sistemu", istakao je Ješić.

Ješić, koji je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, naveo je da bi nakon toga trebalo da budu kažnjeni oni koji su napravili loše političke rezultate i naneli štetu građanima Srbije, a time i DS-u, pa da od 1. januara demokrate, kako je rekao, "krenu da ruše ovu nesposobnu vladu".

"Nismo radili dovoljno transparentno, imali smo lošu kadrovsku politiku i usvojili smo neke zakone koji ne pripadaju DS-u, odnosno nisu reformistički. Takođe nismo bili dovoljno odlučni u sporovođenju reformi. Mi nismo politička stranka koja govori ono što ljudi žele da čuju, nego treba da sprovodimo sistem upravljanja koji će doneti svima korist", objasnio je Ješić.

Na pitanje novinara da li očekuje u Inđiji novosadski scenario, Ješić je istakao da DS u toj opštini ima stabilnu vlast.

"Mi tu nemamo problem. Nažalost, imamo jednu otimačinu koja je prouzrokovana lošim zakonom, a onda još sramotnijom odlukom Ustavnog suda Srbije da su odbornici vlasnici mandata", rekao je Ješić.To je, kako je poručio, dovelo do toga da se u Srbiji, u kojoj je demokratija mlada, pojavi "otvorena politička korupcija".

On je promenu vlasti u pojedinim vojvođanskim lokalnim samoupravama doveo u vezu sa, kako kaže, unutarstranačkim obračunom u Srpskoj naprednoj stranci.

"Oni su izgubili sve izbore u Vojvodini, ali pokušavaju da sebi nametnu glasove zbog svog Kongresa. Međutim, nisu oni krivi za to, već mi, jer smo pustili takav Ustav i zakone, što je dovelo do toga da jedan deo opština u Vojvodini promeni većinu, iako su imali ubedljivu pobedu na lokalu", ukazao je Ješić.

On je dodao da je u trenutku kada su počele spekulacije medija o promeni vlasti u Inđiji, dobio nekoliko poziva od ozbiljnih investitora.

"Oni su se ozbiljno zabrinuli i time pokazali da sumnjaju u većinu na republičkom nivou. Na njihovom mestu (vladajuće većine) što pre bih pokazao želju da se radi na investicijama i smanjivanju korupcije", zaključio je Ješić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track