PLJUNUTI GIGA MORAVAC! VAZDA GLASAN I VEDAR OVAKO JE PEVAO SLOBI U SKUPŠTINI Mnogi ne znaju da je Raku snašla najcrnja tragedija
Foto: Youtube Printscreen

RAKA PROTIVGRADNA ZAŠTITA

PLJUNUTI GIGA MORAVAC! VAZDA GLASAN I VEDAR OVAKO JE PEVAO SLOBI U SKUPŠTINI Mnogi ne znaju da je Raku snašla najcrnja tragedija

Politika -

Slobodane, Slobodane, ti si komunistaaa, pevao je Miloševiću, zajedno sa Bidžom, u nekadašnjoj Skupštini Srbije u tadašnjoj ulici Srpskih vladara

BEOGRAD/TRSTENIK - Svojevremeno najpoznatiji narodni poslanik iz Trstenika u Skupštini i jedan od zaštitnih znakova republičke skupštine devedesetih Radovan Raka Radović ostao je upamćen po neprekidnom insistiranju na protivgradnoj zaštiti.

To je bilo tačno u ono vreme kad je Milica iz "Otvorenih vrata" redovno gledala skupštinske prenose na televiziji.

Raka Radović
foto: Youtube Printscreen

Rođen je 18. septembra 1951. godine u selu Kamenjača u opštini Trstenik. Od 1959. godine živi u Počekovini. Školovanje je započeo u Lapašu, gde je išao u školu godinu i po dana.

O čarapanskom akcentu

Na prigovore da bi trebalo da menja svoj, čarapanski akcenat, pre više decenija je rekao: "Što da se ne zna odakle sam. Kad mogu Crnogorci posle 50 godina boravka u Beogradu da govore svojim narečjem, mogu i ja. Za inat, neću da se ačem po beogradski".

U Počekovini je sa odličnim uspehom završio osmi razred. Prva dva razreda gimnazije završio je u Beloj Crkvi, u Banatu, a druga dva u Vrnjačkoj Banji.

Upisao je Višu mašinsko-tehničku školu i završio u roku sa odličnim uspehom. Potom je upisao Mašinski fakultet u Beogradu, ali mu je do diplome ostalo nekoliko ispita. Nije ga, kako kaže, zanimalo da ostane u Beogradu, pa odlučuje da se vrati u rodni kraj.

"Rekao sam Miloševiću"

Prvi njegov javni istup u parlamentu bio je 9. marta 1991. Veoma brzo skrenuo je pažnju na sebe, što svojim gabaritom i sočnim moravskim jezikom, ali i činjenicom da je na svim izborima ubedljivo pobeđivao. „Rekao sam Miloševiću, svi mogu da budu lopovi, samo nemoj da se tebi šta nađe.“ (Telegraf, 7. 12. 1994. godine); „Ja sam rek’o da NATO ima toliko brodova da mi to možemo sve za nedelju dana da pretopimo u Smederevo.“ (Duga, 22. 7. 1995. godine), podseća Istinomer.

Uglas sa Bidžom: Slobodane, Slobodane, ti si komunistaaa!

Slobodane, Slobodane, ti si komunistaaa, volimo te, volimo te, ko Isusa Hrista, pevao je Miloševiću, zajedno sa Bidžom, u nekadašnjoj Skupštini Srbije, u tadašnjoj ulici Srpskih vladara.

Od gimnazijskih dana bavio se košarkom, a 1967. bio je kandidat za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije i odigrao jednu prijateljsku međunarodnu utakmicu.

Međutim, godinu dana kasnije poginuo mu je otac, pa je zbog obaveza u domaćinstvu napustio sport.

„Nisam bio još jedino engleska kraljica“

Iako je govorio da je u politici postigao sve što se moglo postići, ističući: „Nisam bio još jedino engleska kraljica“, ipak se vraća u politiku. U novembru 2013. izjavio je da je već tri meseca član Srpske napredne stranke. „Odlučio sam se da se učlanim zato što poznajem Tomu (Nikolića), Vučića (Aleksandra) i Jorgovanku (Tabaković) kao poštene i ljude koji nisu skloni lažima“, rekao je Radović posle sastanka naprednjaka u Trsteniku posvećenom istraživanju nikla. On dodaje da je postao deo partije i zbog politike koju ona vodi.

"Kako je Raka za****o opoziciju"

Koliko god da je neke iritirao rečnikom, druge je znao da nasmeje do suza. I oni što ga vole i oni kojima nije baš prirastao za srce, priznaju mu zdravo-seljačku logiku, i znaju da Raka nije pričao u prazno - kao kad je bio direktor RTV Trstenik, pa posle demontirao opremu vrednu 700.000 dinara da je ne bi dobila opozicija.

Radio je u fabrici „Prva petoletka“, gde je bio direktor održavanja vodovoda. „Petoletku“ napušta 1978. i okreće se poljoprivredi.

Nekada je za sebe govorio da je po zanimanju političar a davno je rekao i da je u politiku ušao zbog Slobe (Miloševića). Karijeru je počeo devedesetih u Slobinom SPS, pa je bio prvi čovek partije Naš dom Srbija, a potom i član SNS.

Raka privatno: O porodici i najvećem uspehu u životu

Svojevremeno je izjavio da mu je najveći uspeh u životu to što ima zdravu porodicu I mnogo odane prijatelje. Učestovao je i u jednom rijalitiju.

Ima dve ćerke i sina za koje kaže da su dobra deca za koju misli da ih je lepo vaspitao jer je bio strog, ali pravedan otac.

Oženjen je Nadom (elektrotehničarem), imaju Dušana, Jelenu i Katarinu.

Visok narastao jer je krkao proju: Rakin biznis s paprikama

Bivši predsednik opštine Trstenik i nekadašnji poslanik u Saveznoj skupštini u dva saziva s ponosom je pričao da se njegova porodica bavi poljoprivredom „od iskona“.

Uvek je tvrdio da je visok narastao jer je „krkao proju“.

Bivši socijalista, koji je danas u SNS, bavio se poljoprivredom i stočarstvom, a od pre nekoliko godina i pasterizacijom kornišona i paprike. Ima nekoliko hektara pod šljivama i rado peče rakiju. Ima i bogate vinograde i tvrdi da je „poljoprivreda osnova za njegovu egzistenciju“.

Najcrnji dan u životu

Kao roditelj, doživeo je stravičnu tragediju - ćerkica Jasmina (6) poginula mu je na kućnom pragu u strašnoj saobraćajnoj nesreći, a izdahnula mu je na rukama pošto ju je zgazio vozač koji je zaspao za volanom, na drumu ispred njihove kuće.

To je Rakina najstrašnija rana. Inače, danas uživa u unucima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track