Najnovije vesti

HRVATSKI FAŠIZAM SIJA PUNIM SJAJEM: Direktor izraelskog Simon Vizental centra osudio uvrede na račun Aleksandra Vučića!
Foto: Printscreen

HRVATSKI FAŠIZAM SIJA PUNIM SJAJEM: Direktor izraelskog Simon Vizental centra osudio uvrede na račun Aleksandra Vučića!

Politika
21:36h

U dva nedavna incidenta, hrvatski fašizam je zasijao punim sjajem kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu, izjavio je dr Efraim Zulof, direktor za istočnoevropska pitanja i istoričar holokausta izraelskog Simon Vizental centra.

On je oštro osudio postupak hrvatskog nedeljnika Ekspres koji je ove nedelje objavio karikaturu lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima, i to stavio pod naslov „Achtung Hrvatska između tri mini-fašizma.

- Iako, istini za volju, ova tri političara zaista jesu desno orjentisani konzervativci, žigosati ih kao naciste je jednostavno odvratno, nefer i vređa žrtve nacista - ističe se u saopštenju Simon Vizental centra.

Ekspres
foto: Printscreen

S druge strane, u Australiji, bučna gomila hrvatskih navijača, podržavalaca fudbalskog kluba Sidnej Junajted salutirala je nacističke pozdrave i pevala „Za Dom Spremni“ , što je dobro poznati hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava „Sieg Heil“.

"Ovo se dešavalo tokom ceremonije dobrodošlice, koja za cilj ima da istakne činjenicu da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima.

Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori. Prema rečima istoričara holokausta dr Efraima Zurofa, direktora za istočnoevropska pitanja Vizentalovog centra, takve manifestacije ne iznenađuju", navodi se u saopštenju Simon Vizental centra.

"Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice”, zaključio je dr Zurof.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja