NE ŽALE PARA: Lažna država Kosovo angažovala lobistu za unapređenje odnosa sa SAD
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Shutterstock

diplomatskA inicijativA

NE ŽALE PARA: Lažna država Kosovo angažovala lobistu za unapređenje odnosa sa SAD

Politika -

Lažna država Kosovo ne žali para kako bi unapredila odnose sa SAD, zbog čega je krenula u ozbiljnu diplomatsku inicijativu.

Odnosi SAD i Kosova su narušeni od dolaska Aljbina Kurtija na mesto premijera, pa je procenjeno da je obnavljanje i uspostavljanje što boljih odnosa i saradnje sa jednom od najmoćnijih zemalja sveta od vrhunskog značaja za ovu lažnu državu.

U tu svrhu Kosovo je za lobiranje angažovalo poznatog lobistu Roja Bejlija, koji je blizak bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu.

U isto vreme Bejlija je angažovala i Tirana. Ugovor o lobiranju je u ime kosovske vlade potpisao premijer Aljbin Kurti, dok je iz Tirane svoj potpis na ugovor stavio Fatmir Mediu, konzervativni albanski političar, predsednik albanske Republikanske stranke i nekadašnji ministar odbrane i ekologije.

Ugovori koje su sa Bejlijem sklopili Kurti i Mediu zavedeni su u američkom Ministarstvu pravde istog dana u razmaku od nekoliko sekundi. On ističe 31. jula 2023. godine i na njemu nije navedena cifra koju će Priština i Tirana isplatiti Bejliju za usluge lobiranja. Međutim, s obzirom na Bejlijevu reputaciju i odlične kontakte i veze koje ima, može se naslutiti da njegovo angažovanje neće biti nimalo jeftino. Sume koje se uplaćuju za lobiranje kreću se od nekoliko stotina hiljada dolara pa naviše, a Bejli spada u red lobista koji se smatraju ozbiljnim igračima u ovoj oblasti jer je izuzetno blizak sa republikancima u Teksasu, Floridi i još nekim američkim saveznim državama, a sarađuje i sa Đulijanijem i bivšim predsednikom Trampom.

Iako je Amerika perjanica kosovske nezavisnosti, koja je proglašena jednostrano i mimo svih pravila i međunarodnog prava, u poslednje vreme odnosi između Vašingtona i Prištine su narušeni, a određeni potezi Prištine ne nailaze na odobravanje američkih zvaničnika.

To se najbolje vidi na terenu gde vlasti u Prištini nailaze na otpor američkih diplomata koji često insistiraju na ispunjavanju odredaba međunarodnih ugovora koje je Priština potpisala poput onog o imovini i položaju Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Komentarišući ovaj potez Prištine Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da on potvrđuje da nema večitih prijatelja i večitih odnosa i da je potrebno zauzeti aktivnu ulogu u ostvarivanju svojih interesa, ali i da nije važno da li se radi o demokratskoj ili republikanskoj vlasti.

Darko Obradović
foto: Kurir televizija

- On, takođe, pokazuje da je Srbija dobro radila svoj posao u SAD u poslednje vreme, a ovakva reakcija Prištine je upravo plod pozitivnog delovanja Srbije na Kapitolu - ističe Obradović.

Dodaje da je dobro što je na vreme shvaćeno da je podela na republikance i demokrate prevaziđena i da je neophodno snažno zauzimanje kursa ostvarivanj nacionalnih interesa i uspostavljenje dobrih odnosa sa svakom administracijom.

- Angažovanjem lobiste bliskog republikancima pokazuje da i Albanci to shvataju i da idu na dvopartosjku podršku za svoje ciljeve - zaključuje Obradović.

Ništa od članstva Kosova u Savetu Evrope

Odluka o počinjanju procedure za članstvo Kosova u Savet Evrope nije ni bila na jučerašnjoj sednici na dnevnom redu.

Ipak, održana je diskusija na tu temu, ali bez zaključka o preciznom datumu stavljanja na agendu Saveta o ponovnoj raspravi.

Prema rečima šefice misije Srbije pri Saveru Evrope Aleksandre Đurovć ovo je mala diplomatska pobeda Srbije.

- Današnji sastanak je završen tako što tačka o odluci o počinjanju procedure za članstvo nije bila na dnevnom redu, ali je održana diskusija na tu temu i sve zemlje članice su imale priliku da iznesu svoje stavove - istakla je Đurović.

Dodala je da je značajan broj zemalja podržao poziciju Srbije, među kojima je posebno istakla Španiju, Slovačku, Azerbejdžan, Moldaviju i Gruziju, ali objasnila i da postoji i grupa zemalja koje smatraju da bez posebnih uslova treba pokrenuti proceduru učlanjenja Kosova, ignorišući međunarodno pravo i Rezoluciju 1244.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track