"OVI SVEDOCI MOGLI BI DA POŠALJU TAČIJA NA DOŽIVOTNI ZATVOR" Sagovornici Kurira analizirali iskaze na startu suđenja članovima OVK
Foto: Profimedia, Drustvene Mreže, Privatna Arhiva

KURIR TV

"OVI SVEDOCI MOGLI BI DA POŠALJU TAČIJA NA DOŽIVOTNI ZATVOR" Sagovornici Kurira analizirali iskaze na startu suđenja članovima OVK

Politika -

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu nastavlja se suđenje bivšim vođama tzv. OVK - Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Četvorka se suočava sa optužbama za ratne i zločine protiv čovečnosti nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno. U ovom suđenju, koje se prati širom regiona, ispitivanje svedoka dovelo je do značajnog otkrića - da je vrh OVK preuzimao odgovornost za napade na srpsku policiju još od 1997. godine.

Branioci tvrde da četvorica optuženih nemaju nikakve veze sa zločinima koje su počinili "osvetnici" i "odmetnici od OVK", dok tužioci najavljuju da će saslušati više od 300 svedoka u toku ovog sudskog procesa koji bi trebalo da bude okončan do aprila 2025. godine.

Zoran Živanović, advokat i Miljkan Karličić, advokat i član Upravnog odbora Udruženja za međunarodno krivično pravo, gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije gde su se dotakli ovog slučaja.

03:48

OVI SVEDOCI MOGLI BI DA POŠALJU TAČIJA NA DOŽIVOTNI ZATVOR Sagovornici Kurira analizirali iskaze na startu suđenja članovima OVK

- Prvi svedok koji je bio saslušavan bila je Albanka pod merama zaštite. Sa skrivenim identitetom, skremblovanim likom na ekranu i deformisanim glasom. Ona je saslušavana na poluzatvorenoj sednici. Tako da ceo njen iskaz nije prikazan javnosti. U principu ona je svedok baze zločina. Govorila je o onim detaljima koje je videla, čula, pa i sama pretrpela kao žrtva. Drugi svedok o kojem se govori on je već svedok koji govori o krivici optuženih kojima se stavlja na teret ovi zločini. Tako da se već prešlo na svedoke koji treba da povežu radnje odnosno propuštanja okrivljenih sa ovim zločinima koji izvršeni - rekao je Živanović.

Zoran Živanović
foto: Kurir televizija

- Samo osnivanje ovog suda je specifičan ad hoc međunarodni tribunal. Sudije su stranci, osoblje je inostrano, a njegovo sedište je u Hagu. Njegovo osnivanje pokazuje da ipak neka međunarodna pravda, mada zakasnela, a da je državljani Srbije nisu očekivali. Među ovim stradalima su stotine Albanaca, Roma, Bošnjaka i naravno Srba. Predloženo je stotine svedoka i ja očekujem da će ovo rezultirati uspehom tužilaštva i višedecenijskim osudama, ako ne i doživotnog zatvora - rekao je Karličić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track