PREDIZBORNA KAMPANJA: Vladimir Pejić: Od pregovora Beograda i Prištine zavisi da li će biti raspisani i parlamentarni izbori!
Foto: Medija Centar Beograd

STAV

PREDIZBORNA KAMPANJA: Vladimir Pejić: Od pregovora Beograda i Prištine zavisi da li će biti raspisani i parlamentarni izbori!

Politika -

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić ocenio je da pitanje KiM, u zavisnosti od daljeg razvoja događaja u pregovorima Beograda i Prištine, može biti razlog za raspisivanje parlamentarnih izbora u Srbiji.

- Izbori će najverovatnije biti u martu naredne godine, što je bilo i očekivano. Pitanje je da li će biti održani samo lokalni ili i republički i beogradski. To u velikoj meri određuje i pitanje Kosova, kao teme u samoj izbornoj kampanji. Ako pretpostavimo da će biti parlamentarnih izbora, Kosovo će svakako imati značajno mesto i u velikoj meri može uticati na to da li će se uopšte održati izbori - kazao je Pejić.

Stanje u pregovorima može dovesti do vanrednih izbora.

- Videćemo šta će se narednih nedelja i meseci dešavati po pitanju Kosova i Metohije, po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština i po mnogim drugim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine. U tom smislu može da bude novih predloga ili ucena, pa čak i rešenja koja mogu dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora - dodao je.

Pitanje KiM je na vrhu liste tema tokom izborne kampanje.

- Ne znam da li će biti glavna tema, ali će biti među top tri teme, to je sasvim izvesno. Pitanje Kosova i Metohije u javnom mnjenju uvek je prisutno, ali ima neke svoje amplitude. U pojedinim trenucima nije toliko bitna tema, ali kada se nešto dešava, neki incidenti ili ako se u Briselu govori o rešavanju kosovskog pitanja, ta tema dobija na značaju. Očekujem da, pored ekonomskih pitanja i pitanja borbe protiv kriminala i korupcije, koje su ključne teme za građane Srbije, Kosovo bude kao treća dominantna tema i da će se u velikoj meri o tome govoriti - smatra on.

Veliki broj političara bi najradije izbegli tu temu.

- Ne mislim da je u pitanju loša namera, nego nedostatak adekvatnih ideja, stavova, rešenja i za razliku od vlasti, koja je prinuđena da se bavi problemom Kosova, mnogi iz opozicije, ukoliko nemaju preke potrebe, tu temu zaobilaze. Često imamo razgovore na razne teme, ali Kosovo i Metohija su u drugom planu, što je iznuđena situacija u nedostatku ideja i politika oko Kosova - zaključio je Pejić.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track