UŽIVO NA SEVERU KiM I DALJE TENZIJA: Predsednik i premijerka razgovarali o NOVIM MERAMA! Uhapšena još dvojica Srba
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

UŽIVO NA SEVERU KiM I DALJE TENZIJA: Predsednik i premijerka razgovarali o NOVIM MERAMA! Uhapšena još dvojica Srba

Politika -

U selo Banjska u opštini Zvečan, situacija je mirna, ali krhka.

Podsetimo, juče je došlo do sukoba u kojem je poginulo četvoro Srba i jedan pripadnik kosovske policije. Juče su pronađena tri, a danas i telo četvrtog stradalog Srbina.

Svi prilazi Banjskoj i dalje su blokirani, a bezbednosna situacija još uvek napeta.

1 / 21 Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

Hodočasnici iz Novog Sada se vratili kući

Hodočasnici iz Novog Sada bezbedno su stigli kući nakon što su dva dana bili zarobljeni u manastiru Banjska. Dočekao ih je radonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Ovo su trojica ubijenih Srba

U nedelju rano ujutru oko 2.45 u selu Banjska na severu Kosmeta od hitaca pripadnika tzv. kosovske policije stradala su četvorica Srba. Tri tela pronađena su istog dana, a četvrto dan kasnije.

Trojica poginulih Srba su I.M, S.N. i B.M.

ubijeni
foto: screesnhot

I.M. (50) bio je otac dvoje dece, a radio je kao vozač saniteta u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica.

S.N. (31) je bio iz Zvečana. Kako navode meštani, S.N. je bio pošten i dobar čovek.

B.M, koji je takođe nastradao juče, pre nekoliko meseci je postao otac.

Uhapšena još dvojica Srba

U Rajskoj banji večeras uhapšene su dve osobe srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su posedovale ilegalno oružje, saopštio je zamenik direktora kosovske policije na severu Veton Eljšani, piše Telegrafi, a prenosi Kosovo onlajn.

"Uhapšeni Srbi su zatečeni sa značajnom količinom oružja. Istrage će pokazati da li su imali veze sa napadima na kosovsku policiju", rekao je Eljšani.

Brnabić: Sa predsednikom Vučićem razgovarali smo o merama koje treba da preduzmemo za naš narod!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Za nama su dva užasno teška dana. Zahvaljujući politici Aljbina Kurtija, svi smo bili svedoci užasnog krvoprolića na Kosovu i Metohiji. Ja sam upravo završila sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem , na kojem smo razgovarali o merama koje treba da preduzmemo i šta dodatno možemo da uradimo za naš narod, pre svega na Kosovu i Metohiji", navodi premijerka i dodaje.

Ana Brnabić
foto: Kurir

- Ali ono što je posebno teško, u ovako užasnim trenucima, je to što nijedna tragedija ne može da nas ujedini. Monstruozna je laž koju je objavio tajkunski dnevni list Nova, na svojoj naslovnoj strani u sutrašnjem izdanju, da je Aleksandar Vučić svu krivicu za krvoproliće prebacio na Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne postoji osoba u Srbiji koja nije jasno čula da je Aleksandar Vučić rekao da je jedini, jedini i isključivi krivac za krvoproliće na Kosovu i Metohiji, Aljbin Kurti i njegova politika. Ali za razliku od njih i političara koje podržavaju, koji su nemušto i bezumno, recimo, branili interese Republike Srbije, Aleksandar Vučić je u Unedinjenim nacijama, i juče ponovo u Beogradu, po ko zna koji put, ponovio da mi nikada, mi nikada nećemo priznati nezavisnost takozvane Republike Kosovo. I borićemo de protiv toga i borićemo se protiv laži. Borićemo se za našu zemlju i UVEK ćemo se boriti za naš narod. Živela Srbija! - navodi se u saopštenju predsednice Vade.

Petković: Srbi na KiM od sinoć prolaze kroz nezapamćen teror!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je najdublje saučešće porodicama Srba koji su stradali u jučerašnjim tragičnim događajima u selu Banjska u opštini Zvečan, kao i porodici poginulog albanskog policajca.

"Iz Beograda su u proteklih godinu dana u pravcu međunarodne zajednice upućivana stalna upozorenja da svakodnevno nasilje i provokacije Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na severu Kosova i Metohije mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posledica. To se juče nažalost i dogodilo. Uporno je Aljbin Kurti rušio svaku mogućnost dijaloga i normalizacije odnosa, dok nije prolivena krv na severu KiM. Sever Kosova i Metohije bio je prostor mirnog suživota, dok tamo nisu počeli da vršljaju Kurtijevi specijalci, a Kurti sprovodi svoj naum etničkog čišćenja Srba", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i dodao:

Petar Petković
foto: Printscreen/Video Plus

"Tokom stravičnih događaja u Zvečanu svedočili smo da su Kurtijeve specijalne jedinice monstruozno priželjkivale smrt Srba i grohotom se smejale se nad upucanim Srbima. Zbog toga podržavamo i zahtev Srpske liste da međunarodne misije sprovedu nepristrasnu istragu o postupanju kosovskih specijalaca tokom događaja u Zvečanu".

"Od tog trenutka Srbi na severu Kosova i Metohije prolaze nezapamćeni teror o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika. U srpske kuće od sinoć ulaze specijalci Rosu i prebijaju civile, šamaraju ih i vređaju. Tokom dana na severu su na više sati bili privedeni vozač i tehničar srpskog saniteta u bazu Rosu na Brnjaku. Razbijeni su danas delovi kompleksa 'Rajska banja', a troje zaposlenih je proizvoljno uhapšeno. Takođe, kosovska policija je demolirala i prostorije Pošte u Banjskoj".

Kompletnu izjavu Petra Petkovića pročitajte OVDE.

Američka kongresmenka podržala izjavu Vučića

Američka kongresmenka Klaudija Teni, kopredsedavajuća Kokusa Kongresne Srbije, danas je objavila izjavu u vezi sa nasiljem na severu Kosova i Metohije.

- Nedavno nasilje na severu KiM je neprihvatljivo i iskreno cenim brzu osudu napada premijera Srbije Aleksandra Vučića. Vlade Srbije i (tzv.) Kosova moraju da se uzdrže od retorike i akcija koje mogu dodatno da podstaknu tenzije. Već mesecima sam zabrinuta zbog potencijalne eskalacije nasilja i tretmana kosovskih Srba od strane Aljbina Kurtija. Zato sam ranije ovog meseca poslala pismo premijeru Kurtiju u kojem ga pozivam da deeskalira tenzije i sačuva prava kosovskih Srba. Još jednom pozivam na potpunu zaštitu ljudskih i političkih prava svih manjina na KiM, posebno srpskog civilnog manjinskog stanovništva, istovremeno pozivajući Kurtija da se pridržava svojih postojećih obaveza prema Briselskom sporazumu iz 2013.

Claudia Tenney
foto: Printscreen Twitter

Kompletnu izjavu pročitajte OVDE.

Lajčak sa Eskobarom, Bonom, Pletnerom i Talom

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine sastao se danas sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i izaslanicima presednika Francuske, nemačkog kancelara i italijanske premijerke, Emanuelom Bonom, Jensom Pletnerom i Frančeskom Talom, sa kojima je razgovarao o situaciji na severu i dijalogu.

Lajčak je na društvenoj mreži "X" naveo da su imali intenzivne i veoma sadržajne konsultacije.

"Razgovarali smo o narednim koracima u primeni Sporazuma o putu normalizacije i situaciji na severu Kosova. Hvala na punoj podršci", dodao je Lajčak.

Euleks: Bezbednosna situacija u Banjskoj stabilna, ali krhka

Situacija u selu Banjska, oko manastira, trenutno je stabilna, ali krhka, saopštio je Euleks za Kosovo onlajn. Kako se navodi u odgovoru Euleksa Kosovo onlajnu, tokom dana, članovi osoblja Euleksa – u skladu sa mandatom Misije – bili su na području manastira Banjska, nadgledajući bezbednosna dešavanja u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom.

"Euleks je trenutno napustio to područje. Bezbednosna situacija je trenutno stabilna, ali krhka", dodaje se u odgovoru.

Podsećaju da su na zahtev Kosovske policije i u skladu sa svojim mandatom pripadnici Euleks policije pružili podršku Kosovskoj policiji, koja je ispratila hodočasnike od manastira Banjska, u kojem su proveli jučerašnji dan, do administrativnog prelaza Jarinje.

Eparhija raško-prizrenska oglasila se novim saopštenjem

Eparhija raško-prizrenska oglasila se danas novim saopštenjem u kome se navodi da je episkop Teodosije posetio manastir Banjsku gde ga je iguman Danilo upoznao sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima u manastiru i okolini.

 episkop Teodosije, iguman Danilo, Eparhija raško-prizrenska
foto: Eparhija raško-prizrenska

"U toku dana Euleks i kosovska policija su došli u manastir da izvrše uviđaj. U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, EULEKS i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju", navodi se u saopštenju u kome se potom dodaje:

"Međutim, na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira. Takođe, u manastiru nisu naišli ni na kavke tragove krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i EULEKSA, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama".

Kompletno saopštenje možete pročitati OVDE.

Predsednik Vučić razgovarao sa Tajanijem

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani saopštio je danas da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, dodavši da će biti pojačano prisustvo KFOR-a na administrativnim prelazima.

"Italija je faktor mira na Balkanu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. Obojicu sam zamolio da podstaknu dijalog dve strane", napisao je Tajani na društvenoj mreži X (Tviter).

Hodočasnici iz manastira Banjska prošli Jarinje i uputili se ka Novom Sadu

Grupa od 30 hodočasnika iz Novog Sada, koji su tokom jučerašnjeg incidenta bili pod opsadom u manastiru Banjska, gde su proveli i noć, prošli su prelaz Jarinje i uputili se dalje ka Srbiji. Kako javlja reporter Kosova onlajn, oni su do prelaza Jarinje putovali u pratnji Kosovske policije i Euleksa. Nakon kraće provere, napustili su Kosmet.

Na Jarinju je stanje nepromenjeno, putnička vozila izlaze sa Kosova, ali ulazak iz Srbije još uvek nije dozvoljen, ni za pešake. Brojne porodice ispraćaju studente i rodbinu sa Kosova autobusima do prelaza, odakle oni prelaze u Srbiju pešice.

Srpska lista: Najdublje saučešće porodicama svih poginulih u Banjskoj! Tražimo istragu ubistva bar dvojice Srba koji su se predali

Srpska lista izrazila je najdublje saušeće porodicama svih poginulih juče u selu Banjska.

"U ime Srpske liste i čitavog srpskog naroda sa Kosova i Metohije izražavamo najdublje saučešće porodicama poginulih Srba i kosovskog policajca Albanca u jučerašnjem tragičnom događaju u selu Banjska u opštini Zvečan", navodi se u saopštenju Srpske liste u kome se dodaje:

"Takođe, poručujemo da ćemo tražiti istragu za ubistvo bar dvojice Srba koji su hladnokrvno ubijeni, iako su se predali. Pitamo međunarodnu zajednicu zašto Euleks nije učestvovao u operaciji, već samo Kurtijeva policija"?

Srpska lista poziva sve na mir i suzdržanost.

"Potrebno je da se na naše ulice što pre vrati mir, u tom smislu nam treba najhitnije da se KFOR i Euleks rasporede na severu i spreče dalju eskalaciju situacije i da spreče političku zloupotrebu ovog tragičnog događaja", navodi Srpska lista i nastavlja:

"Duže od godinu dana, upozoravamo da režim u Prištini vrši pritisak na Srbe i svakoga dana eskalira situaciju i provokacijama izaziva reakciju naroda. Nebrojeno puta smo tražili od KFOR-a da postavi svoje snage i preventivno deluje, tražili od međunarodne zajednice da obuzda Kurtija, uvek pozivali na mir… ali uzalud. Nažalost desilo se ono što je Kurti priželjkivao".

U selu Donja Budriga ispisani grafiti „UČK“

U selu Donja Budriga, u opštini Parteš, ispisani su grafiti „UČK“ na dve različite lokacije, saznaje Kosovo onlajn.

Jedan grafit je ispisan u blizini centra sela, a drugi na izlazu. Garfiti su ispisani na asfaltu i jednom pomoćnom objektu.

NATO zvaničnik: Nastavićemo da osiguravamo mir i bezbednost za sve na Kosovu

-Posredstvom Kfora, NATO će uvek preduzimati sve neophodne radnje za održavanje sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu. Nastavićemo da to radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN”, istakao je zvaničnik NATO za Kosovo onlajna, na pitanje da li se planira slanje dodatnih trupa kao što je to urađeno u junu.

Abazi: Pronađeno telo još jednog mladića koji je učestvovao u oružanom sukobu

Telo još jednog mladića, koji je učestvovao u oružanom sukobu sa policijom tzv. Kosova u Banjskoj, pronađeno je danas.

To je saopštio specijalni tužilac Naim Abazi privremenih prištinskih institucija Naim Abazi, piše Koha.

On kaže i da to znači da se broj ubijenih mladića koji su se suprotstavili policiji tzv. Kosova popeo na četiri. Abazi je naveo i da je otkriveno vozilo koje ispituju ekipe policije tzv. Kosova.

Kosovski specijalci kontrolišu prilaz Zvečanu

Kosovski specijalci sa dugim cevima kontrolišu vozila na prilazu Zvečanu, iz pravca Zubinog Potoka.

Helikopter nadleće područje od Banjske ka Leposaviću

Na putu od Banjske ka Leposaviću, kako javlja naš novinar, saobraćaj je ređi od uobičajenog. Dva vozila sa po desetak pripadnika tzv. kosovske policije, stacioinirani su na više punktova. Trenutno helikopter nadleće područje od Banjske ka Leposaviću, javljaju Novosti.

Otkriveni inicijali ubijenih srpskih mladića

U vatrenom obračunu sa tzv. kosovskom policijom u Banjskoj stradali su I. M. i B M. iz Leposavića, kao i S. N. iz Zvečana, pišu "Novosti".

Trojica ubijenih su Srbi sa severa Kosova i Metohije, iako su zvaničnici i mediji iz Prištine juče tvrdili da je u pitanju napad organizovan iz Beograda.

U manastiru Banjska pedesetak turista iz Novog Sada, među njima i dva vozača iz Bačke Palanke

Dva vozača bačkopalanačkog Dunavprevoza, nalaze se u manastiru Banjska u koji je juče upala grupa naoružanih, maskiranih ljudi, saznaje RTV.

Dušan Đukić iz "Dunaprevoza" je za RTV potvrdio da se među pedesetak turista iz Novog Sada, u manastiru Banjska nalaze se i vozači iz njegove firme, Veljko Biberčić iz Gajdobre i Marko Zorić iz Bačke Palanke.

"Oni su dobro nakon višečasovne pucnjave, danas će dati izjave policiji, još uvek čekaju pripadnike Euleksa da ih sprovedu do administrativne linije'', dodao je on, prenosi Kosovo online pozivajući se na manastir Banjsku.

Miškeljin: Najbolje rešenje raspoređivanje međunarodnih snaga na severu Kosova

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da bi u ovom trenutku najbolje rešenje, nakon jučerašnjih incidenata u Banjskoj, bilo da međunarodne snage budu raspoređene na severu Kosova, što, podseća, Srbija i govori od momenta "okupacije severa pokrajine".

"Imali smo sukob i sa Kforom i upade u zgrade opštine od strane takozvanih gradonačelnika (opština na severu KiM). Sve to je samo dolivalo ulje na vatru dok nije došlo do ovog momenta juče, i sasvim sigurno da ukoliko bi bilo prisustvo međunarodnih snaga na severu Kosova, ta situacija bi se mnogo lakše podnela i Srbi bi se osećali bezbednije", rekao je Miškeljin.

Napominje da jedini krivac za nastalu krizu i situaciju na Kosovu jeste premijer Kosova Aljbin Kurti, koji konstantno želi da izazove sukobe, na šta, dodaje, Srbija i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prvom redu upozoravaju, od momenta dolaska Kurtija na vlast, prenosi Kosovo online.

"Imali smo preko 400 etnički motivisanih napada na Srbe samo u dve godine i prosto možemo zamisliti samo kako se taj narod tamo oseća kada ne može da izađe ispred sopstvene kuće, ne sme da ode u prodavnicu od straha da će ih Kurtijeve terorističke grupacije oteti. Očigledna provokacija Kurtija koja je za cilj imala ono što se desilo juče, gde je deo Srba naseo", istakao je on.

Kada je reč o reakciji Srbije na novu opasnu krizu na Kosovu, Miškeljin je naglasio da je dobro što nije bilo ishitrenih reakcija i emotivnih nastupa, već da se sačekalo da se dođe do pravoverenih informacija, kako bi se u narednih nekoliko dana hladne glave donela ispravna odluka.

Smatra da se od momenta kada Brazil, kao država koja nije priznala Kosovo, postane predsedavajuća Saveta bezbednosti UN, može očekivati da će biti sazvana vanredna sednica Saveta, sa temom Kosova.

Drecun: Kurtijev teror nad Srbima doveo do "tačke pucanja" na Severu

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ističe da su specijalizovane militarizovane jedinice udarna pesnica Aljbina Kurtija za sprovođenje terora nad srpskim narodom.

Taj teror Kurtija je, naglašava doveo do "tačke pucanja" na severu Kosova, na šta je Beograd mesecima upozoravao. Ocenjuje, da ovo verovatno nije poslednji slučaj i da srpski narod mora da se suprostavi tom teroru, ako želi da opstane tamo.

Poručuje da Srbi treba da slušaju rukovodstvo iz Beograda, da je njihova država Srbija, da državno rukovodstvo vodi računa o njihovim interesima.

Gudžić: Nakon dešavanja u Banjskoj ostao strah, ne isključujem nove incidente

Nakon jučerašnjih dešavanja u Banjskoj tokom kojih su stradale najmanje četiri osobe na Kosovu se oseća strah, poručuje politički analitičar Aleksandar Gudžić, i upozorava da nije isključeno da će doći do novih incidenata, jer kako ističe, „jedno nasilje povlači drugo“.

Vozilo koje je snimljeno u manastiru Banjska bilo na KiM još od rata

Albanski stručnjak za pitanja bezbednosti Hisen Gecaj izjavio je da je vozilo koje je snimljeno u Banjsoj među onima koja su korišćena tokom rata na Kosovu i Metohiji.

- Ja verujem da to vozilo nije danas ušlo na Kosovo. Ova vozila su bila ovde i ostala su još od rata na Kosovu", rekao je Gecaj za Teve 1.

Podsetimo, grupa Srba juče se pobunila zbog teroria Aljbina Kurtija. Ubijen je jedan albanski policajac i trojica Srba u celodnevnoj razmeni vatre na teritoriji Banjske.

Lajčak: Neophodan dijalog

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak oglasio se još jednom povodom događaja na severu Kosova, navevši da "ovaj užasan napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga". Lajčak je i istakao i da će se u narednim danima, u potpunosti posvetiti pronalaženju puta napred.

U oružanom sukobu poginula tri napadača i jedan pripadnik tzv. kosovske policije

Dan nakon što je, posle pokušaja grupe Srba da blokiraju put u selu Banjska na Kosovu i Metohiji, došlo do oružanog sukoba u kojem je poginulo troje napadača i jedan pripadnik kosovske policije, svi prilazi Banjskoj su i dalje blokirani jakim snagama policije, a oko sela je raspoređen veliki broj policajaca u oklopnim vozilima. Bezbednosna situacija je još uvek napeta, tvrdi policija u Prištini, prenosi RTS.

Svi prilazi selu Banjska, u kojem je u nedelju došlo do oružanog sukoba grupe Srba sa kosovskom policijom, i dalje su blokirani jakim snagama policije. Oko sela je raspoređen veliki broj policajaca u oklopnim vozilima.

Saobraćaj iz pravca Raške prema Leposaviću je blokiran, dok je moguće proći iz pravca Leposavića prema centralnoj Srbiji.

U večernjim satima je intenzitet oružanih dejstava smanjen, ali je bezbednosna situacija još uvek napeta, tvrdi tamošnja policija dodajući da je tokom noći nastavila akciju pretrage šireg područja sela.

Sinoć je u večernjim satima uhapšen još jedan "napadač na pripadnike policije", a do sada su, prema poslednjim informacijama, ubijena ukupno tri napadača, dok su uhapšena dva, kao i četiri osobe koje su zatečene sa nedozvoljenom opremom za radio komunikaciju, a za koje se sumnja da su povezani sa grupom.

Tužilaštvo je saopštilo da se na licu mesta nastavlja uviđaj i da se uhapšenima na teret stavljaju teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti – napad na ustavni poredak i pripremanje terotističkih akata.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati i za očekivati je da tokom dana budu izvedeni pred sudiju za prethodni postupak.

Tokom akcije hapšenja, zaplenjena su vozila napunjena značajnim količinama naoružanja raznih vrsta. Iz Prištine su saopštili da proveravaju i vernike koji su jučerašnji dan proveli u manastiru Banjska, kako bi se utvrdilo da li među njima ima napadača na policiju ili njihovih pomagača.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je jučerašnji dan bio najteži za Srbiju i srpski narod još od 2004. i 2008. godine. Istakao je da je ubistvo policajca za osudu i nešto što nikome nije bilo potrebno, ali i upozorio da Aljbin Kurti želi da uvede Srbiju u sukob sa NATO-om.

Sva tri prilaza selu Banjska, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić su blokirana.

Kurir.rs/Kosovo online/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track