IZBORI 17. DECEMBRA NOSE RIZIKE ZA OPOZICIJU, ALI I ZA VLAST! Evo šta će doneti izborna trka u ovako izazovnom periodu
Foto: Ana Paunković

analiza kurira

IZBORI 17. DECEMBRA NOSE RIZIKE ZA OPOZICIJU, ALI I ZA VLAST! Evo šta će doneti izborna trka u ovako izazovnom periodu

Politika -

Srbija će najverovatnije imati izbore 17. decembra i to parlamentarne, pokrajinske, beogradske i lokalne u određenim gradovima i opštinama. To je kao izvesnu mogućnost najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući tako na zahtev dela opozicije da se izbori raspišu što pre. Ovakav potez, kojim se prilično ubrzava izborni proces, nije bez rizika ni za vladajuću garnituru, niti za opoziciju, jer je, između ostalog, utopljen u specifičan kontekst događaja na Kosovu, ocenjuju sagovornici Kurira.

Nepredvidiv period

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za Kurir da najava Vučića o datumu izbora jeste malo iznenađenje, jer je reč o relativno nezahvalnom periodu i za vlast i za opoziciju.

- Zanimljivo je da će ovo biti prvi zimski izbori za Vučića. Sveukupno okruženje u kojem će biti izbori, ako se najava Vučića pretvori u odluku, prilično je nepredvidivo, imajući u vidu ovo što se dešava na KiM. Takođe, očekuju se poskupljenja, povećavaće se troškovi zbog praznika, otvaraće se pitanje energetike... Zato mislim da ubrzanje izbornog procesa nosi rizik i za vlast i za opoziciju. SNS neće moći da na ove izbore izađe sa pokretom u punom kapacitetu, onako kako ga je Vučić najavio. Sa druge strane, za opoziciju ostaju rizici koji su postojali i ranije - da li može da se organizuje, konsoliduje i pripremi za kampanju za nepuna tri meseca. Vlasti više odgovara stabilna kampanja, da nema nepredvidivih događaja, posebno na KiM, a opoziciji odgovara da se neka vrsta nestabilnosti nastavi. Ona ne mora da podnosi račune i koristiće sve teme gde može da se kritikuje vladajuća koalicija - objašnjava naš sagovornik uz napomenu da će isključivo od procene na osnovu istraživanja zavisiti da li će SPS napraviti odvojenu listu od SNS.

Bojan Klačar
foto: Kurir

Klačar kaže da se očekivalo spajanje izbora, ali da nije čekalo proleće, nego se već danas krenulo u pripremu lokalnih izbora, sudeći po ostavkama pojedinih gradonačelnika i predsednika opština.

- Razumeo sam da se neće ići na izbore u svim opštinama. Meni bi bilo iznenađenje da se odvoje izbori u sredinama gde bi izborna trka bila neizvesnija. Videćemo po ostavkama koje budu stizale, ali je vrlo verovatno da će se tu napraviti nekakva selekcija - kaže sagovornik Kurira.

Govoreći o izbornim kolonama, Klačar kaže da je relanije i za tu opciju bolje da građanska opozicija izađe na jednoj listi.

- Ako se to ne desi, ne bi trebalo da bude više od dve kolone. Na desnoj strani, realnije da budu dve liste - jedna koju bi predvodio Novi DSS i druga oko Dveri i Zavetnika. Doći će do ozbiljnog ukrupnjavanja i na levom i na desnom spektru, jer vidim da su svi odlučni da izađu na izbore sa što manje frakcija

Dobili šta su tražili

Sociolog Vladimir Vuletić podseća za Kurir da je opozicija insistirala na izborima do kraja godine.

Vladimir Vuletić
foto: Kurir Televizija

- I dobili su ih, iako mislim da decembar više odgovara vlasti nego opoziciji. Kontekst u kojima će biti održani izbori nije nezahvalan za vladajuću strukturu. Čak naprotiv, kad imate ovakvu tenziju, onda se događa da ona ljude motiviše i okuplja oko određenog centra. U takvim situacijama ljudi se sabiraju, pre nego što se rasipaju. Nepredvidljiva zima i svi energetski i drugi problemi biće tema posle izbora. Vlast će imati šta da pokaže biračima, a opoziciji ostaje da se mobiliše za skore izbore. Čini mi se da je nestrpljenje koje je opozicija pokazala bilo nepromišljeno. Jasno mi je da je bilo potrebno da se posle protesta kapitalizuju nekakvi njihovi efekti. Izbori su bili kucanje na otvorena vrata. Ipak, treba reći da za vanredne izbore postoje dva razloga - legalitet i legitimitet - a nijedan razlog ovde nije prisutan - naglašava naš sagovornik.

Aleksandar Šapić

Izvesno je da imamo datum izbora

Aleksandar Šapić, Groblje za kućne ljubimce
foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je juče da će narednih dana javnost biti obaveštena o konkretnim koracima kako će zakonska procedura za održavanje gradskih izbora biti ispunjena.

- Znaćete za par dana, ukoliko se bude dogovorilo da konačan datum izbora bude 17. decembra, a izvesno je da će to biti taj datum - izjavio je Šapić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track