ODLAZAK LAJČAKA USPORIO BI DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE! Surlić analizirao šta bi se desilo!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

stav

ODLAZAK LAJČAKA USPORIO BI DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE! Surlić analizirao šta bi se desilo!

Politika -

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić smatra da bi eventualni odlazak Miroslava Lajčaka sa mesta posrednika za dijalog između Beograda i Prištine pre isteka njegovog mandata i pre evropskih izbora, dodatno usporio proces pregovora.

Posle pobede stranke "Smer" na izborima u Slovačkoj, u pojedinim medijima se spekulisalo da bi Lajčak mogao da se vrati na funkciju ministra spoljnih poslova te zemlje i da napusti mesto pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine. Mandat Lajčaka kao posrednika u ovom procesu, prema odluci EU iz 2022. godine, oročen je do 31. augusta 2024. godine.

- Odlazak Lajčaka bi značio da nemamo instituciju koja je glavni medijator između Beograda i Prištine. Kada tome dodamo poslednje događaje na Kosovu i Banjsku svakako da je jako važno, pre svega evropskim liderima da imaju osobu koja je zadužena za dijalog. Odlaskom Lajčaka suštinski dijalog dodatno tone i usporava se - kaže Surlić.

Dodaje da dijalog nije funkcionisao, kako kaže, ni formalno, što su pokazali susreti lidera na najvišem nivou u Briselu.

- Svedočili smo potpunoj blokadi procesa, ali bez formalnog medijatora ta situacija bi bila dodatno usložena - rekao je Surlić.

Osvrćući se na priče o tome kome je Lajčak kao posrednik više odgovarao, Beogradu ili Prištini, Surlić kaže da je on karijerni diplomata.

- Ipak je on karijerni diplomata. Sećamo se njegovih izjava, bio je vrlo osetljiv i kada je u Beogradu i kada je u Prištini, trudio se da svoje stavove približi dvema vrlo suprotstavljenim stranama u političkom smislu, ali je činjenica da je Priština konstantno, od početka porcesa govorila da je Lajčak na strani Beograda, da je pristrasan i da sprečava da dođe do sporazuma - podseća Surlić.

Dodaje da je, sa druge strane, Beograd imao poverenja u Lajčaka.

- Postojala je neka vrsta osnovnog dogovora i međusobnog poverenja. Lajčak se koliko, toliko trudio da bude statusno neutralan, a da opet dođe do kakvih-takvih pomaka u dijalogu - zaključuje Surlić.

Kurir.rs/Kosovo Online

Bonus video:

00:38

Pregovori u Ohridu- Borelj Lajčak i Kurti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track