MIROLJUB PETROVIĆ ZVANIČNO STUPIO NA DUŽNOST AMBASADORA SRBIJE U IZRAELU: Sastao se sa njihovim predsednikom
Foto: twitter

MIROLJUB PETROVIĆ ZVANIČNO STUPIO NA DUŽNOST AMBASADORA SRBIJE U IZRAELU: Sastao se sa njihovim predsednikom

Politika -

Danas u predsedničkoj palati u Jerusalimu, ambasador Miroljub Petrović uručio je akreditivna pisma predsednika Republike Srbije Alekdsandra Vučiča predsedniku Izraela.

- Time je Petrović zvanično stupio na dužnost ambasadora Republike Srbije u Državi Izrael!

Petrović je službovao u ambasadama Srbije u Budimpešti, Varšavi i Adis Abebi, a od 2014. do 2020. godine bio je ambasador Republike Srbije u Australiji. Govori engleski i ruski jezik.

Tokom 24 godine, radio je, između ostalog, u odeljenjima za susedne zemlje, za Afriku i Bliski istok, kao i u Odeljenju za Severnu i Južnu Ameriku

Rat

Rat u Izraelu, inače, bukti već 20i dan, a započeo je napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra, a u napadima hamasovaca na jugu Izraela, čije su glavne mete bili civili, ubijeno je više od 1.400 ljudi.

- Izrael je trenutno "vezan" ne samo na jednom frontu, već na četiri - izjavio je vojni ekspert i pukovnik austrijske vojske Markus Rajzner rekao je za nemački kanal.

Pored situacije u Pojasu Gaze, rekao je, postoje pretnje otvaranjem novih frontova na drugim mestima.

Tako se na granici sa Libanom gotovo svakodnevno dešavaju sukobi sa šiitskom formacijom Hezbolah. Borbe se, kako je naglasio austrijski ekspert, stalno intenziviraju, pa izraelska vojska mora da prebacuje snage na druga žarišta osim pojasa Gaze.

Uz Siriju, prema Rajzneru, postoji i četvrti front.

- Glavni saveznik izraelskih oružanih snaga, vojska SAD, nalazi se na udaru raketnih napada i udarima bespilotnih letlica na američke baze u Siriji - naveo je ekspert.

Prema njegovom mišljenju, iza različitih scenarija pretnji na nekoliko frontova stoji takozvani "princip prezasićenosti".

- Hamas i Hezbolah pokušavaju da "svežu" Izrael i njegove saveznike na više frontova kako bi ih sprečili da koncentrišu sve svoje snage u Pojasu Gaze. Stoga SAD pokušavaju da ograniče izraelska vojna dejstva u pojasu Gaze na diplomatskom nivou. U suprotnom, postoji bojazan da bi sve veći broj civilnih žrtava mogao islamski svet da dovede do prelomne tačke - rekao je on.

Rajzner je naglasio da postoji veliki strah od širenja ratnog požara, jer bi ga teško bilo kontrolisati.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track