MAKRON, ŠOLC I MELONI: Da se Kosovo i Srbija brzo dogovore o detaljima u dijalogu
Foto: Kurir

zajednička izjava

MAKRON, ŠOLC I MELONI: Da se Kosovo i Srbija brzo dogovore o detaljima u dijalogu

Politika -

Predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačka Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni poručili su u zajedničkoj izjavi da očekuju da Srbija i tzv. Kosovo ispune svoje obaveze u implementaciji Sporazuma o normalizaciji odnosa, koja podrazumeva da Kosovo formira ZSO.

"Pozdravljamo angažovanje dve strane u razgovorima juče u Briselu. Uzimamo u obzir komentare dvojice lidera, Kosova i Srbije na Evropski statut za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i iskazanu spremnost za njegovo sprovođenje", stoji u izjavi koju je objavila nemačka vlada.

Troje evropskih lidera navode i da je predstavljen nacrt statuta ZSO, koji u potpunosti podržavaju, obuhvata moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima, u okviru parametara definisanih od obe strane.

"Stoga još jednom podvlačimo naša očekivanja da strane ispune svoje obaveze i implementiraju Sporazum o putu normalizacije. Implementacija bi trebalo da napreduje od obe strane, koje ispunjavaju obaveze paralelno, korak po korak na osnovu principa da obe strane moraju nešto da urade - da bi nešto dobile", poručuju Makron, Šolc i Meloni.

Sada bi, ističu, fokus trebalo da bude na napredovanju do pune implementacije Sporazuma, bez preduslova ili odlaganja.

"Da bismo brzo napredovali u implementaciji, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu kako je propisano nacrtom Statuta, a Srbiju da isporuči u vezi de fakto priznanja. Formalnosti, uključujući i usvajanje, ne bi trebalo da stoje na putu napretka", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Zato očekuju da se tzv. Kosovo i Srbija brzo dogovore o detaljima u dijalogu koji vodi Evropska unija.

"U odsustvo napretka u normalizaciji odnosa obe strane rizikuju da izgube važne prilike", upozorili su Makron, Šolc i Meloni.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track