OVK MI JE OTEO SINA, NIKADA GA NISMO NAŠLI! Jezivo svedočenje Srbina iz Orahovca: Naterali su me da stan prodam za 8000 maraka
Foto: printscreen

suđenje hašimu tačiju

OVK MI JE OTEO SINA, NIKADA GA NISMO NAŠLI! Jezivo svedočenje Srbina iz Orahovca: Naterali su me da stan prodam za 8000 maraka

Politika -

U sudnici Specijalizovanog suda u Hagu, u procesu protiv nekadašnjeg lidera tzv. OVK Hačima Tačija, video-linkom svedočio je Predrag Dedić, otac Bobana Dedića iz Orahovca, koji je bio zaposlen kao knjigovođa u Poljoprivrednom kombinatu "Žitopromet" u Orahovcu a otet je jula 1999. Njega je otela teroristička Oslobodilačka vojska Kosova, kada je sa majkom išao ka svom stanu u Orahovcu kako bi uzeli stvari.

Predrag je saznao da mu je sin odveden u zatvor tzv. OVK u zgradi bivšeg vatrogasnog doma i otišao je da pokuša da ga oslobodi. Čim je ušao u zgradu, pripadnici OVK su i njega zatvorili. Predrag je kasnije oslobođen, a Bobanovo telo ni do danas nije pronađeno. Predrag je u sudnici opisao i kako su Albanci terali Srbe da im prodaju stanove, a tako je prošao i on.

- Morao sam da prodam stan koji su prvo opljačkali. Preko jednog posrednika Šiptara sam prodao. Rekao mi je - danas mi ga prodaj za 8.000 maraka, a ako nećeš, sutra će vredeti 5.000 maraka. Dao sam ga za osam - ispričao je svedok Dedić.

U optužnici piše da su se likvidacije dešavale u Orahovcu, gde je prema optužnici stradalo 11 osoba. Ubijeni su Cvetko Pelević, Panta Grković, Marko Jelić, Boban Dedić, Hisen Krasnići i još šest neimenovanih osoba.

Hašim Tači
foto: EPA

Stradanje Pelevića i Grkovića ovako je opisano u optužnici:

- Dana 16. juna 1999. ili približno tog datuma, izvesni pripadnici OVK odveli su Pelevića i Grkovića iz njihovih kuća u Orahovcu. Oni su maltretirani pre nego što su odvedeni. Pojedini pripadnici OVK su istog dana oteli najmanje tri osobe. Posmrtni ostaci Grkovića kasnije su pronađeni. Telo Cvetka Pelevića nikada nije pronađeno - piše u optužnici.

Dalje se navodi da su Bobana Dedića krajem juna 1999. automobilom odvezli pojedini pripadnici OVK izvan fabrike "Broj 18" u Orahovcu.

- Poslednji put je viđen u pritvoru pojedinih pripadnika OVK, a njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni - tvrdi tužilaštvo.

Tačiju, ali i Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju se sudi za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, otmice, mučenja, protivpravna zatvaranja...

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track