EVO KAD JE I KAKO POČEO RASPAD NAJVEĆEG IZBORNOG IZNENAĐENJA: Od burne predaje potpisa do svađa i optužbi
Foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva, Nenad Kostić

poleteo prljav veš

EVO KAD JE I KAKO POČEO RASPAD NAJVEĆEG IZBORNOG IZNENAĐENJA: Od burne predaje potpisa do svađa i optužbi

Politika -

Lista "Mi - glas iz naroda" za dva meseca prešla je put od najvećeg iznenađenja na izborima i faktora od kojeg zavisi gradska vlast u Beogradu do grupacije koja se već dva puta pocepala. Izlazak Branimira Nestorovića i Aleksandra Pavića iz pokreta samo je poslednji u nizu raskola.

Branimir Nestorović
foto: Nenad Kostić, Pokret Mi glas iz naroda Printscreen

Uvod u ovakav rastanak ad hok skupljenih aktera mogao se naslutiti već na predaji potpisa uoči izbora 17. decembra, ali je javnost o tim svađama saznala tek kada su svađe kulminirale, pa je sav prljav veš poleteo iz pokreta.

Objavljivali su se video snimci koji su nastali tom prilikom i postalo je jasno da u pokretu mnoge stvari ne štimaju. Aleksandar Jerković je tada došao u Skupštinu Srbije, gde su ostali iz pokreta čekali da predaju potpise, i ušao u raspravu sa njima oko pitanja kandidature na beogradskim izborima. Odnosi unutar pokreta već u tom trenutku su bili poremećeni, pa je umalo došlo do toga da "Mi - Glas iz naroda" odustane od predaje potpisa za beogradsku listu.

Posle izbora viđen je pravi veliki raskol i to već na prvoj, ali i ključnoj stepenici - treba li dati podršku vladajućoj ili opozicionoj grupi za formiranje većine u prestonici.

Prvo je Aleksandar Jerković, inače kandidat ove liste za gradonačelnika Beograda, otvorio širom vrata za mogućnost davanja podrške koaliciji oko Srpske napredne stranke da formira beogradsku vlast, što je dovelo do prvih velikih trzavica. Iz dana u dan javnost je bila sve preplavljenija međusobnim prepucavanjima dva tabora. Već tada je Nestorovićeva grupa otpisala Jerkovića i poručila da, ukoliko budu raspisani novi beogradski izbori, on više neće biti na listi "Mi - Glas iz naroda".

Aleksandar Jerković
foto: Privatna arhiva

S druge strane, Jerković je tada otkrio da je izostala podrška kolega za beogradsku kampanju:

- Niti su bili na mojoj listi, niti su pomenuli Beograd u kampanji (sem dr Nestorovića). Broj 13 nisu stavili ni na jedan bilbord. Ni dinar nisu dali za beogradsku kampanju. Tvrde da nismo bili u koaliciji - da nije bilo saradnje. U redu. Od ovog momenta preletač će biti svako ko je mandat dobio na listi Aleksandar Jerković a bude u nekom drugom odborničkom klubu. I ja ću protiv njega lično podneti krivičnu prijavu da je za to dobio pare - poručio je tom prilikom Jerković.

Onda je drugi tabor razotkrio kako je Jerković ucenjivao ljude iz pokreta "Mi" da bude osmi kandidat na listi za poslanike na parlamentarnim izborima.

Poslednji put viđeni su zajedno u izbornoj noći, jer se, prema svedočenju Nestorovića, već sutradan prekinula komunikacija sa Jerkovićem. Umesto direktnog kontalta, usledilo je gotovo svakodnevno prepucavanje između dva tabora.

Da postoji i treći tabor, saznali smo danas kada je na sajtu pokreta "Mi" objavljeno da su Nestorović i Aleksandar Pavić napustili pokret. Ubrzo je stiglo i saopštenje ove dvojice u kojem su detaljno izneli razloge razilaska i kritikovali ljude sa kojima su doskoro gradili političku budućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track