SPECIJALNA EMISIJA: IDEMO NA NOVE IZBORE U BEOGRADU! Miletić: Šta poručuju s Bodirogom? Nude istog poput Šapića, ŠTO DA RIZIKUJEM?
Foto: Zorana Jevtić, Beta/Branislav Božić

KURIR TELEVIZIJa

SPECIJALNA EMISIJA: IDEMO NA NOVE IZBORE U BEOGRADU! Miletić: Šta poručuju s Bodirogom? Nude istog poput Šapića, ŠTO DA RIZIKUJEM?

Politika -

Kurir televizija u svojoj specijalnoj emisiji bavi se temom mogućih novih izbora u Beogradu.

specijalna emisija
foto: Kurir televizija

Nakon obraćanja predsednika republike Aleksandra Vučića, očekuje se sastanak predsedništva Srpsne napredne stranke u 12 časova, nakon koje će se rukovodstvo SNS obratiti javnosti sa konačnim stavom u vezi sa aktuelnom situacijom u Beogradu.

Silvija Slamnig
foto: Kurir televizija

Voditeljka emisije Silvija Slamnig ugostila je Predrag Markovića, istoričara i člana GO SPS, Dejana Vuka Stankovića, političkog analitičara, Dejana Miletića iz Centra za proučavanje globalizacije, Srđana Barca iz Centra za društvenu analizu, Radoslav Milojičić sa liste “Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane” i dr Rajka Petrovića, politikologa.

Predrag Marković
foto: Kurir televizija

Predsednik Vučić rekao je da je predložio rukovodstvu SNS da donesu odluku o raspisivanju novih izbora u Beogradu, bez obzora na to što imaju većinu, kako se ne bi "ponovio lopovluk iz 2008. kada su DS i SPS formirali gradsku vlast".

14:20 Završna reč Kokanovića i Miletića

Poslednji gosti specijalne emisije Kurir televizije bili su Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije i Ivan Miletić, ekspert za odbranu i bezbednost.

Vladimir Kokanović
foto: Kurir televizija

- Mislim da je ova odluka očekivana, da se ide na nove izbore. To bih i posavetovao da sam imao mogućnosti da učestvujem u donošenju ove odluke. Čuo sam izjavu Vladimira Đukanovića da su se čak tri poslanika liste Beograd protiv nasilja ponudili SNS-u za formiranje većine, a da su oni to odbili. To dovodi u pitanje lojalnost tih odbornika, setimo se da je bilo problema i oko sastavljanje liste odbornika za grad. Ovo su novi, a ne ponovljeni izbori, ponovo će se skupljati potpisi, videćemo hoće li im se priključiti Proglas, ne znam koliko je tačna informacija da će i Dejan Bodiroga biti kandidat - rekao je Kokanović.

06:05

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Završna analiza Vladimira Kokanovića i Ivana Miletića

Drugi sagovornik takođe je dao svoju analizu najnovije vesti o izlasku na nove izbore.

Ivan Miletić
foto: Kurir televizija

- Verovatno iz sfere, ako bi on bio gradonačelnik, lakše je Šapiću da upravlja gradom nego da ima dva individualca iz pokreta "Mi - glas iz naroda". Morate da imate funkcionalnu vlast da biste mogli da donosite prave odluke. Ne slažem se sa Šapićem da će ovo biti referendumski izbori, meni je bitno sve što je na lokalu, a to je hoće li mi dete stići autobusom od Banovog brda do Dorćola za sat ili dva sata. Šta poručuju s Bodirogom? Da imaju košarkaša protiv vaterpoliste Šapića, znači dva ista. Zašto bih ja išao u rizik s novim, kad znam šta mogu da očekujem sa Šapićem - dodao je Miletić.

13:30 Obraćanje Šapića, Brnabićeve i Orlića

Počelo obraćanje stranačkog rukovodstva, na kome su bili Ana Brnabić, Aleksandar Šapić i Vladimir Orlić.

13:15 Idemo na nove izbore

U toku emisije stiglo je i nezvanično saznanje Kurira da je vrh SNS doneo odluku na sednici predsedništva da se ide na nove beogradske izbore.

- Iz režije mi javljaju da je gotova sednica Predsedništva SNS i da se uskoro očekuje obraćamnje - potvrdila je voditeljka Silvija Slamnig.

12:30 Radoslav Milojičić: Mislim da idemo na izbore

Gostima u studiju pridružio se Radoslav Milojičić s liste "Aleksandar Vučić, Srbija ne sme da stane".

Radoslav Milojičić
foto: Kurir televizija

- Mišljenja sam da ćemo ići na nove izbore u Beogradu, ali sigurno je da ću kao i svaki član poštovati odluku predsedništva stranke. Obraćanje Aleksandra Vučića je pokazalo razliku između njega i onih koji idu po stranim ambasadama da bi se dokopali vlasti. Te 2008. nijedan socijalista nije glasao za vlast sa DS niti obratno. Tačno je da je Dragan Đilas maltretirao vrh SPS da formiraju većinu tada - rekao je Milojičić i nastavio:

03:15

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Milojičić: Đilas je maltretirao SPS da formiraju vlast 2008.

- Svi mi dajemo svoj doprinos u ovoj velikoj organizaciji, ali ljudi veruju Aleksandru Vučiću. Da njegovo ime nije na listi, osvojili bismo značajno manji broj glasova. Ove poruke posle izbora 17. decembra i pritisci da se odreknemo Republike Srpske, da uvedemo sankcije Rusiji i odreknemo se Kine su očigledni pritisci na srpski narod. Niko bez marioneta u Srbiji ne može to da postigne, a stranci su ih pronašli u liku Dragana Đilasa i Miloša Jovanovića.

Rajko Petrović
foto: Kurir televizija

U emisiju se uključio i politikolog dr Rajko Petrović.

- Mislim da je na osnovu svega onoga što smo mogli da čujemo prethodnih sedmica, bilo jasno da će doći do tih novih izbora i da je to dobra prilika da se ponovo građani Beograda izjasne i kažu kako je njihovo mišljenje, kakva je njihova politička volja. I na kraju krajeva ti izbori su jedini način da se pokaže nova većina ukoliko ih bude, a verovatno će biti koja bi imala puni legalitet i legitimitet. Mislim da je to osnovni cilj i smisao poruke o raspisivanju tih novih izbora - smatra Petrović.

00:35

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Petrović: Novi izbori dobro rešenje

Milojičić se nadovezao i na lobiranje dela opozicije u međunarodnim institucijama da se Srbija sankcioniše.

Milojičić: Obiće im se o glavu blokiranje Beograda

- Nema ništa skrivenog, mi radimo sve transparentno i mi smo do sada već primenili u kompletu 13 preporuka ODIHR-a, a 33 delimično smo primenili, dok Mihael Rot je kritikovao našu zemlju zbog toga, vidimo da Nemačka iz 2017. godine nije još primenila nijednu preporuku ODIHR-a. Vučić je zamolio Vladu da već u ponedeljak radna grupa za saradnju sa ODIHR-om krene u implementaciju svih ovih 25 preporuka i evo ja čekam da vidim šta će Đilasova koalicija reći sada i kada se ove preporuke budu primenile, ali oni će uvek naći način da kukaju zato što oni dobijaju strani novac, da ruše našu državu, da ruše ustavni poredak da blate svoju državu u inostranstvu i njima ne odgovaraju fer, čisti, demokratski izbori. Siguran sam da će se njima obiti u glavu maltretiranje građana, zatvaranje Beograda, blokiranje autoputeva, penjanje po klupama u parlamentu, rušenje Skupštine grada Beograda, gađanje naše policije, to je koalicija koja je koalicija koja izaziva nasilje i mislim da oni moraju ovog puta dobiti mnogo veću vlast - rekao je Milojičić.

12:05 Srđan Barac: Verujem da ćemo danas saznati odluku

U studio Kurir televizije ušao je i četvrti gost, Srđan Barac.

Srđan barac
foto: Kurir televizija

- Do sada se pokazalo da SNS i Aleksandar Vučić pomno prate šta se dešava u narodu i imaju autoritet kad nešto kažu. Činjenice na terenu su vrlo proste, izgeda da niko nema većinu. SNS i SPS fali dva odbornika i poruka je da ne žele takvu većinu nego s većim legitimitetom. Pokret "Mi - glas iz naroda" izlazi s kontroverznim porukama. Više se priča o rakiji koja je poneta sa sastanka nego o većini u gradu. Vlast ne želi takvu većinu i odluka je da se ide na izbore da se vidi ko će dobiti poverenje građana da nastavi razuvojnu poitiku. Verovatno ćemo i nakon sednice saznati kakav je stav SNS, ali možda će se ostaviti još 24 sata za odluku, ali veća je verovatnoća da će se na izbore - rekao je Barac.

Dejan Vuk Stanković osvrnuo se i na konsultacije za mandatara i rekao da vidi tri kandidata.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/TV Prva

- Postoje tri kandidata, premijerka Ana Brnabić, Siniša Mali i Miloš Vučević. Svako od njih ima svoje šanse. Znate šta, ja ne bih imao ništa protiv da ostane Ana Brnabić. Mislim da bih mogao da dam obrazloženje zašto su Miloš Vučević i Siniša Mali. Ana, zato što ima neku rutinu u vršenju tog posla i vremenom je izgradila i neki svoj politički profil koji odgovara biračkom telu Srpske napitne stranke. Ona se komunikološki usavršila u poslednjih godinu dana. Istovremeno ima organizacijske sposobnosti i taj aktivizam koji je potreban za tu premijersku funkciju. Nekako, kako da se podrazumeva da je tu, zbog te dužine trajanja mandata, je sad veliko pitanje da li ona ima još nekih svojih ličnih resursa da ostane na tako odgovornoj funkciji, jer to nije baš svakodnevni posao. Teško je svakodnevni posao raditi sedam godina u kontinuitetu bez prestanka, a kamoli drugi neodgovorni posao u državi. Siniša Mali je čovek učestvovao u velikim projektima koji prilično stabilno drži javne financije Srbije i on je napredovao, ako ga gledate danas, u odnosu na pre par godina, da je ušao na velika vrata u politiku u komunikacijskom smislu, dakle onom je da sledi tu logiku svoje partije koja ima prlo stabilno biličko telo, a Miloš Vučević je isto tako imao iskustvo u administraciji, bio je u gradskoj administraciji Novog Sada, ima stranačko utemeljenje, možda bolje i od Ane Brnabić i od Siniše Malog, jer on je primarno čovek iz partije i ima ministarsko iskustvo što je takođe važno za preuzimanje mesta premijera.

Milici Đurđević Stamenkovski nije mesto u budućoj vladi

Stanković misli da predsednica Srpske stranke zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski ne treba da bude deo nove vlade.

- Tu ću biti direktan, pa ću vam reći ono što je moj stav. Dakle, neću da se ponašam kao analitičar. Ja sam apsolutno protiv toga da ona bude ministar. Lično, ne čak ni politički, nego principijelno, zato što mislim da u demokratiji građani biraju ko treba da uđe u parlament i građani biraju ko treba da formira vladu. Da su građani mislili da ta lista treba da uđe u parlament, glasali bi dovoljno da ona uđe u parlament. Da su mislili da treba da formira vladu, glasali bi u tom broju da ona formira vladu. Oni su glasale drugačije i mislim da bi senka na legitimitet do koga je stalo SNS-u bila ta da dovede neku osobu koja je dobila neku vrstu političke sankcije na izborima direktno od naroda. Da li će ona biti ili neće, nije nemoguće da bude, posebno ukoliko se priključi pokretu Naroda za državu. Ima i nekih stranačkih razloga zbog kojih bi ona mogla da uđe, po sličnom modelu po kojem je ušao Šapić, dakle, da bude iskorišćen njen, ajde da kažem, uticaj na jedan deo birača, posebno u kontekstu Beograda. Ima i određeni potencijal zbog te ženske dimenzije i kontakta sa jednim delom biračkog tela - smatra Stanković.

02:28

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Srđan Barac: Očekujem odluku da se ide na nove izbore

11:30 Uživo iz sedišta SNS

02:44

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Uključenje Kristine Džoković iz Predsedništva Srbije

Novinarka Kurir televizije Kristina Džoković rekapitulirala je pres konferenciju predsednika Aleksandra Vučića s najvažnijim porukama, da bi se u program iz sedišta Srpske napredne stranke uključila reporterka Teodora Pivljanin.

SNS
foto: Zorana Jevtić

- Moram da kažem da funkcioneri Srpske napredne stranke polako pristižu ovde u sedište stranke s obzirom na to da u 12 časova već počinje sednica predsedništva Srpske napredne stranke. Mi smo za sada videli predsednika privremenog organa grada Beograda Aleksandra Šapića, ministarku zaštite životne sredine Irenu Vujović ali i predsednika Srpske napredne stranke ujedno i ministra odbrane Miloša Vučevića kao i predsednicu Vlade Anu Brnabić. Koliko smo čuli od predsednika Vučića on danas neće biti prisutan na ovoj sednici s obzirom da mu sledi sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Očekujemo da saznamo konačnu odluku da li ćemo ići ponovo na birališta ili će doći do formiranja vlasti - izvestila je Teodora Pivljanin.

01:19

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Teodora Pivljanin u sedištu SNS

11:00 Prvi gosti u studiju

Voditeljki Silviji Slamnig priključili su se Predrag Marković, Dejan Vuk Stanković i Dejan Miletić.

02:01

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Predrag Marković: Država je u opasnosti

Marković: Država je u opasnosti

- Nema mnogo dileme ko će na kraju pobediti. Čak i da opozicija ostvari dobar rezultat, oni su nesložni, gora varijanta DOS-a, koji se takođe raspao. Mala je verovatnoća da će opozicija dobiti izbore, da će zadržati bilo kakvu homogenost, što vidimo na primeru pokreta "Mi - glas iz naroda". Verovatnija stvar je da SNS i SPS pojačaju svoju razliku što bi im pojačalo legitimitet. Država je u opasnosti, a tad se narod po pravilu svrstava uz državu i vlast - rekao je Marković.

Miletić: Neće se mnogo toga promeniti

01:44

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Dejan Miletić: Neće se mnogo promeniti na novim izborima

Miletić je prokiomentarisao predstojeću eventualnu izbornu kampanju.

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

- I sada mislim da su novi izbori gubljenje vremena, mislim da rezultat ne može mnogo da oscilira u kratkom periodu, da opozicija ne može bolje. Potrošićemo vreme, novce, imaćemo u interegnumu performanse i blokade opozicije. Ja tu ne vidim nikakav profit za Beograd i ne sviđa mi se činjenica da se pravi paralela sa 2008. koju je uzeo Vučić. Ovde ne postoje koalčicioni sporazumi niti je sumnjiva razlika između SNS i Srbije protiv nasilja. Meni je neprihvatljivo, ali takve su procene predsendika Vučića i SNS će dati svoje mišljenje - smatra Miletić.

Stanković: SNS će poslušati Vučića

01:16

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Dejan Vuk Stanković: SNS će poslušati Vučićev predlog

Voditeljku je zanimalo da li je moguće da predsedništvo SNS ne posluša predlog predsednika.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Mislim da ne, to je usaglašeno i ne postoji velika mogućnost da donesu suprotnu odluku jer Aleksandar Vučić je ključni čovek te stranke iako više nije na rukovodećoj poziciji. Obraćanje Ane Brnabić je deo dramskog zapleta kojim je SNS sklona. Nije lako doneti odluku o izborima, a to nije do kraja predvidivo i sondažu javnog mnjenja - mišljenja je Stanković.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Video Plus

Nepatriotski potez opozicije

Marković je istakao mogući "nepatriotski" potez opozicije.

- Na dan izbora opozicija ima dan potez koji nije baš patriotski, jer podržava krizu u zemlji i u gradu. To je da ono što su pogrešili 17. decembra, da ne popišu zapisnike i da napuste biračka mesta. To jeste rizik. I da će se doći do gore krize nego što je sada. To je sada test patriotizma. Znači, vi ćete time podržite na nekoliko meseci krizu u zemlji i blokiraćete izborni proces. Zato što oni, ako vide, a verovatno gube izbore, oni će da prekinu izbore - rekao je Marković.

Dejan Vuk Stanković smatra da opozicija ne može da se nada uspehu na izborima.

EU Parlament, Brisel, Dragan Đilas
foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

- U političkom smislu. I tu mešetarenje oko toga, prebrojavanje gostovanja, minuta itd. je popularno i relevantno. Jer nisu opozicioni lideri ko rani hrišćani u katakombama skriveni, pa ih jure Rimljani. Pa ih šalju posle na gladijatorske igre. Pa se zabavljaju kad ih jure lavovi ili kad se između sebe ubijaju. Dakle, nema toga. Vi imate jednu pomalo arogantnu elitu koja pomislila da je mnogo superiorna u odnosu na Srpsku naprednu stranku, koja ne ide da prihvati ulogu opozicije i koja ne ide da bude kreativnija osim da širi negativnu propagandu protiv vlasti. I onda sve im se to vrati ko bumerang, jer ako hoćete iskreno, naprednjaci mogu to što oni rade na Novoj S ili na N1, brže, jače i bolje. I oni se kreću u komunikacijskom obrascu, to je ključni problem opozicije, jedan od ključnih problema, što se kreće u komunikacijskom obrascu koji odgovara vlasti. Drugi problem je što nemate nove ljude. Kako će oni koji su četiri puta izgubili u različitim koalicionim formama, odvući izbore, da ga peti put pobede? Pa neće nikada - rekao je Stanković.

Nestorović će nestati s političke scene

Marković veruje da Nestorovićev pokret neće preći cenzus na ponovljenim izborima.

Skupština Beograda, Branimir Nestorović
foto: Zorana Jevtić

- Opet je potrebno nekoliko drugih mimo ove dve koalicije da bi se došlo ne samo do tih 56 mandata. Znači 60-ak bi trebalo da dobiju. Ali na štetu čiju? Pa prvo nestaće Nestorović. To je bila jedna neslana šala.

Dejan Miletić je govorio o scenariju posle novih izbora.

- Predsednik je nagovestio da hoće što pre izbore, što je mislim da je i efikasno, zašto bi razvlačili tu krizu dok jer ide leto. Mogući su izbori i leti, ali su relativno retki, tako da mislim da je kraj aprila najbolji datum. Tako da sve je moguće, ali ne vidim razlog za odlaganje.

I Dejan Vuk Stanković je prokomentarisao fenomen Branimira Nestorovića.

- A vreme prolazi. I kako se sad pojavi, recimo Nestorović, pa uradi to što uradi. Kako se pojavio, kad to beše bilo, 2017. Beli Prletačević, koji je bio jedan antipolitički kandidat, jedna autoironija, u suštini ironija političkog života, koji je osvojio više glasova od jednog Vuka Jeremića, koji je uložio milione evra u kampanju, a koji je ušao u tu predizbornu kampanju nakon što su ga proglašavali neki mediji u Srbiji predsednikom sveta. Pa Saša Janković je bio nešto malo jači od tog Belog, koji je svima delovao smešan. Za Belog su glasali nezadovoljni ljudi, ali za koga su glasali? Za nekog ko se parodirao, izigravao i tako dalje - smatra Stanković.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

Dačić najbolji mandatar, ali nije još vreme

Predrag marković osvrnuo se i na sutrašnje konsultacije vladajuće većine sa predsednikom Vučićem.

- Ići ćemo na konsultacije kod predsednika i najbolje rešenje za mandatara bi bio Ivica Dačić, ali nismo na tom nivou političke zrelosti. Socijalisti su žilava biljka, doći će i to vreme - rekao je Marković.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:14

DOGOVOR ZA FORMIRANJE GRADSKE VLASTI MOŽE DA SE PRODUŽI POD OVIM USLOVOM! Analitičari daju prognoze da li nas čekaju novi izbori

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track