ŠTA OVDE NIJE JASNO GRUHONJIĆU I ĐILASOVIM PULENIMA?! Ne pričaj "šale" o ustašama onima čije su pretke PALILI i KLALI!
Foto: Beta Dragan Gojic

Gazio po srpskoj istoriji i crkvi

ŠTA OVDE NIJE JASNO GRUHONJIĆU I ĐILASOVIM PULENIMA?! Ne pričaj "šale" o ustašama onima čije su pretke PALILI i KLALI!

Politika -

U kući obešenog ne govori se o konopcu.

Ova stara španska izreka, prevedena na srpski, mogla bi da glasi: "Ne pričaj šale o ustašama onima čije su pretke palili i klali."

Šta u ovih dvanaest reči nije jasno funkcioneru novinarskog udruženja, javnom radniku i profesoru novosadskog Filozofskog fakulteta Dinku Gruhonjiću? Šta nisu razumeli on i oni koji brane njegov posao predavača studentima?

Posle bure u srpskoj javnosti koja se podigla kad je šira javnost videla snimak njegovog govora na tribini u Dubrovniku, gde je pominjao komandanta logora u Jasenovcu Dinka Šakića i smejao se slučaju koji je udesio da se isto zovu, Gruhonjić je objavio obiman tekst nastojeći da se opravda. Pomenuo je svoje multietničko poreklo (otac Bošnjak, majka Srpkinja), svoj ateizam i, najviše, svoj građanski aktivizam. Ustvrdio je da je snimak njegove šale (!) istrgnut iz šireg konteksta, što je istina - jer snimak cele diskusije na tribini traje sat i 17 minuta. Isto to, da nismo razumeli šalu, tvrde i oni koji ga brane - Đilasova Srbija protiv nasilja i pripadajuće joj nevladine organizacije, sa sve nezavisnim pojedincima.

Ali nije problem samo u šali o komandantu jasenovačkog logora. Gruhonjić je u Dubrovniku nadrobio svašta (kao što, uostalom, drobi u Novom Sadu i u Beogradu i svuda gde se nađe). Neki kraj te njegove bljutave čorbe prođu odmahujući rukom, jer kako ozbiljno shvatiti čoveka koji se buni što se u Vojvodini naseljava mnogo ljudi iz Republike Srpske, a sam je Gruhonjić u Srpsku Atinu došao iz rodne Banjaluke... a nekima ono što on priča može ozbiljno da zasmeta.

Uostalom, u svom obimnom objašnjenju Dinko Gruhonjić ne pominje (hteo bi da se zaboravi?) šta je sve rekao o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavlju... SPC "zapišava Vojvodinu", Artemije, Amfilohije i Atanasije su bili "jahači apokalipse", a kad se promeni vlast i dođu njegovi, postojeće crkve biće pretvorene u pabove!

Na stranu što je neukusno suditi pravoslavlju i pravoslavnim vernicima ako niste jedan od njih, ako delujete u javnom prostoru (i još ste novinar i predajete studentima), morate biti svesni istorijskog fakta da srpske crkve nisu dirali ni komunisti ni brojni strani zavojevači pre njih - osim Turaka! I zato ne možete posle da se žalite kad neko kaže da su mu povređena nacionalna osećanja!

I da se osećate ugroženim ako neko - zbog svega napred rečenog - smatra da niste dostojni da vaspitavate mlađe generacije...

Naravno, pretnje na društvenim mrežama i u grafitima koje su upućene fizičkom integritetu Dinka Gruhonjića apsolutno su neprihvatljive. Ali zahtevi da se preispita njegov status univerzitetskog profesora legitimne su.

Deo građana koji to traži, saznajemo iz agencijskih vesti, blokirao je nastavu na Filozofskom fakultetu tražeći da Dinko Gruhonjiić dobije otkaz.

Nama to liči na putnike koji su, nezadovoljni što njihov voz mili, izašli iz vagona i pošli peške jer je brže... Jer, ako je neko kriv što je nastava obustavljena i što će studenti biti zaostatku sa gradivom, krivi su organi fakulteta što pre obustave nisu doneli odluku.

Jer niko, pa ni Dinko Gruhonjić, nije za sva vremena zapišao svoje radno mesto...

Bonus video:

03:01

ĐILAS IMA BAGOVE, OPOZICIJA HOĆE SCENARIO SEVERNE MAKEDONIJE Dejan Vuk Stanković: Gde to ima da manjina uslovljava većinu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track