ZADOVOLJAN SAM SPREMNOŠĆU NAŠE VOJSKE, ALI MORAMO JOŠ MNOGO DA RADIMO Vučić o vojnoj vežbi na Pešteru: Ulagali smo u svoju vojsku
Foto: Petar Aleksić

vihor 2024

ZADOVOLJAN SAM SPREMNOŠĆU NAŠE VOJSKE, ALI MORAMO JOŠ MNOGO DA RADIMO Vučić o vojnoj vežbi na Pešteru: Ulagali smo u svoju vojsku

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na privremenom poligonu "Pešter" združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Vihor 2024".

Na vežbi su učestvovala kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

1 / 105 Foto: Printscreen/RTS

13.33 - Obraćanje Vučića

- Čestitam našoj vojsci, svim pripadnicima naše armije na uspešno izvedenoj vežbi. Moramo da se oslobodimo principa četiri brigade i ovo je način kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti. Ono što smo danas mogli novo da vidimo to je mnogo nove tehnike, čak i tenkovi iz rezerve, tako treba da nam izgledaju tenkovi, modernizovani. Videli ste više tipova dronova, od izviđačkih, dronova kamikaza, komaraca i osica. Sada ulazimo u snažniju proizvodnju tog tipa dronova. Zadovoljan sam što su dronovi iz privatnih kompanija obavili dobar posao. Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova, mogli ste da vidite sve tipove vazduhoplova u naletu i bojevom gađanju. Zadovoljan sam spremnošću naše vojske. Moramo mnogo da radimo, popravljamo, kupujemo, da se oslanjamo dovoljno na našu namensku industriju. Još jednom želim da vam čestitam. Ovo je gotovo sve novo u odnosu na prethodnih 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredovala i koliko je uspešnija, koliko je ulagala u vojsku.

Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!

"Hoću da čestitam našoj vojsci na uspešno izvedenoj vežbi. Ovo što smo danas videli je pokazatelj toga koliko je Srbija napredovala u poslednjih deset godina, koliko je uspešna i koliko je ulagala u svoju vojsku. Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše vojske, ali ćemo morati još mnogo da radimo, kupujemo, popravljamo i da se više oslanjamo na našu namensku industriju. Naše je da snažimo, jačamo, ekonomski napredujemo i rastemo, da brinemo o svim infrastrukturnim projektima i snaženju armije, da bismo bili mnogo jaki da zaštitimo Srbiju od svih onih koji bi da je sruše", napisao je predsednik na zvaničnom Instagram nalogu.

- Danas je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma. 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže od drugih ali i 11 godina neistina i terora koji su na nama sprovodili, 11 godina svakodnevnih besmislica, izmišljanja razloga i traženja krivice, 11 godina neispunjavanja onoga što su potpisali, Brisel, EU. Da kažu 11 meseci, nedelja pa nije malo, 11 godina brutalnih laži. Posle tih 11 godina postavlja se pitanje kakvo to poverenje možemo da imamo i gradimo. Juče, nema ko nije reagovao zbog toga što kažu da su zadržana 4 autobusa, zadržano je dvoje ili troje lica i svi su pušteni. Sram vas bilo sve zajedno, 10 meseci, 300 dana traje blokada svake robe koja iz centralne Srbije treba da dođe na KiM.

- Pretuku Stefanovića u Zubinom Potoku, nijedno saopštenje niste dali, uhapse ranjenog Sofronijevića, Dušana Obrenovića držite u pritvoru, ne smete da ga pustite ranije jer je toliko izubijan i nijedno saopštenje...Onda kažete strašan je problem, jedan je bio pripadnik tzv. vojske Kosova i sumnjalo se da je počinio neki zločin, drugog zadržali 24 sata i to je bio najveći problem na svetu. Sa tim licemerjem, odvratnim pristupom prema jednoj slobodarskoj zemlji kakva je Srbija na to ćemo morati da se naviknemo i to se očigledno neće promeniti. Naše je da mi snažimo, mi da jačamo i da naša zemlja ekonomski napreduje i raste. Da brinemo o EXPO, o svim projektima, i uvek o snaženju naše armije, da bi bili dovoljno jaki da možemo da se zaštitimo.

taktička vežba, Vihor 2024, poligon Pešter, vojna vežba, Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

O Grčkoj

- Pratićemo glasanja i skladu sa tim ćemo se izjašnjavati. Da li sam oduševljen ponašanjem gospođe Bakojani, odavno sam rekao da nisam. Mislim da je sramota to što je uradila. Trebalo je prvo da se vidimo, pa su odustali od toga, pa je trebalo da imamo konferencijsku vezu, video link, pa su rekli da nije moguće zbog njenog zdravstvenog stanja. Čak ni ta osnovna obaveza da se razgovara sa Beogradom, nije bila ispunjena. Zaboravi se preko noći da je osnovni princip bio ZSO, i bezbroj puta tako. Ništa novo.

O navodima prištinskih medija i ministra odbrane tzv. Kosova da će Srbija "komarce" koristiti na Kosovu, i da je ova vežba samo podizanje tenzija, jer se prikazuje ofanzivno, a ne defanzivno naoružanje, predsednik je rekao:

- Nema taj čovek pojma šta je ofanzivno, šta defanzivno, u savremenim uslovima se sve manje razlikuje ofanzivno od defanzivnog, da sad ne bih ja njemu objašnjavao. Govorim o ovima iz Prištine, koji lupaju gluposti kao i obično.

O prisustvu komandanta Kfora

- Naslušali smo se brojnih laži i mislim da je važno što je bio ovde. Imamo korektnu saradnju. Nastavićemo tu vrstu saradnje, to je u interesu obeju strana i nemam šta tome da dodam. To su vojnici koji svoj posao obavljaju profesionalno.

taktička vežba, Vihor 2024, poligon Pešter, vojna vežba, Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

O dolasku u Novi Pazar

- Za mene je važno da uvek i u svakom trenutku pozovem Bošnjake i Srbe, hvala svim ljudima koji razumeju da moramo da živimo zajedno i svaka moja inicijativa biće usmerena na dalji razvoj Pazara i Tutina. Svi koji misle da mogu da naruše mir i spokoj koji postoji i nadu da možemo da živimo bolje neće imati podršku državnih organa i nadležni će reagovati u skladu sa zakonom. Kada imate skup u Sarajevu svih Bošnjaka da li ste videli da je neko od nas uvredio Zukorlića? Mi reč nismo rekli, a nema koga nisu vređali.

O moralnim pridikama ministra spoljnih poslova BiH na račun Srba i jučerašnjeg skupa

- To je zajednički princip za sve one koji rade protiv Srbije. Kada govore nešto najpokvarenije što sam video, nije ti bilo mnogo ljudi na mitingu, evo bilo je 100 ljudi, to je zato što su im frižideri prazni, a znaju da se na mitingu ne puni frižider. Da podsetim da su u Sarajevu pre 10 godina imali 100 evra veću platu, a sad imaju 150 evra manju nego u Srbiji. Naslušao sam se gluposti svih ovih godina...

13.30 - Obraćanje Milorada Dodika

- Čestitam svima uspešno izvedenu vežbu koja je pokazala sposobnost i visok stepen morala. Važno je da iz RS znamo i posmatramo sposobnosti koju pokazuje Vojska Srbije. Čestitam svim vojnicima i mislim da Srbija pokazuje sposobnost da na svim poljima napreduje. Današnja vežba to najbolje govori i mislim da sveopšti napredak koji Srbija pokazuje može sve da raduje.

taktička vežba, Vihor 2024, poligon Pešter, vojna vežba, Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

13.27 - Dat je signal i vežba je završena

Posle preleta teretnog aviona, dat je signal za završetak združene taktičke vežbe "Vihor 2024".

Po završetku vežbe usledio je i aplauz. Zbog loših vremenskih uslova nije bio moguć desant padobranaca.

13.20 - Uvođenje drugog ešalona i rezerve

Posle uvođenja u napad snaga drugog borbenog ešalona, koji je prošao kroz raspored prvog, nastupa kolona rezerve.

Podržana je tenkovskim vodom, koji dejstvuje po ciljevima na velikim daljinama.

Angažuje se i pojačani tim specijalnih snaga.

13.10 - Borbena pešadija izašla na položaje

Dva tenkovska voda T-72M izvode vatreno dejstvo na velikim daljinama iz reona dobrog brda. Borbena pešadija izašla na položaje. Modernizovana borbena vozila pešadije ima značajno unapređen nivo balističke zaštite.

00:50

Tenkovi i borbena vozila Vojske Srbije

Opremljeno je termovizijskom kamerom treće generacije, laserskim daljinomerom, balističkim računarom, imaju značajno unapređen nivo balističke zaštite, ugrađenu hidrauličnu desentnu rampu, a poboljšan je i komfor posade.

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

Pešadijska četa nastupila sa vozilima "lazar 3".

13.00 - Helikopter "gama" neutralisao sva borbena vozila neprijatelja

Laki helikopter "gama", koji je namenjen za protivoklopnu borbu, neutralisao je sa pet raketa sva borbena vozila neprijatelja.

12.50 - Dejstvuju "nora", "gvozdika", "oganj m-17" i "tamnava"

Artiljerijsku podršku pružaju baterije samohodnih haubica "nora" i "gvozdika", i lanseri raketa "oganj m-17" i "tamnava".

00:22

Velika vojna vežba je u toku

12.45 - "Migovi" u akciji

Odobrena je vazduhoplovna vatrena podrška. Lovački mig-29 čiste vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu. Pilot pogođenog aviona je izvršio katapultiranje, potom je pokrenuta akcija traganja i spasavanja.

Vihor 2024, vojna vežba
foto: Printscreen/RTS

12.38 - Helikopterski desant specijalnih snaga

Neprijatelj je zaposeo nekoliko objekata infrastrukture, a za uništenje su angažovane snage za specijalne operacije, uključujući helikoptere Mi-17 i Mi-35.

00:12

Vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije

12.35 - Dejstvuje "perun", pogođena dva cilja

Smohodna haubica kalibra 155 milimetara "perun" pogodila je cilj prvom raketom, a dim se vidi od dejstvovanja. "Perun" je pogodio i drugi cilj, dok je istovremeno dron "komarac", takođe, ostvario svoj pogodak.

00:16

Kopnena komponenta Vojske Srbije

12.30 - "Oganj" pogodio cilj

Velika vojna vežba je u toku. Sledeće što se moglo videti je kako bespilotna letelica "komarac" samoubica pogađa cilj. Potom su dejstvovali snajperski timovi uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom.

Vihor 2024, vojna vežba
foto: Printscreen/RTS

Modularni lanser raketa "oganj m-18" takođe je pogodio svoj cilj.

12.20 - Rakete "kornet" uništile ciljeve

Lanser protivoklopnih raketa "kornet" dejstvuje po ciljevima.

Aleksandar Vučić, Vihor 2024, vojna vežba
foto: Printscreen/RTS

Blokada naseljenog mesta i dejstvo vojne policije

Na vežbi je prikazano i kako jedinice vojne policije specijalne namene zbog obezbeđenja nesmetanog uvođenja sopstvenih snaga u zonu operacije, blokiraju naseljeno mesto.

Vihor 2024, vojna vežba
foto: Printscreen/RTS

Uništavaju i diverzantsko-terorističku grupu.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

12.16 - "Vrabac" bombarder i samoubica "osa" napadaju vatrene položaje

Daljinski pilotiran dron "vrabac" bombarder i samoubica "osa", angažovani na dejstvu po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice.

12.13 - Dejstvo PVO po neprijateljskim dronovima

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar "žirafa". Sistem "pasars" dejstvuje po neprijateljskim dronovima.

taktička vežba, Vihor 2024, poligon Pešter, vojna vežba
foto: Printscreen/RTS

12.00 - Počinje vežba

U vežbi učestvuje više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 350 sredstava ratne tehnike.

Brigadni general Siniša Stašević, komandant Druge brigade Kopnene vojske, rekao je da se vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije. Vežbu izvodi je Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

taktička vežba, Vihor 2024, poligon Pešter, vojna vežba
foto: Printscreen/RTS

Izviđački dronovi "vrabac", na početku vojne vežbe, prikupljaju podatke. Angažovane su i četiri plaforme "mali miloš". Podaci se prosleđuju na komandno mesto brigade.

11.55 - Stigao predsednik Vučić

Predsednik Srbije došao je na poligon i uskoro bi trebalo da počne vežba. Major Đorđe Simić predao je raport predsedniku Aleksandru Vučiću.

taktička vežba, Vihor 2024, poligon Pešter, vojna vežba, Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

- Oficiri, podoficiri i vojnici zdravo

00:10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas združenoj taktičkoj vežbi

11.15 - Stigli ministri

1 / 52 Foto: Petar Aleksić

Na poligon su stigli i ministri Miloš Vučević, Danica Grujičić, Tomislav Momirović, Zoran Gajić, Nikola Selaković, Goran Vesić, a očekuje se i dolazak predsednika Vučića. Stigli su i Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Milorad Dodik.

00:10

Sve spremno za veliku vojnu vežbu Vihor 2024

Ministarstvo odbrane Srbije najavilo je da će danas biti održana taktička bojeva vežba s gađanjem ''Vihor 2024'', i da će na njoj učestvovati kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage.

00:20

POČASNI STROJ PRED VOJNU VEŽBU: Poslednje pripreme na Privremenom poligonu Pešter

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, vežba ''Vihor 2024'' jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video:

03:37

SAMO JAKA VOJSKA MOŽE DA SPREČI DALJE KOMADANJE SRBIJE Starović: Svedoci smo da nam spremaju nove presedane, NEK RAZMISLE TRIPUT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track