ČELIČNA LEĐA KINE I RUSIJE U SAVETU BEZBEDNOSTI! Prozreli nameru Vjose Osmani, pa joj ODRŽALI LEKCIJU: Vi ste ovde PRIVATNO LICE
Foto: Youtube/CGTN/CCTV Video News Agency/Guardian

ČELIČNA LEĐA KINE I RUSIJE U SAVETU BEZBEDNOSTI! Prozreli nameru Vjose Osmani, pa joj ODRŽALI LEKCIJU: Vi ste ovde PRIVATNO LICE

Politika -

Priština mora da opozove nerazumne odluke i prekine jednostrane akcije koje podstiču tenzije i konfrontaciju! Osnivanje ZSO je važan deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine, i vlasti u Prištini su se izričito obavezale u ovom pogledu. Oni moraju da poštuju svoje obaveze.

Tim rečima je Fu Kong, predstavnik NR Kine, juče govori na sednici SB UN.

Prema njegovim rečima, SB UN bi trebalo da nastavi da se bavi pitanjem KiM, a Priština da poštuje i osigura bezbednost osoblja i prostorija UNMIK-a i da omogući nesmetan rad UNMIK-a.

- Rusija je prošlog meseca zatražila otvoreni sastanak povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Prošlo je 25 godina od rata NATO-a protiv Jugoslavije, ali taj rat je daleko od istorije. Situacija na Kosovu ostaje napeta - dodao je predstavnik Kine.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja je rekao da je Vjosa Osmani prekršila pravila UN, i da bi ostatak "delegacije" Prištine barem trebalo da sedi u drugom delu sale, a ne tačno iza govornika.

Naime, ambasador tzv. Kosova u SAD Iljir Dugoli pokušao je da zameni Vjosu Osmani na sednici SB UN o Kosovu.

Vasilij Nebenzja, UN, Savet bezbednosti UN
foto: EPA / PETER FOLEY

Sekretarijat UN zamolio Iljira Dugolija da ustane i napusti sto u trenutku kada je pokušao da zameni Osmanijevu, a i predstavnik Rusije ukazao je na to.

Kada je Osmanijeva izvela žene za koje tvrdi da su silovane tokom rata, Nebenzja je rekao da ga je predsednik Vučić preduhitrio u reakciji.

- Ovo je očigledno kršenje procedura - kazao je Nebenzja.

Nakon što je Osmanijeva rekla da su te žene i savetnice u njenom "kabinetu", Nebenzja je odmah odgovorio da gospođa Osmani može da misli da ima neki kabinet, ali je u SB UN prisutna kao privatno lice.

Nebenzja se posle sednice sastao i sa predsednikom Vučićem, sa kojim je razgovarao o brojnim temama, uključujući i jučerašnju sednicu UN.

- Važno je da je predsednik Vučić lično učestvovao i istakao koliko je to pitanje važno, važno za Srbiju, za Balkan kao i za region - rekao je Nebnzja novinarima nakon sastanka sa Vučićem.

Vasilij Nebenzja
foto: Instagram

On je povodom inicijative Nemačke i još nekoliko zemalja da se usvoji rezolucija o Srebrenici rekao da ta inicijativa nije usmerena na nacionalno pomirenje, već da može i da podstakne tenzije na Balkanu i da dovede do posledica koje autori rezolucije možda nisu ni predvideli kada su je predložili.

On je naglasio da Rusija, kao i mnoge zemlje članice UN, neće podržati tu rezoluciju.

- Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primer. Nemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku, a tu mislim na Drugi svetski rat - rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, neće se iznenaditi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu od strane nacističke Nemačke nad narodima Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.

Bonus video:

01:38

Predsednik Vučić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja