Problem na lokalu nije uzdrmao vladajuću koaliciju

Đorđe Vuković

Problem na lokalu nije uzdrmao vladajuću koaliciju

Politika -
Ne očekuje se ništa spektakularno od sastanka lidera SNS Aleksandra Vučića, SPS Ivice Dačića i URS Mlađana Dinkića i dodao da će se najverovatnije njih trojica dodatno obavezati da će ispoštovati koalicioni dogovor, izjavio je direktor Cesida

BEOGRAD - Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Đorđe Vuković ocenio je danas da problemi koji se javljaju na lokalnom nivou između SNS-SPS-URS nisu ozbiljno "uzdrmali" vladajuću koaliciju.Vuković je kazao da ne očekuje ništa spektakularno od današnjeg sastanka lidera SNS Aleksandra Vučića, SPS Ivice Dačića i URS Mlađana Dinkića i dodao da će se najverovatnije njih trojica dodatno obavezati da će ispoštovati koalicioni dogovor."Dakle, ne očekujem ništa više van toga. Mislim da problemi na lokalu nisu ozbiljno uzdrmali vladajuću koaliciju. Oni pokazuju drugu stvar, odnosno značajnije promene u samom izbornom zakonodavstvu i samim tim u strukturi političkih stranaka, pa između ostalog ne treba ovo samo gledati kao odnos između stranaka, nego kao odnose unutar stranaka", rekao je Vuković.On je istakao da je 2008. godine bilo veoma lako promeniti odbornika, jer je postojao imperativni mandat. To ovoga puta, kako je dodao, ne postoji, jer postoje slobodni mandati."Ukoliko sada lider neke političke opcije vrlo čvrsto uđe u lokal i reši te probleme na način na koji on smatra da je dobro, vrlo lako može da mu se desi da se napravi posebna odbornička grupa i da se pokaže neka neposlušnost u stranci", ukazao je Vuković.Na pitanje da li je uobičajeno da koalicioni partneri "prete" jedni drugima vanrednim izborima, kao što je lider SNS u jednom trenutku rekao da bi se "moglo preispitati funkcionisanje koalicije na republičkom nivou", Vuković je kazao da je to u Srbiji sasvim uobičajeno.

On je dodao da ne vidi ništa spektakularno u tome da se preti čak i vanrednim izborima."Normalno je da u koalicionoj vladi partner gleda na onog drugog ne tako prijateljski. Svi pokušavaju da repozicioniraju svoje političke pozicije i mi nikada ne znamo kada će u Srbiji biti izbori. Svako pokušava da pokaže što više snaga, nekog potencijala i da se prikaže glasačima kao značajniji igrač", rekao je Vuković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track