Dojče vele: Klintonova i Eštonova bez čarobnog recepta

Balkanska turneja

Dojče vele: Klintonova i Eštonova bez čarobnog recepta

Politika -
Evropski analitičari smatraju da je dolazak Klintonove jasna indikacija da Vašington očekuje ne samo da EU nastavi da se zalaže za svoju politiku u regionu, već i da se region fokusira na Evropsku uniju

BRISEL - Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU za spoljnju politiku Ketrin Ešton ne dolaze na Balkan sa novim receptom za region, već da BiH, Srbiji i Kosovu pruže širu podršku i usmere ih ka zajedničkoj evroatlantskoj budućnosti.

"I EU i SAD žele da vide uspešan proces evroatlantskih integracija Sarajeva, Beograda i Prištine, a osnovna poruke biće da svi oni imaju evropsku perspektivu", kaže portparolka Eštonove Maja Kocijančić.

Pored takve zajedničke poruke, evropski analitičari smatraju da je dolazak Klintonove jasna indikacija da Vašington očekuje ne samo da EU nastavi da se zalaže za svoju politiku u regionu, već i da se region fokusira na Evropsku uniju.

"Znamo da postoji dosta političkih aktera u regionu koji imaju naviku da se prvo okreću Vašingtonu, pa tek onda Briselu. Smatram da bi ova poseta mogla da bude signal da se taj pristup promeni", kaže direktor asocijacije Nezavisnih diplomata Nikolas Vajt.

On smatra da će osnovna poruka zajedničke američko-evropske posete regionu glasiti da je budućnost zapadnog Balkana u integracijama u EU, a ne u paradigmi konflikata i teritorijalnih podela iz prošlog veka.

Kako najavljuju iz kancelarije visoke predstavnice EU, podrška dijalogu Beograda i Prištine biće jedna od glavnih tema prilikom posete Klintonove i Eštonove Beogradu i Prištini.

"Jasno je da se dijalog nastavlja. U stalnom smo kontaktu, konsultacijama i smatramo da je to u interesu i jedne i druge strane da bi napredovale na putu proširenja EU. Istovremeno dijalog jasno podržavaju i SAD", kaže Kocijančićeva.Da je za izbegavanje bilo kakvog novog sukoba između dve strane potrebna komunikacija i "neka vrsta" odnosa Srbije i Kosova smatra i Nikolas Vajt.

"Ne traži se puno diplomatsko priznavanje, već pragmatičan pristanak na dato stanje da Kosovo neće biti deo Srbije", kaže on.Vajt smatra da će prilikom ove posete Amerikanci jasno staviti do znanja svima na Kosovu, i vlasti i opoziciji, da se moraju okrenuti Evropi, da je Evropa sada njihova budućnost i da Vašington ne može mnogo više da uradi za njih.

Što se tiče Sarajeva, još prilikom predstavljanja ovogodišnjeg izveštaja o progresu zemalja u procesu evrointegracija u Briselu je naglašeno da BiH zaostaje za susedima na evropskom putu i da bi trebalo da bude "u fokusu" evropskih napora. Ovog puta i SAD jasno daju do znanja da stoje iza evropske politike u BiH, navodi "Dojče vele".

"U BiH ćemo doneti poruku da politički lideri moraju raditi na reformama da bi mogli da postignu napredak neophodan za proces evrointegracija", kaže Kocijančićeva za "Dojče vele".Političari i analitičari u Briselu se slažu da su raspoloživi evropski instrumenti podrške toj zemlji već "na stolu" i da ni SAD ni EU ne dolaze sa novim "čarobnim receptom" za rešavanje problema u BiH.

"Dani kada su predstavnici međunarodne zajednice dolazili u Sarajevo, Banjaluku ili Mostar da im kažu šta da rade su gotovi. Njihova poruka je sada jasna, a to je da BiH mora sama srediti stvari u svojoj kući. Da je na lokalnim igračima da nađu lokalno primenjiva rešenja. Na Bosancima i Hercegovcima je da sami shvate šta bi trebalo sami da rade", kaže Nikolas Vajt.

Vajt ocenjuje da se, iako možda stagniraju, stvari u BiH ne kreću u nazad i da je promena, ovog puta na bolje, moguća. "Smatram da će susedi na kraju "povući" BiH u EU. Kada političari u Bosni i Hercegovini uvide šta je ono čime se svi drugi bave, to će izazvati i promene kod njih", zaključuje Nikolas Vajt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track