Listinzi Vučićevih razgovora nisu prosleđeni MUP

Listinzi Vučićevih razgovora nisu prosleđeni MUP

Politika -
BIA, koja je otkrila ovaj pokušaj, hitro je reagovala i zabranila prosleđivanje tog listinga

BEOGRAD - Ko god da je tražio uvid u listinge telefonskih razgovora Aleksandra Vučića, šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, nije u tome uspeo, jer je BIA na vreme otkrila ovaj pokušaj i zabranila prosleđivanje listinga.

Izvori tvrde da je pokušaj preuzimanja listinga Vučićevih poziva osujećen pre nego što je "Telekom Srbija" odgovorio na zahtev za sada nepoznatog inspektora MUP-a Srbije.

BIA, koja je otkrila ovaj pokušaj, hitro je reagovala i zabranila prosleđivanje tog listinga.

Izvori nisu želeli da otkrivaju način na koji je otkriven pokušaj uzimanja Vučićevog listinga pre nego što su ti papiri i izdati, ali dobro upućeni sagovornici lista tvrde da se time pokazalo da dobro funkcioniše sistem kontraobaveštajne zaštite koji sprovodi BIA. Najverovatnije je, kaže sagovornik, inače penzionisani kontraobavštajac, ceo pokušaj otkriven pomoću takozvanog sistema "zvona".

Taj sistem "zvona" funkcioniše tako što se u njemu nalaze svi brojevi telefona štićenih državnih funkcionera. Kada neko proba da proveri broj telefona funkcionera ili neki drugi podatak o njemu, kao što su listinzi poziva i bazne stanice na osnovu kojih je moguće da se prati nečije kretanje, sistem sam reaguje i alarmira službe zadužene da se staraju o bezbednosti. Na taj način se istog momenta zna da neko hoće da proveri podatke koji bi mogli da ugroze bezbednost ili naruše privatnost štićenog funkcionera.

Izvori bliski istrazi tvrde da još nije poznato ko je i zbog čega tražio uvid u listinge Vučićevih poziva i podatke gde se on sve kretao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track