Do datuma EU pregovora teško pre proleća
Foto: KURIR

Suzana Grubješić

Do datuma EU pregovora teško pre proleća

Politika -
Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije ističe da je normalizacija odnosa sa Prištinom uslov koji Srbija mora da ispuni ukoliko želi da u najskorije vreme otpočne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić izjavila je da je mala verovatnoća da će Srbija dobiti datum za otpočinjanje pregovora pre proleća naredne godine, ali da očekujemo da Savet EU na današnjem zasedanju prepozna i napore i napredak Srbije u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

"Više nije moguće voditi politiku na dva koloseka - i EU i Kosovo. Sada su se ta dva koloseka ispreplela i postala jedan. To znači da napredovanje Srbije u procesu evropskih integracija najdirektnije i isključivo zavisi od rešavanja kosovskog pitanja", rekla je Grubješićeva.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije, uoči višednevne posete Briselu, ističe da je normalizacija odnosa sa Prištinom uslov koji Srbija mora da ispuni ukoliko želi da u najskorije vreme otpočne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

"Normalizacija ne podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova i to je jasno svim stranama u dijalogu. Ali, normalizacija jeste primena sporazuma o pečatu, katastru, matičnim knjigama i diplomama, o svemu što na bilo koji način olakšava svakodnevni život ljudi na Kosovu. Normalizacija jeste i otvaranje političkog dijaloga i primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Normalizacija je i nalaženje rešenja za sever Kosova i imovinsko-svojinska pitanja i povratak prognanih Srba i ostalih nealbanaca". navela je ona.

"Ozbiljno i timski radimo na konkretnim merama, a građani će imati puni uvid u svaki segment evropskih integracija. Moram da naglasim da, za razliku od ranijeg perioda, evropske integracije sada nisu ničiji partijski monopol, već državni posao koji svi zajedno radimo", rekla je Grubješićeva.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije na poslednjoj sednici usvojila akcioni plan, kako je ranije i najavljivano. Prema njenim rečima, "taj plan će biti dostupan javnosti koja će, takođe, moći da proverava u kojoj meri se operativno primenjuju preporuke EK".

"Suština je da su Srbiji unutrašnje reforme preko potrebne ne zato što ih traži Brisel, nego zato što ih traže građani Srbije. One su nužne u svim segmentima, od njih su najvažniji ekonomija, pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala. Neće Evropa rešiti naše probleme, to moramo mi sami. EU nije cilj sama po sebi, već sredstvo za modernizaciju Srbije i bolji život naših građana", kazala je Grubješićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track