Kacin: Optužbe protiv Dačića su iluzija

Brani premijera

Kacin: Optužbe protiv Dačića su iluzija

Politika -
Stvaraju se drame kako bi se na sve moguće načine pokušao odložiti dogovor između Beograda i Prištine, rekao je on i ukazao da se pokušava na sve moguće načine zadržati i onemogućiti pregovarač Srbije. Srbija neće biti talac međusobnog podrivanja političkih elita, naglasio je Kacin

SARAJEVO - Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin izjavio je povodom navoda o vezama premijera Srbije Ivice Dačića sa kriminalnim klanom, da bi trebalo završiti istragu koja će pokazati o čemu se radi i ocenio da su to više iluzije nego realnost.

Kako ja to posmatram, rekao bih da su to više iluzije nego realnost, izjavio je Kacin za agenciju Anadolija.

"Ivica Dačić nije čovek koji bi se, i u prošlosti, dok je imao drugačiji imidž, bavio materijalnim stvarima. Svako ima pravo, pa i on, da to dokaže, iako sada izgleda čudno da on mora da dokazuje svoju nevinost, umesto da ti koji ga optužuju dokažu ono što misle da treba", izjavio je Kacin.

Prema njegovoj oceni, dok nema dokaza, to sve izgleda kao politička igra.

Sve dok tih dokaza nema, ja to, pre svega, razumem kao političku igru, ali ne unutarsrpsku, nego igru zbog koje je Srbija decenijama bila kočnica, a ne motor Zapadnog Balkana, ocenio je Kacin.

Komentarišući događaje na političkoj sceni Srbije, Kacin je ocenio da je to što se dešava više "virtualno nego realno".

On je izrazio uverenje da ti događaji imaju sasvim konkretnu pozadinu.

Stvaraju se drame kako bi se na sve moguće načine pokušao odložiti dogovor između Beograda i Prištine, rekao je on i ukazao da se pokušava na sve moguće načine zadržati i onemogućiti pregovarač Srbije.

"Mislim da im to neće poći za rukom. To su zadnje trzavice onih koji su u nejasnoj situaciji na severu Kosova uvek za sebe videli veoma konkretne materijalne i finansijske ugodnosti. A samo sa organizovanom borbom protiv kriminala i sistemske korupcije je moguće razrešiti pitanje odnosa između Beograda i Prištine", tvrdi Kacin.

On, ipak, ne veruje da će tokom ove godine doći do vanrednih izbora.

Kako je istakao, u stalnoj je komunikaciji sa predstavnicima vladajuće koalicije, ali i opozicije u Srbiji i nikome ni na kraj pameti ne pada da izgubi još pola godine za izbore i formiranje neke nove vlade.

Svi su zreli, odgovorni i posvećeni evropskoj budućnosti Srbije. Srbija neće biti talac međusobnog podrivanja političkih elita, naglasio je on.

Ja mislim da će Srbija posle eventualnog dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji prebaciti u još višu brzinu u svojim naporima da sustigne Crnu Goru u pregovorima i da uputi poruke koje su neophodne da bi preživeo proces proširenja EU i u buduće, zaključio je Kacin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track