CeDem: Većina građana bi glasala za SNS

Istraživanje javnog mnjenja

CeDem: Većina građana bi glasala za SNS

Politika -
Više od 44 odsto potencijalnih glasača opredelilo bi se za SNS, koaliciju koju predvodi SPS podržalo bi 14,7 odsto građana, dok bi glas DS-u dalo 10,8 odsto ispitanika.

NOVI SAD - Više od polovine građana izašlo bi na izbore ako bi se organizovali u nedelju i najviše njih bi glas poverilo Srpskoj naprednoj stranci, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje javnog mnjenja Centra za demokratiju i razvoj (CeDem).

Predstavnici CeDem-a su rekli da je istraživanje pokazalo da bi glasalo 52,4 odsto građana, da 24,9 ne zna da li bi izašlo na glasanje, odnosno 22,7 odsto građana sigurno ne bi izašli na birališta.

Više od 44 odsto potencijalnih glasača opredelilo bi se za SNS, aktuelnu koaliciju koju predvodi Socijalistička partija Srbije podržalo bi 14,7 odsto građana, dok bi glas Demokratskoj stranci dalo 10,8 odsto ispitanika.

Istraživanje CeDem-a je pokazalo da bi još jedino Demokratska stranka Srbije prešla cenzus (7,6 odsto), dok bi najbliža tom cilju bila Liberalno demokratska partija (4,1 odsto).

Na pitanje da li je bolje da aktuelna Vlada Srbije bude rekonstruisana ili da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, 72,3 odsto smatra da je rekonstrukcija bolje rešenje, 15,2 odsto opredelilo se za izbore, dok je ostatak ispitanika rekao da "ne zna".

CeDem je telefonsko ispitivanje građana sproveo od 1. do 3. avgusta po principu slučajnog uzorka na teritoriji Srbije bez Kosova. Kako je rečeno, ispitivanje je reprezentativno po polu, starosti, obrazovanju, nacionalnoj pripadnosti i tipu naselja i dobro predstavlja pripadajuću populaciju po svim relevantnim parametrima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track