NOVI MINISTRI: Antiću saobraćaj, Ružić bez portfelja, a Vanji Udovičiću sport!

SPS obelodanio imena svojih kandidata

NOVI MINISTRI: Antiću saobraćaj, Ružić bez portfelja, a Vanji Udovičiću sport!

Politika -
Kandidaturu sam prihvatio posle razgovora sa Vučićem, kaže proslavljeni vaterpolista. Kandidat socijalista za ministra kulture je Ivan Tasovac, a zasad nije poznato ko će voditi prosvetu. Dačić uputio Skupštini 9 ostavki

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Aleksandar Antić kandidat je SPS za ministra saobraćaja, a Branko Ružić za ministra bez portfelja, zaduženog za evrointegracije, saznaje Kurir.

Kandidat te stranke za ministra kulture je Ivan Tasovac, a zasad nije poznato ko će voditi prosvetu.

Ministar sporta u novoj rekonstruisanoj vladi biće zajednički kandidat SNS i SPS, a kandidat za to mesto je Vanja Udovičić, kapiten srpske vaterpolo reprezentacije i aktivni sportista koji trenutno igra za Radnički iz Kragujevca. Od jutros su za mesto ministra sporta u opticaju bila još dva imena - Jasna Šekarić i Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije.

U međuvremenu Udovičić je izjavio da je kandidaturu prihvatio posle razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

“Posle reazgovora s Vučićem i Stefanovićem odlučio sam da prihvatim mesto kandidata za ministra sprota, kao nestranačka ličnost u dogovoru dva partije - SPS i SNS”, rekao je on. Udovičić nije želeo da govori o prvim potezima koje namerava da povuče, rekavši da za sada ne želi da izlazi sa konkretnim predlozima, jer smatra da prvo treba da se oformi celokupni tim, odnosno celokupna vlada.

“Još uvek sam samo kandidat. Imam neka opažanja, ideje koje bih želeo da sprovedem, ali otom potom”, rekao je Udovičić.

U međuvremenu, Antić i Ružić su podneli ostavke na poslaničke funkcije. Skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja je konstatovao njihove ostavke i predložiće Skupštini da konstatuje prestanak njihovog mandata. Sednica Republičke izbore komisije zakazana je za 13 sati.

Dačić uputio Skupštini ostavke devet ministara

Premijer Ivica Dačić uputio je Narodnoj skupštini ostavke devet ministara, rečeno je u Vladi Srbije. Dačić je Skupštini uputio ostavke dosadašnjih ministara prosvete, Žarka Obradovića, odbrane, Aleksandra Vučića, saobraćaja, Milutina Mrkonjića, finansija i privrede, Mlađana Dinkića, regionalnog razvoja, Verice Kalanović, potpredsednice zadužene z evrointegracije, Suzane Grubješić, kulture, Bratislava Petkovića, poljoprivrede, Gorana Kneževića i sporta, Alise Marić.

Novi ministri iz redova SNS

Srpska napredna stranka je ranije predložila da na mestu ministra privrede bude Saša Radulović, finansija Lazar Krstić, poljoprivrede Dragan Glamočić, regionalnog razvoja i državne uprave Igor Mirović i odbrane Nebojša Rodić.

Stari ministri u rekonstruisanoj vladi

Ministri koji ostaju i u rekonstruisanoj vladi su ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, spoljnih poslova Ivan Mrkić, potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

U rekonstruisanoj vladi kao ministar zdravlja ostaje Slavica Đukić Dejanović, pravde Nikola Selaković, građevinstva i urbanizma Velimir Ilić i potpredsednik vlade i ujedno ministar rada, zapošjavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić. Ministar unutrašnjih poslova ujedno je i premijer Ivica Dačić, a prvi potpredsednik Vlade Srbije i dalje će ostati Aleksandar Vučić.

Ko je Aleksandar Antić?

Kandidat za ministra saobraćaja, Aleksandar Antić, prvi put na mesto predsednika Skupštine Grada Beograda izabran je decembra 2008, a ponovo prošle godine.

Rođen je 7. maja 1969. u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Bio je odbornik SPS u beogradskoj opštini Zvezdara u dva mandata, od 1992. do 1996. godine. U tri navrata biran je za odbornika Skupštine Beograda. On je posle izbora 2004. godine bio predsednik odborničke grupe SPS u gradskom parlamentu.

Predsednik je Gradskog odbora SPS Beograda i član Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS-a. Antić je bio član Upravnog odbora Jata a predsednik je Skupštine Jat tehnike. Član je i Upravnog odbora Fudbalskog kluba Crvena zvezda. Ima sina.

Ko je Branko Ružić?

Branko Ružić je rođen 14. decembra 1975. u Zemunu i član je Socijalističke partije Srbije.U periodu od 1996. do 1999. godine na Fakultetu političkih nauka obavljao je funkciju studenta prodekana. Od 2001. godine potpredsednik je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, a 18. januara 2003. godine reizabran je na tu funkciju na Šestom kongresu Partije.

Od marta 2001. do decembra 2002. godine obavljao je funkciju portparola SPS. U periodu od aprila 2000. do decembra 2002. godine bio je predsednik omladine Socijalističke partije Srbije. Od januara 2001. do decembra 2003. godine bio je poslanik u Republičkom parlamentu. Od 2004. do 2006. godine poslanik u parlamentu Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Od marta 2004. godine član je Odbora za evropske integracije Skupštine Državne zajednice Srbija i Crna Gora i član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu od aprila 2004. godine.

Predsednik je Izvršnog odbora Glavnog odbora od 3. decembra 2006. godine. Predsednik je Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija. Član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od februara 2009. godine. Član Upravnog odbora FK „Partizan“. Govori engleski jezik. Oženjen je Anom i ima sina Milutina i ćerku Elenu.

Ko je Ivan Tasovac?

Ivan Tasovac je rođen 21. juna 1966. Srpski je pijanista i direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001. godine. Rođen je kao sin glumca Predraga Tasovca i Marije, profesorke klavira u muzičkoj školi „Mokranjac“. Diplomirao je klavir na Konzervatorijumu „P. I. Čajkovski“ u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. Široj publici postao je poznat kao član žirija u serijalu "Ja imam talenat". Pre dve godine izabran je i za ličnost godine.

Ko je Vanja Udovičić?

Kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije i jedan od najboljih vaterpolista sveta u poslednjoj deceniji Vanja Udovičić rođen je 12. septembra 1982. godine u Beogradu. Karijeru je počeo u Partizanu, za koji je igrao do 2003. godine, a zatim je prešao u Jadran iz Herceg Novog.

Posle dve godine provedene u tom klubu prešao je u italijanski Posilipo, a nakon toga put ga je vodio u Pro Reko i zagrebačku Mladost. Od 2012. nastupa za Radnički iz Kragujevca. Sa reprezentacijom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. u Atini i bronzane na OI 2008. u Pekingu i četiri godine kasnije u Londonu. Udovičić je sa reprezentacijom dva puta bio svetski šampion, 2005. godine u Montrealu i četiri godine kasnije u Rimu. Na svetskim šampionatima osvojio je i još po jednu srebrnu i bronzanu medalju.

Tri puta je osvajao titule evropskog šampiona, 2003. u Kranju, 2006. u Beogradu i 2012. u Ajndhovenu. Sa evropskih prvenstva ima još po jedno srebro i bronzu.Sa Pro Rekom bio je dva puta prvak Evrope, a osvojio je Kup Evrope sa Radničkim ove godine.Udovičić je 2010, u izboru Svetske plivačke i vaterpolo federacije (FINA) i magazina Evropske vaterpolo federacije (LEN) izabran za igrača godine.Za državni tim Srbije do sada je odigrao 289 utakmica i postigao 360 golova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja