Dačić: Na Kosovu nema elementarnih uslova za održivi povratak
Foto: Dragana Udovičić

Sasanak sa specijalnim izvestiocem UN za ljudska prava

Dačić: Na Kosovu nema elementarnih uslova za održivi povratak

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da na Kosovu nema "elementarnih uslova za održivi povratak" zbog čega je broj povratnika i dalje "poražavajuće mali".

Dačić je u razgovoru sa specijalnim izvestiocem UN za ljudska prava interno raseljenih lica Čalokom Bejanijem rekao da nadležne institucije Srbije godinama ulažu vanredne napore da pruže pomoć ljudima s Kosova u dugotrajnom internom raseljenju, uključujući stambena rešenja za one koji odluče da se integrišu.

Bejani je rekao da postoji potreba za stvaranje uslova za trajna rešenja za interno raseljena lica koja uključuju povratak i ; integraciju, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Za održivi povratak na Kosovo neophodan je veće angažovanje na bezbednosti i sigurnosti povratnika, kao i na ostvarivanju imovinskih prava interno raseljenih lica, rekao je Bejani.

On je pohvalio što u Srbiji postoje struktura i institucije za rešavanje pitanja raseljenja i istako značaj pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, posebno Poglavlja 23, kao i dijaloga Beograd-Priština za rešavanje pitanja internog raseljenja, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track