(FOTO) SVEČANO U MINSKU: Nikolić i Lukašenko položili spomen-kapsulu u temelje poslovnog kompelsa
Foto: Služba Za Saradnju Sa Medijima Predsednika Srbije, Al

Jaka saradnja između srpskih i beloruskih preduzeća

(FOTO) SVEČANO U MINSKU: Nikolić i Lukašenko položili spomen-kapsulu u temelje poslovnog kompelsa

Politika -
MINSK - Predsednici Srbije i Beloprusije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Lukašenko, prisustvovali su danas početku radova u izgradnji međunarodnog stambenog poslovnog kompleksa "Minsk svet".
1 / 4 Foto: Služba Za Saradnju Sa Medijima Predsednika Srbije, Al

Nikolić i Lukašenko svečeno su položili spomen-kapsulu u temelje kompleksa, istakavši da jaka saradnja između srpskih i beloruskih preduzeća može ostvariti brojne projekte koji će jasno trasirati bolju budućnost za naše dve zemlje.

U nastavku posete Belorusiji, Nikolić je posetio i Minski traktorski zavod MTZ i sa rukovodstvima fabrike razgovarao o mogućnostima saradnje sa srpskim kompanijama, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

"Bliski odnosi Srbije i Belorusije predstavljaju dobru osnovu za uspostavljanje snažnijih bilateralnih ekonomskih veza", izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakavši da je impresioniran industrijskim napretkom Belorusije.

"Odnosi naše dve zemlje i naše prijateljstvo sa predsednikom Belorusije su dovoljno bliski da se uspostave snažne ekonomske veze Srbije i Belorusije", istakao je Nikolić.

On je primetio da nivo trgovinske razmene dve zemlje nije baš visok i da iznosi otprilike 250 miliona dolara godišnje.

"Dogovorili smo se da unapredimo trgovinu na 500 miliona dolara godišnje", rekao je Nikolić i naglasio da će postojeća fondacija za bilateralne odnose pomoći da se ostvari taj cilj.

Tomislav Nikolić,  Aleksandar Lukašenko, Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije, Aleksandra Dideviča, BelTA

Nikolić je obišao Minski traktorski zavod u pratnji beloruskog ministra industrije Vitalija Vovka i generalnog direktora MTZ Vladimira Makarenka. Predsednik Srbije se upoznao i sa izložbom proizvoda industrijskih preduzećima kao što su MAZ, MTZ, Amkodor i Polesje. Upitan da prokomentariše kvalitet beloruskih vozila, Nikolić je, navodi Belta, citirao jednu srpsku šalu:

"Srpski seljak je koristio beloruski traktor 50 godina. Kad su ga pitali šta bi promenio na traktoru, seljak je odgovorio: samo vozača".

Predsednik Srbije upisao se i u knjigu uvaženih gostiju koji su posetili MTZ, navodi beloruska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track