GAŠIĆ I KIRBI U PREŠEVU: Srbiju migranti koštaju dnevno mnogo više od 15.000 evra
Foto: Ministarstvo

Mnogo troškova oko zbrinjavanja

GAŠIĆ I KIRBI U PREŠEVU: Srbiju migranti koštaju dnevno mnogo više od 15.000 evra

Politika -
Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da se za potrebe migranata u Srbiji dnevno izdvaja mnogo više od 15.000 evra iz republičkog budžeta

PREŠEVO - Na pitanje novinara da prokomentariše da se izdvaja 15.000 evra dnevno za njihovo zbrinjavanje, Gašić je rekao da se migrante koje dolaze sa Bliskog istoka izdvajaju značajna sredstva iz budžeta i da je mnogo troškova "koje Srbija nosi na svojim leđima".

"Izdvaja se mnogo više nego što je 15.000 evra iz budžeta Srbije jer svi znate za ono što je dato za hranu i higijenu, ali ne i za dnevnice policajaca i vojnika koji 24 sata rade sa njima, utrošeno gorivo..." rekao je ministar. Gašić i ambasador SAD Majkl Kirbi obišli su danas Prihvatni centar za migrante u Preševu.

Foto: AP
Foto: AP

Kirbi: SAD će pomoći UNHCR, pa i migrantima u Srbiji

PREŠEVO - Ministar odbrane Bratislav Gašić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi obišli u danas Prihvatni centar za migrante u Preševu, u koji, kako je rečeno, dnevno pristigne i do 2.000 migranata.

Američki diplomata je novinarima rekao da su mu migranti u razgovoru preneli da se osećaju prijatno i dobrodošlo u Srbiji, poručujući da će SAD pokušati da pomognu UNHCR, a samim tim i migrantima u Srbiji.

"Drago mi je što sam jutros imao prilike da pročitam da će EU dati određena finansijska sredstva i nadam se i verujem da će Srbija dobiti pomoć i iz drugih izvora", rekao je Kirbi.

On poručuje da je bitno razmišljati dugoročnije, kada su migranti u pitanju, budući da dolazi zima. Dodao je i da bi timski rad, s obzirom na to da on postoji između državnih organa u Srbiji, trebalo da postoji i od strane međunarodne zajednice.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Upitan za Prihvatni centar za migrante u Beogradu, Gašić je rekao da će vlada ono što je obećala i realizovati i da mora da se napravi prihvatni centar, koji bi mogao da primi od 1.000 do 2.000 migranata.

Gašić je poručio da će država učiniti sve da situacija sa migrantima bude razrešena na najbolji mogući način, a da situacija u centru predstavlja dokaz da nadležni organi rade sinhronizovano na prihvatu migranata i obezbeđivanju svih uslova za pristojan boravak u njemu.

"Migranti kažu da jedino ovde, za razliku od svih zemalja kroz koje su prošli, imaju maksimalno korektan i human odnos i sve potrebne uslove", rekao je Gašić novinarima, uz napomenu da Srbiji nedostaje značajna finansijska pomoć, kako bi finansirala hranu, lekove, sredstva za higijenu...

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Na pitanje novinara da li je povećan rad vojske i policije po pitanju bezbednosti, Gašić je rekao da je vojska na raspolaganju državi za sve što je potrebno, da policija i vojska rade 24 sata dnevno i vode računa o bezbednosti, kako građana Srbije, tako i migranata.

Gašić je dodao da u Prihvatni centar u Preševu dnevno dođe i do 2.000 ljudi, a da je do trenutka njegove posete danas bilo evidentirano 649 migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track