LIDER NOVE STRANKE NA UDARU PORESKE POLICIJE Živković: Nisam utajio porez, to je politički obračun
Foto: Zorana Jevtić

Krivična prijava: Sporno 18 milionara dinara od prometa vina

LIDER NOVE STRANKE NA UDARU PORESKE POLICIJE Živković: Nisam utajio porez, to je politički obračun

Politika -

On se sumnjiči da je kao odgovorno lice firme „Empresa“ oštetio budžet Srbije jer u poslovnim knjigama nije evidentirao promet vina vrednog 90 miliona dinara

Poreska policija podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Srbije, lidera Nove stranke Zoran Živkovića, zbog sumnje da je tokom 2014, kao odgovorno lice firme „Empresa“, oštetio budžet Srbije za 18 miliona dinara.On se, kako saznajemo, sumnjiči da u poslovnim knjigama nije evidentirao promet vina vrednog 90 miliona dinara i da je na taj način izbegao obavezu da na ovu transakciju plati porez.Osnovno javno tužilaštvo u Nišu potvrdilo je da mu je stigla prijava poreske policije protiv, ali i da je prosleđena Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, s obzirom na to da se sedište firme u vreme kad je utaja poreza počinjena nalazilo u tom gradu.Živković je rekao za Kurir da je za prijavu saznao iz medija i da ga nadležni organi o njoj nisu obavestili.- To je ili greška ili politički pritisak. A sve manje verujem da je greška. I nije slučajno što se sve to dešava sad kad se konstituiše republička skupština, a te navodne kriminalne radnje izvršene su još 2014. godine. Nikad nisam izvršio ni poreski prekršaj, niti bilo koje krivično delo - istakao je Živković.Zoran Živković, koji je kao poslanik položio juče zakletvu u Skupštini Srbije, dodao je da postoji namera da se njemu nanese prvenstveno politička šteta.

- Samim objavljivanjem u medijima te poreske prijave već su nastale određene konsekvence. Znam vrlo dobro da kad ta prijava bude odbačena kao neosnovana da to niko neće objaviti. Naravno, to me neće začuditi, jer već 20 godina trpim takve napade. Ponovo ističem, nemam šta da krijem, ni u profesionalnom ni u privatnom životu, pa samim tim nemam razloga da se bilo čega ili bilo koga plašim - kazao je on.

M. M.

Šta zakon kažeKAZNA DO DESET GODINA ROBIJEZakonom je predviđeno da, ako neizmirena poreska obaveza prelazi iznos od sedam i po miliona dinara, izvršilac poreske utaje bude kažnjen zatvorom od dve do deset godina, kao i novčanom kaznom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track