OTVARANJE POGLAVLJA SA EU VUČIĆ ZA KURIR: Ponosan sam što sam Srbin!
Foto: Zorana Jevtić

Veliki dan za Srbiju: Počela nova era u odnosima Beograda i Brisela

OTVARANJE POGLAVLJA SA EU VUČIĆ ZA KURIR: Ponosan sam što sam Srbin!

Politika -
Otvaranjem pregovaračkih poglavlja 32 i 35 naša država juče u Briselu i formalno započela pregovore sa EU

BEOGRAD - Ponosan sam na Srbiju, ponosan sam na građane Srbije, lepo je bilo biti Srbin u Briselu, mnogo toga je pred nama, a Srbija je na dobrom i sigurnom putu. Ovim rečima je premijer Aleksandar Vučić za Kurir, i to samo nekoliko minuta posle otvaranja pregovaračkih poglavlja između Srbije i EU, prokomentarisao nove korake koje je Beograd preduzeo ka EU.- Uveren sam da ćemo se uz posvećenost i marljivost naših građana polako ali sigurno približavati EU. Kad to kažem, mislim približavati im se ne samo u vrednostima koje delimo, što je veoma važno, već i u snazi naše ekonomije i životnog standarda za naše građane - naglasio je Vučić.Atmosfera u Briselu je, kako kaže, juče bila pozitivna.- Svi su se potrudili da naprave najbolju moguću atmosferu i da se svi osećamo posebno, svi mi koji smo došli iz Srbije - otkrio je on.Na drugoj Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena su sinoć prva pregovaračka poglavlja sa EU, 32 i 35. Vučić ih je otvorio zajedno s ministrom spoljnih poslova Luksemburga, zemlje koja trenutno predsedava Unijom Žanom Aselbornom. Poglavlje 32 tiče se finansijske kontrole, a poglavlje 35 normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Čast je doći iz Beograda... Srbi u Briselu sa domaćinima
Čast je doći iz Beograda... Srbi u Briselu sa domaćinima

Završiti sve do 2019. Vučić je sinoć na konferenciji za novinare izjavio da je ovo jedan od onih dana kad kao zemlja i kao narod pišemo istoriju.- Više ne moramo da sanjamo snove o EU - poručio je Vučić i dodao:- Otvaranje poglavlja 32 i 35 - predstoji nam mnogo posla posebno za poglavlje 35. Ono nije nimalo lako, ali ni dosad nije bilo lako. Mi nismo navikli da idemo napred kad nam je lako.Vučić je ponovio da je cilj Srbije da sve završi do 2019, a da je onda na EU da odluči da li takvu Srbiju želi u članstvu.

Širom otvorena vrata...  Aleksandar Vučić  i Johanes Han
Širom otvorena vrata... Aleksandar Vučić i Johanes Han

- Ovo je dobra vest i za ceo region, za sve zemlje zapadnog Balkana, da svi znaju da u Srbiji imaju stabilnog partnera, na čiju ruku mogu da računaju. To je važan dan i za Republiku Srpsku - poručio je Vučić.Srbija će nastaviti pregovore s Albancima s Kosova i sa svima u regionu.- Sutra ćemo malo da slavimo, onda ćemo da nastavimo još žešće - rekao je sinoć Vučić.Aselborn je ocenio sinoć da je predsedavanje njegove zemlje EU završeno ključnim korakom - otvaranjem prvih poglavlja sa Srbijom. On je rekao da je imao čast da prisustvuje ovom istorijskom trenutku.

Zajedno napred... Aleksandar Vučić  i Federika Mogerini
Zajedno napred... Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

Dug i težak put- Put će biti dug i težak, ali Evropa je s vama - rekao je Aselborn.Govoreći o značaju otvaranja poglavlja, komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je da Srbija postaje stabilnija i privlačnija za investitore.- U interesu Evrope je da Srbiji bude dobro. Otvaranje poglavlja uticaće na to da i investitori van Evrope dođu u Srbiju, jer osećaju da je zemlja stabilnija, da je deo EU - kazao je on.Johanes Han je kao ambiciozan ocenio Vučićev cilj da Srbija ispuni sve uslove za članstvo u EU do 2019. i poručio da Vlada Srbije mora da uradi ono što je do nje. Takođe, dao je i obećanje: „A mi ćemo učiniti sve s naše strane da Vladu u tome podržimo.“

Čestitke srpskom premijeru...  Sebastijan Kurc
Čestitke srpskom premijeru... Sebastijan Kurc

- Uvek sam govorio, i to ne samo u slučaju Srbije nego svih zemalja kandidata, da nema ograničenja brzine u našoj saradnji u procesu pristupanja. Ono što postoji jeste razdaljina koju kandidat treba da pređe - naglasio je on.- Hvala Federiki Mogerini na podršci evropskom putu Srbije - napisao je Vučić na Tviteru posle sastanka sa visokom predstavnicom EU.

Red za čestitanje Srbima...  Delegacija zvaničnog Beograda
Red za čestitanje Srbima... Delegacija zvaničnog Beograda

Uz usaglašavanje sa UnijomI Dalje Prijatelji RusijiVučić je istakao da je Srbija potpuno opredeljena za ulazak u redove EU, ali da želi da očuva i tradicionalno prijateljstvo s Rusijom.- Želimo da očuvamo tradicionalno prijateljstvo s Rusijom, što uopšte ne mislim da je nešto loše. Ali moramo videti kako ćemo to usaglasiti sa EU, možda ne 2016, možda ne 2017, ali posle toga ćemo to morati da uradimo - rekao je Vučić.

Ušli smo u mašinuU 2016. JOŠ POGLAVLJAPremijer Vučić naglasio je da Srbija u narednoj godini treba da otvori još neka poglavlja, osim 32 i 35, koja su otvorena sinoć, ali i da neka u toku naredne godine treba da zatvori.- Ušli smo u mašinu, ona melje svakog ko se na tom putu nađe, ali za nas je važan rezultat - rekao je Vučić za RTS.

Sve počelo od Crvene zvezdeNEKAD SRBIJA DO TOKIJA, DANAS SRBIJA DO BRISELAPovodom otvaranja poglavlja već su se pojavili komentari „Srbija do Brisela“, što je aluzija na čuveni slogan „Srbija do Tokija“, nastao posle 8. decembra 1991, kad je Crvena zvezda postala klupski prvak sveta u fudbalu. Zvezda je, pošto je postala šampion Evrope, igrala u finalu Interkontinentalnog kupa u Tokiju sa čileanskim klubom Kolo-Kolo i pobedila ga sa 3:0.

Pomoć Nemačke presudnaHVALA, ANGELAPosebno bih zahvalio jednom evropskom lideru koji nam je mnogo pomogao i bez kog ne bismo ovde stigli, a to je nemačka kancelarka Angela Merkel. Održala je svoju reč - naglasio je Vučić i dodao da je Nemačka ispunila svoje obećanje onog časa kad je Srbija ispunila svoje obaveze.

Za sat vremenaPOGLAVLJA VEĆ NA SAJTU EUNa sajtu EU objavljena je pregovaračka pozicija Unije o Poglavlju 35 o Kosovu, i to sat pošto je Srbija otvorila prva poglavlja. Poglavlja 32 i 35 mogu se u celini pročitati na linku http://data.consilium.europa.eu/doc/document/AD-12-2015-INIT/en/pdf.

Istorijat odnosa sa BriselomVAŽNI DATUMI TOKOM PUTA SRBIJE KA EU10. oktobar 2005.- početak pregovora EU i Srbije i Crne Gore o zaključenju SSP, koji predstavlja prvu stepenicu ka integraciji u EU29. april 2008.- potpisan Sporazum i stabilizaciji i pridruživanju19. decembar 2009.- stupio na snagu bezvizni režim sa EU22. decembar 2009.- Srbija podnela zahtev za članstvo u EU1. mart 2012.- Evropski savet doneo je odluku da Srbiji dodeli status kandidata22. april 2013.- EK preporučila da se otvore pregovori o pristupanju sa Srbijom21. januar 2014.- U Briselu održana 1. Međuvladina konferencija Srbije i EU

AgencijeRojters: Dobra volja BriselaBrisel je pokazao više dobre volje prema Srbiji uprkos ograničenoj primeni sporazuma Beograda s Prištinom.AFP: Migrantska kriza okidačOtvaranje je delom povezano s migrantskom krizom, pošto je EU ranije pozvala na pauzu u prijemu novih članica.

Akcija se nastavlja

UŠTEDITE UZ MAKSI I KURIR: TOP PROIZVODI SNIŽENI DO 50%

Danas dobijate kupone za tri proizvoda za kupovinu sa popustom od 30%, 40% i 50%

Kurir i Maksi vam poklanjaju kupone za uštedu pri kupovini do čak 50%.

Danas dobijate tri kupona za tri različita proizvoda u štampanom izdanju Kurira.

Kupone isecite i predajte na kasi u Maksi objektima i ostvarite popuste.

Uštedite i uživajte u praznicima uz Kurir i Maksi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track