PODRŠKA: Čedomir Jovanović traži da Srbija prizna Kosovo i pomogne da ono postane članica UN
Foto: Aleksandar Jovanović

Srbija da raskrsti sa devedesetim

PODRŠKA: Čedomir Jovanović traži da Srbija prizna Kosovo i pomogne da ono postane članica UN

Politika -
Lider LDP Čedomir Jovanović uveren je da Srbija ima priliku da predvodi region u dobrom smeru i stoga poručuje da mora raskrstiti sa svakom politikom koja podseća na devedesete

BEOGRAD - Jovanović kaže da Srbija mora predvoditi proces pomirenja u regionu i shvatiti da se bez promene odnosa prema sebi i ostalima nikada neće reformisati i postati zemlja u kakvoj bismo želeli da žive naša deca.

Jovanović u autorskom tekstu za nedeljnik Vreme, sa žaljenjem konstatuje da dvadeset godina kasnije, Srbija, ali i druge zemlje koje je okružuju, izgledaju kao da su iz vremena iza nas naučile jako malo ili ništa. Svi su, kaže, jednako zagledani isključivo u svoje žrtve i tuđu krivicu, a empatija prema tuđoj patnji skoro da ne postoji, kao što ne postoji ni svest o tome da ako si jednom bio žrtva to ničim ne opravdava zločin koji si spreman da počiniš.

Ljudi sanjaju svoje osvete, a političke elite im najčešće idu na ruku, uveren je Jovanović koji to potkrepljuje sledećim zaopažanjem: "Verovatno i ne postoji bolji izraz bezidejnosti neke vlasti od vojnog paradnog kiča kojim su se u poslednjih godinu dana jednako šepurile i Srbija i Hrvatska, zaboravljajući da koliko god se ubijalo, opet ćemo ostati da živimo jedni uz druge, nikad neće biti konačnog pobednika, samo će se nizati redovi poraženih, koji će sanjati nove osvete".

On jepomennuo i nespremnost većine u Srbiji da prihvati sopstvenu odgovornost za zla nanesena Hrvatskoj devedesetih, što se, primećuje, može meriti samo sa potpunom nezainteresovanošću većine u Hrvatskoj za sudbine prognanih i pobijenih civila u Oluji.

Poslove koji, uveren je, predstoje Srbiji, Jovanović vidi ovako: Srbija mora bez rezerve učiniti sve da Bosna i Hercegovina postane funkcionalna država i da mora prestati podrška Dodiku a da Vlada Srbije mora iskoristiti sav svoj uticaj da se u BiH napravi ambijent u kojem će tamošnja tri naroda živeti zajedno i napravi otklon od svega što je vezuje za ratnu politiku devedesetih.

Takođe, kako navodi Jovanović, Srbija mora pomoći Kosovu da dobije ne samo stolicu u Ujedinjenim nacijama, nego da priznanjem rastereti naše odnose.

Lider LDP se zalaže i za punopravno članstvo u NATO. "Alternativa ulasku u NATO, kako kaže, neće biti neka pacifikovana hipi država, nego će iz dana u dan sve više podsećati na ruski geto kojim vladaju bezakonje, mutni interesi i nestabilnost, a svaka varnica u regionu, na Kosovu, u Makedoniji ili BiH će nas vrlo lako podsetiti koliko je ranjiv mir u kojem živimo".

Ističe i potrebu konačnog konsolidovanja stranaka građanske Srbije kao korektiva vlasti. On zaključuje da zbog svega toga Srbija moram biti korak ispred drugih u procesu pomirenja, bez obaziranja koliko ko u ovom trenutku može da nas prati. "Vremenom, svaki naš korak u dobrom smeru će dobiti svoj pandan na drugoj strani .Imamo priliku da se ponašamo kao zreo i racionalan narod i imamo priliku da predvodimo region u dobrom smeru", zaključio je Jovanović.

Jovanović: U medijima metastazirao tabloidni pogled na svet

BEOGRAD - Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je u medijima metastazirao tabloidski pogled na svet u kojem su sve osobine profesionalizma profesije od koje zavisi svako društvo klinički mrtve.

U intervjuu za Užičku nedelju koji je LDP preneo medijima, Jovanović je rekao da učinak svake vlade ocenjuje na osnovu rezultata i da ga u tom smislu aktuelna vlada podseća na prethodne. Kao primer za loše stanje u državi, Jovanović je naveo situaciju u medijima. Nažalost, sve loše sa srpskim medijima se desilo davno pre 2012, i sve ono što ih je uništilo, od neprovidne vlasničke strukture, preko političke kontrole marketinškog novca, do manipulisanja državnim novcem zarad uticaja na uređivačku politiku, sve to zajedno su instrumenti ustanovljeni u doba Koštunice i Tadića, pa je Vučić tu imao samo da nasledi dobro razrađen sistem, smatra Jovanović.

Jovanović je ukazao da i sada, kao i pre Vučića, svako medijsko istraživanje pokazuje da je opet najviše negativnih tekstova napisano o njemu. Generalno mislim da tu opsesiju Vučićem, kao i opsesiju svakim ko je vladao pre njega, tu ideju da odnos prema Vučiću kao jedinom i osnovnom odrednicom nečije politike, treba zameniti razmišljanje šta će biti posle Vučića, rekao je Jovanović. Vladari, koliko god izgledali večni i jaki, na kraju nestanu kao pena na vodi. Dobro bi bilo bar da nas sa sledećim ne dočeka isti set problema koje smo imali i sa prethodnim i da se ovo vre

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track